Večernji list - Hrvatska

Trgovci hranom najglasnij­i za neradnu nedjelju

Članice HGK suglasne samo da u sektoru kronično nedostaje radnika EDUKATIVNI PROJEKT FINANCIJSK­E PISMENOSTI ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA OD 5. DO 8. RAZREDA.

- Jolanda Rak Šajn

Trgovački lanac Ivice Katavića od početka je godine ukunuo radne nedjelje – i promet mu se, tvrdi, u međuvremen­u i povećao

I dalje nema jedinstven­og stava trgovaca po pitanju (ne)rada nedjeljom, s obzirom da poduzetnic­i iz neprehramb­enog dijela trgovine smatraju kako bi neradna nedjelja, odnosno ograničava­nje na određeni broj radnih nedjelja u godini, negativno utjecali na cijeli sektor, a posljedičn­o i na gospodarst­vo u cjelini. Predsjedni­k Udruženja trgovine HGK i predsjedni­k NO-a KTC-a Ivica Katavić, kao i većina predstavni­ka trgovaca prehranom podržava da se rad nedjeljom regulira te smatra da to neće dovesti do značajnije­g pada prometa. Kako bilo, očekuje se da članice Vijeća Udruženja donesu većinski stav.

– Ako ga nećemo zauzeti sami i komunicira­ti ga prema nadležnom ministarst­vu, drugi će nam krojiti sudbinu – poručio je Katavić, dodavši kako je KTC svojim radnicima ukinuo rad nedjeljom i da im se promet u međuvremen­u povećao. Direktor Emmezete Slobodan Školnik protivi se bilo kakvim ograničenj­ima i ističe da radnici ne žele samo slobodne nedjelje, već vikende i da je to najveći razlog odljeva radnika iz njegove tvrtke.

– Ljudi žele petodnevni radni tjedan, a problem radne snage će se pogoršavat­i bez obzira na rad nedjeljom jer imamo negativni prirodni prirast, najmanji prosjek zaposlenih radno sposobnih građana i bez uvoza radnika izvana situacija će biti još gora – naglasio je Školnik. Predlaže da se zaposlenic­ima osigura da imaju dvije nedjelje mjesečno slobodne te da se sam rad

 ??  ?? MALA AKADEMIJA FINANCIJA
MALA AKADEMIJA FINANCIJA
 ??  ?? KTC
KTC

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia