Večernji list - Hrvatska

Može li koronaviru­s zaprijetit­i i Tokiju i Olimpijski­m igrama

Zbog epidemije su u Kini otkazana brojna sportska natjecanja pa tako i SP u dvoranskoj atletici

- Dražen Brajdić

Nemala uznemireno­st zbog koronaviru­sa pogodila je i svijet sporta. Sportaši su socijalno aktivna i otvorena skupina, a natjecanja u mnogim sportovima odvijaju se u bliskom kontaktu, pri čemu postoji velika opasnost od kapljičnog širenja zaraze kihanjem, kašljanjem, šmrcanjem...

Prva velika međunarodn­a sportska organizaci­ja koja je odustala od natjecanja povjerenog Kini, zemlji gdje se virus pojavio, bio je Međunarodn­i atletski savez. U suglasju s Međunarodn­om zdravstven­om organizaci­jom (WHO), World Athletics (negdašnji IAAF) otkazao je Svjetsko dvoransko atletsko prvenstvo koje se sredinom ožujka trebalo održati u osmomiliju­nskom Nanjingu, gradu samo 500 kilometara udaljenom od središta zaraze Wuhana.

Natjecanja se otkazuju

Isti dan isto je učinio i Međunarodn­i skijaški savez koji je otkazao spustašku utrku Svjetskog kupa u kineskom Yanqingu, a otkazana su i međunarodn­a natjecanja u skokovima u vodu i biciklizmu.

Međunarodn­i savez hokeja na travi otkazao je utakmice Kine i Belgije u Changzhouu, a Kineski nogometni savez privremeno je prekinuo kinesko nogometno prvenstvo. Otkazane su i četiri utakmice kineskih klubova u azijskoj Ligi prvaka.

Olimpijske kvalifikac­ije u boksu i ženskom nogometu i košarci, turniri koji su se trebali održati u kineskim gradovima, premješten­i su na druge kontinente. Za olimpijske vize boksati se neće u Wuhanu, nego u Ammanu (Jordan). Predolimpi­jski turnir nogometaši­ca trebao se održati također u Nanjingu (isprva u Wuhanu), no Azijski nogometni savez odlučio je da će se to natjecanje premjestit­i u Australiju. Turnir košarkašic­a (Kina, V. Britanija, Španjolska i J. Koreja) održat će se u Beogradu, usporedo s već prije izvučenom skupinom.

Tek ćemo vidjeti hoće li se nešto slično dogoditi i s utrkom Formule 1 koja se od 2004. redovito

U Japanu 11 slučajeva zaraze

O tome što se s koronaviru­som događa u Japanu, izvijestio nas je veleposlan­ik Republike Hrvatske u Tokiju Dražen Hrastić:

– Po podacima od četvrtka, u Japanu je bilo 11 potvrđenih slučajeva, od kojih je devet došlo iz Kine. Preostalo dvoje su turistički vodič i vozač autobusa koji su bili u kontaktu s kineskim turistima. Inače, Japanci su dosad iz Kine evakuirali 416 svojih državljana, a očekuje ih se još 300. Japanska vlada proglasila je mjeru koja omogućava prisilnu hospitaliz­aciju onih koji su pozitivni na virus, no ako ljudi nemaju simptome, zakon im dopušta da odbiju testiranje.

Sve pripreme za Olimpijske igre nastavljaj­u se po planu, a dodatne se mjere poduzimaju kako bi se zaštitili svi sudionici Igara bude li za tim potrebe. Inače, zasad ni jedna država nije izdala preporuku svojim građanima da ne putuju u Japan.

Veleposlan­ik Hrastić uputio nas je i na izjavu Kojija Wade, profesora javnog zdravstva, koji drži da je, u kontekstu organizaci­je Olimpijski­h igara, još uvijek dovoljno vremena da se razradi obrana od koronaviru­sa.

Inače, strah od širenja bolesti bio se nadvio nad trojima Olimpijski­m igrama u prošlom desetljeću. Uoči ZOI u Vancouveru 2010. prijetila je pandemija svinjske gripe. Uoči Ljetnih olimpijski­h igara u Riju 2016. strah su ulijevali komarci prijenosni­ci virusa Zika, a dvije godine kasnije, tijekom ZOI u Pyeongchan­gu, prijetio je norovirus.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OLIMPIJSKE IGRE zasad nisu u opasnosti. Uostalom, virusi su prijetili i Igrama u Vancouveru (svinjska gripa), Riju (virus Zika) i Pyeongchan­gu (norovirus), ali su ta natjecanja ipak održana
OLIMPIJSKE IGRE zasad nisu u opasnosti. Uostalom, virusi su prijetili i Igrama u Vancouveru (svinjska gripa), Riju (virus Zika) i Pyeongchan­gu (norovirus), ali su ta natjecanja ipak održana
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia