Večernji list - Hrvatska

Građani će do daljnjega odvoz smeća plaćati po starim cijenama

Ustavni sud odgodio Uredbu o gospodaren­ju komunalnim otpadom

- Ivica Beti

– Mi smo donijeli novu odluku, ali s odgodom njezine primjene do 1. srpnja 2021. godine. Naravno, prije toga podigli smo tužbu Ustavnom sudu i sad dalje radimo po staroj odluci – istaknuo je Siniša Radiković, direktor Pre-koma iz Preloga, komunalnog poduzeća koje je u ime gradova i općina u kojima zbrinjava otpad zatražilo ocjenu suglasnost­i Uredbe o gospodaren­ju komunalnim otpadom s Ustavom i zakonom. Međimurski Pre-kom ima najbolje rezultate u državi u odvajanju otpada i uz također uspješnu tvrtku Ponikve Eko otok Krk jedan je od naglasniji­h protivnika izmijenjen­e Uredbe. Sad kad je Ustavni sud privremeno obustavio njezinu primjenu, uzevši si vrijeme da detaljno prouči sve argumente za i protiv, postavlja se pitanje što će do konačne odluke napraviti u gradovima koji su već izglasali nove cjenike bez odgode primjene.

Račun prema usluzi

– Grad Zagreb, odnosno Zagrebački holding – podružnica Čistoća, do konačne odluke Ustavnog suda naplatu odvoza otpada obračunava­t će kao i do sada, odnosno po postojećim cijenama – kažu nam u zagrebačko­j Čistoći. Građanima nisu poslane uplatnice s novim iznosima. Isto je, primjerice, i u Osijeku. Ako komunalne tvrtke ipak postupe prema uredbi, a Ustavni sud je odbaci, morat će građanina vraćati preplaćeni novac. Komunalna poduzeća, gradovi i općine koje su se obratili Ustavnom sudu, tvrde, uz ostalo, da uredba uvodi cijenu obvezne minimalne cijene javne usluge, tj. fiksne mjesečne naknade ili paušala, koja je neovisna o količini stvarno preuzetog otpada, čime je omogućena naplata bez pružene usluge. Smatraju da se odstupa od načela zakona koji propisuje da se javna usluga mora obračunati prema količini stvarno preuzetog otpada te da propisivan­jem paušala u ukupnoj cijeni javne usluge nije ostvareno načelo da “onečišćiva­č plaća”. Navode da se korisnike koji stvaraju manje otpada stavlja u znatno nepovoljni­ji položaj od onih koji ga stvaraju više jer u podmirivan­ju troškova sustava sudjeluju u jednakom iznosu. Goran Gregurek, direktor koprivničk­e tvrtke Drava-kom, kaže nam da su uredba i njezine izmjene nepotrebni dokumenti koji ništa bitno nisu riješili, ali su stvorili kaos u sustavu gospodaren­ja otpadom. – Struka, a pod time mislim Grupaciju čistoće pri HGK, a ne razne udruge, upozoraval­a je na nelogičnos­ti koje će nastati i kod donošenja prve, a sada

Mi smo za gradove i općine koje pokrivamo donijeli novu odluku, ali s odgodom njezine primjene do 1. srpnja 2021. godine. Prije toga podigli smo tužbu Ustavnom sudu i sad dalje radimo po prijašnjoj odluci.

Nakon odluke Ustavnog suda radimo dalje po postojećem cjeniku i odluci o gospodaren­ju komunalnim i biootpadom na području Grada Osijeka, koja je stupila na snagu s 1. studenim 2018. i ove druge Uredbe, no državni činovnici misle da oni bolje znaju od onih koji se puno godina bave ovom problemati­kom. Lakoća donošenja propisa bez da se sagledaju sve posljedice koje će primjena tih propisa donijeti doista je zabrinjava­juća – kaže i dodaje da je zabluda da se količina otpada može ili treba mjeriti. – Postoji samo zadužena posuda određenog volumena i to je to – napominje. Osim toga, kako, pita, jednako riješiti zbrinjavan­je u Dubrovniku i, na primjer, Iloku?

Cijena u dva dijela

U Ministarst­vu zaštite okoliša i energetike ističu da uredba jedinicama lokalne samouprave i komunalcim­a propisuje obvezu odvajanja otpada i naplatu prikupljan­ja miješanog komunalnog otpada po količini. Cijena javne usluge sastoji se od dva dijela – cijene za količinu predanog miješanog komunalnog otpada i obvezne minimalne javne usluge. U praksi, tvrde, poduzeća cijenu formiraju tako da se gotovo u cijelosti sastoji od fiksnog dijela, zanemaruju­ći kriterij količine otpada, a i određuju niz kategorija i potkategor­ija korisnika kojima se obračunava različita cijena obavezne minimalne javne usluge, što je protivno uredbi i izazvalo je nezadovolj­stvo građana. – Zbog toga su izmjenama i dopunama uredbe korisnici svrstani u dvije kategorije, kućanstva i gospodarsk­e subjekte, a gospodarsk­i subjekti su pak razvrstani u sedam potkategor­ija, ovisno o djelatnost­i. Propisano je da cijena obavezne minimalne javne usluge mora biti jednaka za sve korisnike koji spadaju u određenu kategoriju ili potkategor­iju – pojašnjava­ju u Ministarst­vu u kojem su ostali iznenađeni suspenzijo­m primjene uredbe.

tona komunalnog otpada proizveden­o je u Hrvatskoj 2018. To je tri posto više nego 2017.

Nisam ni ja. To su problemi koji traju već dugo, od 2013., no moramo ih početi rješavati. Liječnika je sve manje, vidimo i situaciju u Zadru s liječnicim­a u primarnoj medicini. To je sad u mojoj odgovornos­ti i napravit ću sve da se taj problem riješi. Pravna smo država i ako je Vrhovni sud donio svoje pravno shvaćanje, a jest, da je obračun plaća bio pogrešan, to znači da mi ljude moramo platiti na pravi način – uzvratio je. No, kada se inzistiral­o gdje će i kako pronaći milijardu i pol kuna za zaostatke liječnicim­a, Beroš je rekao da to nije njegova pogreška, ali da će je on ispraviti. Objasnio je i zašto je, kao jedini ministar dosad, prisegnuo s rukom na srcu. Učinio je to, kazao je, da bi se znalo da će posao koji je preuzeo raditi “od srca za naš narod”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SINIŠA RADIKOVIĆ direktor Pre-koma iz Preloga
SINIŠA RADIKOVIĆ direktor Pre-koma iz Preloga
 ??  ?? VILI BEROŠ obećao je i da će naći novac za prekovreme­ne
VILI BEROŠ obećao je i da će naći novac za prekovreme­ne
 ??  ?? DAVOR VIĆ direktor Unikoma iz Osijeka
DAVOR VIĆ direktor Unikoma iz Osijeka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia