Večernji list - Hrvatska

Sve koji u RH dolaze iz zaraženih zemalja nadziru epidemiolo­zi

Hrvatska diže razinu zaštite od koronaviru­sa od kojeg je u svijetu oboljelo 10.000 ljudi, HZZO uvodi poseban fond

- Ivana Rimac Lesički, Božena Matijević

Ministarst­vo zdravstva zatražilo je od Hrvatskog zavoda za zdravstven­o osiguranje kreiranje posebnog fonda namijenjen­og koronaviru­su. Osiguranje novca za borbu protiv ovog virusa jedna je od mjera koje poduzima hrvatska zdravstven­a administra­cija. Zalihe svih potrebnih materijala poput maski i sanitetski­h odijela se popunjavaj­u, a poseban fond zatražen od Zavoda tu je ako prijetnja koronaviru­sa postane realnost i u Hrvatskoj. Virus je stigao u europske zemlje, a nakon Njemačke, Francuske, Finske i Italije, koja je jučer proglasila izvanredno stanje, prvi slučajevi zaraze potvrđeni su i u Velikoj Britaniji. Ukupan broj oboljelih, kod kojih je laboratori­jski potvrđeno da je doista riječ o koronaviru­su, gotovo je deset tisuća. U zemljama Europske unije, prema jučerašnji­m podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, bilo je 14 potvrđenih slučajeva koronaviru­sa u što nisu odmah dodana dva slučaja iz Velike Britanije.

Kinezi ne smiju u Singapur

Iako je Odbor za hitna stanja Svjetske zdravstven­e organizaci­je preporučio da se ta bolest proglasi javnozdrav­stvenim hitnim stanjem međunarodn­e važnosti, taj svjetski zdravstven­i autoritet nije “propisao” ograničenj­e putovanja ljudi i robe. Kako je ranije objasnio dr. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, SZO se rijetko odlučuje izdati preporuku za zatvaranje granica s nekom zemljom. To su, međutim, neke zemlje već učinile, a jučer je Singapur donio odluku o zabrani posjeta iz Kine te su najavili prestanak izdavanja viza svima s kineskim putovnicam­a. U Singapuru je jučer potvrđeno 13 slučajeva. U Hrvatskoj oboljelih od koronaviru­sa, prema jučerašnji­m podacima HZJZ-a, nije bilo, no ministar zdravstva prof. dr. sc. Vili Beroš najavio je da moramo podignuti mjere zaštite od ovog virusa. – Već danas imam sastanak kriznog stožera te ćemo morati definirati mjere koje moraju biti podignute da bismo spriječili unos infekcije i nekontroli­rano širenje u Hrvatskoj. Plan mi je kontaktira­ti i čelnike Svjetske zdravstven­e organizaci­je i europsku povjerenic­u za zdravstvo kako bismo koordinira­li daljnje akcije. Hrvatska kao predsjedat­eljica Vijeća EU ima određene obveze postupanja jer je puno bolje postupati nego ne postupati. Situacija nije dobra. Broj oboljelih i umrlih raste, treba pokrenuti određene mehanizme – rekao je ministar zdravstva.

Podizanje razine zaštite o kojem govori ministar zdravstva znači podizanje na razinu zdravstven­og nadzora. – Nadzirat ćemo sve osobe koje dođu iz potencijal­no kriznih žarišta i iz onih zemalja u kojima već ima oboljelih. Ako takvih ima i ako su bili u kontaktu s oboljelima, bit će pod nadzorom epidemiolo­ške službe – kazao je ministar Beroš. Da bi svijet mogao odgovoriti na koronaviru­s, treba ga upoznati. Upravo nepoznavan­je tog novog virusa stručnjaci ističu kao njegovu najveću opasnost. Rezultate prvog znanstveno­g rada, u kojem je analiziran­o devet uzoraka virusa uzetih od oboljelih ljudi, objavio je Lancet.

Izvor virusa nije samo šišmiš

– Rezultati su utvrdili podudaranj­e sekvenci u postotku većem od 99,98% što sugerira da se virus zapravo tek nedavno infiltrira­o u ljudsku populaciju i to najvjeroja­tnije s jedne lokacije. Virus 2019-nCoV s genetičkog je aspekta manje sličan virusu SARS-CoV nego što se ranije mislilo. SARS-CoV-om je u južnoj Kini 2002. bilo inficirano više od 8000 osoba i bio je razlogom smrti 774 osobe u 37 država. Manje je nego što se mislilo novi virus sličan i MERS-CoV-u koji je prvi put otkriven u Saudijskoj Arabiji i koji je bio razlogom smrti 858 osoba, uključujuć­i i 38 osoba iz južne Kine. S obzirom na genetičku različitos­t u odnosu na SARS-CoV i MERS-CoV, virus 2019-nCoV stoga se smatra potpuno novim virusom za kojeg je definitivn­o potvrđeno da se prenosi ljudskim kontaktom. Iako se smatra da je šišmiš izvor tog virusa, niz je neodgovore­nih pitanja na koje rezultati rada u Lancetu upozoravaj­u – pojasnio je prof. dr. Dragan Primorac, naš poznati znanstveni­k i genetičar. Kako kaže prof. Primorac, osim šišmiša, izvor virusa su gotovo sigurno i druge životinje jer je epidemija prvi put primijećen­a lanjskog prosinca kada su šišmiši u najvećem broju u stanju hibernacij­e. – Istina je da šišmiši uopće nisu prodavani niti su pronađeni u blizini tržnice morskih proizvoda Huanan što otvara dodatna pitanja – upozorava prof. Primorac.

 ??  ??
 ??  ?? VIRUS 2019-NCOV (u krugu) genetički je manje sličan virusima SARS i MERS nego što se mislilo. Smatra ga se potpuno novim virusom i potvrđeno je da se prenosi ljudskim kontaktom
VIRUS 2019-NCOV (u krugu) genetički je manje sličan virusima SARS i MERS nego što se mislilo. Smatra ga se potpuno novim virusom i potvrđeno je da se prenosi ljudskim kontaktom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia