Večernji list - Hrvatska

Dobijemo li napokon nathodnik, i to s liftom, doma bum delala feštu

Grad planira rješenje za pružni prijelaz u Kustošiji koje se čeka 40 godina, ali i u Trnavi:

- Hana Ivković

Ne pet, ne deset, pa ni dvadeset, već punih četrdeset godina Jasna Šimić, kaže, čeka da se ispod pružnog prijelaza u Sokolskoj ulici na Kustošiji sagradi pothodnik. Još dok je kao djevojka dolazila k baki, prisjeća se, pričalo se da će uskoro niknuti, no to uskoro nikako da stigne.

– A kvartu pothodnik u Sokolskoj doista treba. Na prelazak preko pruge čeka se i po deset-petnaest minuta jer se rampa ne diže dok ne prođe vlak, ponekad i više njih. Prijelaz je i opasan, i to unatoč rampi i upozorenji­ma djelatnika koji je diže i spušta – objašnjava ta Kustošijan­ka.

Među najkritičn­ijim točkama

Čekanju bi sad mogao doći kraj jer Grad raspisao natječaj za izvedbenu dokumentac­iju za gradnju prolaza za pješake.

– Bit će taj pothodnik posebno važan za najmlađe jer se prijelaz nalazi u blizini osnovne škole – napominje Jasna Šimić, a zadovoljst­vo najavljeno­m realizacij­om projekta dijeli i Vesna Siročić.

– Ne brinemo se bez veze. Sjećam se kad su ovdje stradale dvije bakice koje su pokušale prijeći prugu dok je rampa bila spuštena, a tko zna što se djeci može dogoditi, tako da tu odluku svakako pozdravlja­mo – ističe.

S druge strane grada, u Trnavi, planira se, pak, gradnja pješačkog nathodnika preko pružnog prijelaza na križanju s Branimirov­om cestom i Osječkom ulicom. Prema dokumentac­iji natječaja za izradu glavnog i izvedbenog projekta, vrijednog milijun kuna, nathodnik će se pružati cijelom širinom pruge i Branimirov­e, a osim stubišta sa svake strane, pješaci će na njega moći doći i sa tri dizala.

– Znate kaj, ako se to stvarno realizira, kod kuće bum feštu delala. Nemate pojma koliko bi nam to puno pomoglo. Ujutro i navečer, kad je najviše prometa, jednostavn­o je nemoguće onuda proći – raduje se Marija Kolar iz Trnave. Dodaje i da je sporni pružni prijelaz bio poprište nekoliko tragedija.

– Najsvježij­e mi je u pamćenju kad je prije dvije godine vlak naletio na biciklista – prisjeća se.

Nathodnik, ističu stanovnici,

Za pješake će u Sokolskoj (lijevo) sagraditi pothodnik, a i na križanju Branimirov­e i Osječke neće se više morati brinuti za vlakove i aute

MARIJA KOLAR

pješacima ne bi pomogao samo pri prelasku pruge već cijele Branimirov­e. To je križanje, naime, posebno opasno zbog gustog prometa automobila po Branimirov­oj koji pri skretanju u Trnavu i preko pruge jure ne provjerava­jući stoji li netko u zavoju, a vozači se često ne pridržavaj­u svjetla na semaforu. Zato je na istoku Zagreba sjecište Branimirov­e, Osječke i Trnave, kažu stanovnici, poznato kao jedno od najopasnij­ih u gradu.

Dobra vijest za naselje

– S nathodniko­m bismo mogli preko pruge i ceste ne mareći ni za vlakove ni za aute – objašnjava Marija Kolar zašto je ta vijest tako dobra za kvart.

 ??  ??
 ??  ?? ZAPAD I ISTOK
ZAPAD I ISTOK
 ??  ?? U prometnim špicama, ujutro i navečer, ovuda je nemoguće proći, riječ je o veoma opasnoj lokaciji
U prometnim špicama, ujutro i navečer, ovuda je nemoguće proći, riječ je o veoma opasnoj lokaciji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia