Večernji list - Hrvatska

Robot Flippy kuha u Walmartu

Ovih je dana dobio i mlađeg “brata”, zapravo poboljšanu verziju samoga sebe, koji simultano peče burgere i pomfrit

- Zoran Vitas

Upoznajte Flippyja, “gospodina” koji će za vas pripremiti pljeskavic­u ili vam ispržiti turu pomfrita. I to će napraviti savršeno i ujednačeno, ne odstupajuć­i od recepta ni milimetar. Jedino što s tim vrhunskim “kuharom” nećete baš moći razgovarat­i i doznati kako on to zapravo radi. Jer Flippy je robot.

Sasvim je moguće da ste ga već negdje vidjeli ili barem o njemu nešto pročitali jer robot-kuhar tvrtke Miso Robotics instaliran je u toploteke velikog američkog lanca Walmart. A sada je Flippy dobio društvo jer Miso Robotics, tvrtka iz Pasadene u Kalifornij­i, osmislila je novog kuhinjskog pomoćnika. A to je, zapravo, napredniji Flippy postavljen na šinu po kojoj se kreće pa može simultano pržiti i pljeskavic­e i pomfrit. I to je, čini se, sasvim logičan i vjerojatno iznimno profitabil­an potez jer analitička tvrtka McKinsey&Company procjenjuj­e da je moguće automatizi­rati 73 posto aktivnosti u prehramben­im uslužnim djelatnost­ima.

Vjerojatno i kako bi izbjegli kritike, u Miso Roboticsu tvrde da je njihov ROAR, odnosno Robot

Robot-kuhar već je instaliran u velikom američkom lancu Walmartu, možete kušati kako kuha

Analitička tvrtka već je izračunala da se 73% poslova u posluživan­ju hrane može automatizi­rati

on a Rail, kako se službeno novi kuhinjski pomoćnik zove, osmišljen da surađuje s ljudima, a ne da ih zamjenjuje. Izgleda da će se to uskoro moći i provjeriti jer u kalifornij­skoj tvrtki tvrde da će ROAR moći početi isporučiva­ti do kraja ove godine po cijeni od oko 30.000 dolara. Automatizi­rani pomoćnik tako može simultano raditi na dvije kuhinjske postaje, a može ga se upariti i s automatizi­ranim skladištem hrane pa je pripreme hrane praktički u cijelosti automatizi­rana. Sve je temeljeno na umjetnoj inteligenc­iji te je ROAR programira­n za više od desetak brzih jela kakva možemo naručiti i u domaćim fast food restoranim­a. Može ga se podesiti za pripremu pilećih krilca, pomfrita, vafla, sirnih štapića, kolutića od luka i sličnog. U Miso Roboticsu tvrde da ROAR može pripremiti stotine porcija u satu, a zbog opremljeno­sti kamerama i senzorima praktički uopće ne traži pomoć čovjeka. Ono što ljudi u takvoj kuhinji rade jest jednostavn­o posluživan­je i serviranje jela koje je ROAR, odnosno Flippy na šini pripremio. Kažu i da je ROAR osposoblje­n i da počisti plohe i košarice za prženje, baci višak ulja, promijeni ulje, a gotovu porciju zna i usmjeriti u pravom smjeru. Čini se da u takvom restoranu teško možete biti nezadovolj­ni. Dr. Ryan Sinnet, tehnološki direktor tvrtke, kaže da su obaranjem cijene komponenti uređaja uspjeli sniziti cijenu RO AR-a na polovicu iznosa koliko stoji Flippy. To, naravno, nije i jedini takav uređaj u svijetu. Internetsk­a stranica Venturebea­t podsjeća da lanac pizzeria Zume iz San Francisca ima već cijelu flotu robota koji se koristi za pripremu pizza među kojima je i onaj kojemu treba tek devet sekundi da oblikuje kuglu tijesta u savršeni krug. Creator, novi lanac burgera, koristi 350 senzora i 20 računala kako bi pripremao svoje burgere za koje tvrde da im je zbog toga cijena tek šest dolara. Restaurant Spyce u Bostonu u svojoj poluautoma­tskoj kuhinji priprema veganska i vegetarija­nska jela za tri minute ili manje. Flippy je za sada najveći hit, prošle je godine okrenuo više od 15.000 pljeskavic­a i 15 tona druge hrane, a instaliran je i na poznate američke lokacije poput stadiona popularne bejzbolske momčadi LA Dodgers. Izgleda da su i ulagači prepoznali potencijal kuhinje budućnosti, do sada je u rundama investiran­ja Miso Robotics prikupio 15 milijuna dolara, još je 11 milijuna stiglo iz tehnološke kompanije posvećene inovacije u maloprodaj­i, CaliGroupu.

 ??  ??
 ??  ?? Gastrorobo­t na šini simultano peče pljeskavic­e (desno) i pomfrit (gore)
Gastrorobo­t na šini simultano peče pljeskavic­e (desno) i pomfrit (gore)
 ??  ?? Kraj 2020. rok je do kada će se robot naći na tržištu, po cijeni od 30 tisuća dolara
Kraj 2020. rok je do kada će se robot naći na tržištu, po cijeni od 30 tisuća dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia