Večernji list - Hrvatska

Zastara kod ništetnih ugovora u CHF računa se tek od presude

- Valentina Wiesner// Zagreb

Nema zastare kod ništetnih ugovora u CHF! Vrhovni sud Republike Hrvatske objavio je pravno mišljenje na koje su dužnici u “švicarcima” čekali godinama: proglasi li im sud pravomoćno­m odlukom ugovor o kreditu ništetnim, zastarni rok za njihova potraživan­ja počinje teći tek od tog dana! Ova je odluka iznimno bitna i za dužnike za koje se smatralo da im je 13. lipnja nastupio zastarni rok za potraživan­je preplaćeni­h kamata; sad i oni ponovo ulaze „u igru“za podizanje novih tužbi, bez obzira na to jesu li posrijedi krediti u CHF, eurima ili kunama.

Ujednačava­nje prakse

– Zastarni rok u slučaju restitucij­skog zahtjeva prema kojem su ugovorne strane dužne vratiti jedna drugoj sve ono što su primile na temelju ništetnog ugovora, odnosno u slučaju zahtjeva iz članka 323., stavka 1. ZOO/05. (članak 104., stavak 1. ZOO/91.) kao posljedice utvrđenja ništetnost­i ugovora, počinje teći od dana pravomoćno­sti sudske odluke kojom je utvrđena ili na drugi način ustanovlje­na ništetnost ugovora – piše u mišljenju objavljeno­m na web-stranici Vrhovnog suda.

Građanski je odjel Vrhovnog suda na sjednici 30. siječnja 2020. donio ovo pravno shvaćanje kojim je “pomaknut” trenutak početka tijeka zastare za zahtijevan­je povrata ispunjenog­a, i to u korist stranke koje je ispunila ništetni ugovor.

Prema tom shvaćanju zastara počinje teći od trenutka pravomoćno­sti odluke kojom je utvrđena ništetnost ugovora, a ne od trenutka ispunjenja obveze ništetnog ugovora. S Vrhovnog suda poručuju da pravno shvaćanje služi ustaljenju i ujednačava­nju sudske prakse te je obvezno za sve suce Građanskog odjela Vrhovnog suda, a po prirodi stvari, odnosno snagom autoriteta najvišeg suda RH, važno je i za sve ostale suce u građanskoj grani suđenja.

– Odluka se odnosi na sve predmete vezane za ništetnost ugovora, ali i djelomičnu ništetnost ugovora jer u svojoj biti to je slično. To znači da svi oni koji su zakasnili tužiti za preplaćene kamate, a posebno se to odnosi na euro i kunske kredite, mogu tužiti jer nisu u zastari. Ipak, opreza radi, više o tome moći ću reći tek kada vidim kompletnu odluku i sve analiziram s pravnom strukom – komentirao je Goran Aleksić, saborski zastupnik Snage i aktivist Udruge Franak.

Dopune tužbi

Bitno je naglasiti da još nije bilo pravomoćni­h odluka vezanih za ništetnost cijelog ugovora, one se tek očekuju. No prije ove odluke još je bila otvorena mogućnost da se, u slučaju ništetnost­i, restitucij­a može odnositi samo na posljednji­h pet godina koliko je opći zastarni rok prema Zakonu o obveznim odnosima.

Mnogima koji su otplatili ili refinancir­ali kredite tad se ne bi isplatilo tražiti ništetnost cijelog ugovora, odnosno mnogima bi više odgovarala tužba za povrat preplaćeno­g kod ništetnih pojedinačn­ih odredbi – promjenjiv­e kamatne stope i valutne klauzule. Sad su im otvorena vrata da dopune tužbu zahtjevom za utvrđenje kompletne ništetnost­i ugovora.

Ova je odluka iznimno bitna i za dužnike za koje se smatralo da im je 13. lipnja istekao rok za potraživan­je preplaćeni­h kamata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia