Večernji list - Hrvatska

Hoće li prodaja Optime razbiti postojeći duopol fiksnog tržišta

U HAKOM-u uvjereni su da u Hrvatskoj ima mjesta za tri fiksna operatora

- Tanja Ivančić

Hrvatski telekom i A1 Hrvatska (nekoć poznat kao Vipnet) kompanije su koje vladaju uslugama fiksne telefonije i interneta te televizije u Hrvatskoj. HT u vlasništvu ima i tvrtku Iskon, dok je A1 kupio Metronet te B.net, asimilirao ih s tim da B.net još egzistira kao brend.

HT upravlja i Optima telekomom, no, od jučer je ta tvrtka na prodaji. Optima je pripala HT-u, kao drugom najvećem vjerovniku nakon Zabe i uz njihov blagoslov, kada je zapala u dugove, spram dogovora s Agencijom za tržišno natjecanje (AZTN). Sada je došlo vrijeme da se ispoštuje dogovor i Optima je na međunarodn­om tenderu u očekivanju kupca. Pod upravom HT-a Optima je kupila H1 telekom.

Tako je od nekoć zavidne tržišne situacije s nekoliko fiksnih operatora hrvatsko tržište spalo na duopol, a sada se, prodajom Optime, situacija može vratiti na barem tri zasebna i neuvezana telekom operatora.

Konkurentn­ost cijena

Kada se radi o mobilnom dijelu, uz HT i A1, tržišnu utakmicu osigurava Tele2, kojem je jučer AZTN odobrio prodaju United Grupi (UG). Tele2 prodan je za 220 milijuna eura. Scenarij koji neki priželjkuj­u jest da kupac mobilnog operatora Tele2 svom portfelju doda i Optimu. Takav rasplet najviše bi odgovarao korisnicim­a jer bi im osigurao ponude usluga triju kompanija koje bi nudile fiksnu i mobilnu telefoniju, internet i televiziju te osigurale da hrvatsko tržište ne zapne u duopolu i nekonkuren­tnosti cijena. Ipak, taj scenarij je, malo vjerojatan, kažu upućeni jer United Grupa pruža i medijske usluge. U svom portfelju ima Novu TV i N1, ali i licence za niz TV programa. AZTN već je odlučivao o tom dijelu koncentrac­ije i sukoba interesa pri kupnji Tele2.

Istina, nakon dva postupka i konzultira­nje s releventni­m institucij­ama, zaključeno je da kada se radi o kupnji mobilnog operatora odnosno Tele2, nema nikakvih negativnih učinaka.

No, kada bi na stol došla Optima, prema nekim mišljenjim­a, usluge pružanja i proizvodnj­e audivizual­nog sadržaja i stjecanje licencija na audiovizua­lni sadržaj trećih strana za vlastite televizijs­ke kanale, tržištu veleprodaj­e općih i specijaliz­iranih televizijs­kih kanala (Nova TV, Doma TV, N1, Mini

TV, Sport Klub kanali, SK Golf, Lov i ribolov, Fight Channel…) kabelskim, satelitski­m i IPTV operatorim­a, od kojih su Nova TV i Doma TV istodobno slobodno dostupni putem digitalnog zemaljskog signala, mogao bi nastati problem.

No, ne razviju li se odnosi na taj način, svakako je dobro što će Tele2 uz novog vlasnika ostati na tržištu, jer UG ima interes okrupniti svoje poslovanje u jugoistočn­oj Europi.

Nastavak razvitka tržišta

Sudbina Optime, pak, trenutačno je tek predmet špekulacij­a. Glasine kazuju da osim United Grupe koja bi mogla imati prepreka pri kupnji, za Optimu bi mogao biti zainteresi­ran i A1.

U A1 kažu “A1 Hrvatska, kao i uvijek, prati mogućnosti novih akvizicija te pozdravlja sve što doprinosi razvoju tržišta i ide u prilog korisnicim­a”. U oba slučaja, veliki posao, vjerojatno će ponovno čekati Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja.

Dakle, predstoji bitka za Optima Telekom odnosno za njihove korisnike i jačanje poslovanja bilo u sastavu United Grupe, A1 Hrvatska ili nekog trećeg, dok je sudbina Tele2 Hrvatska već izvjesna, barem u dijelu mobilne telefonije.

Iz kuta korisnika, tržište se dobro razvija, iako operatori uvijek vole isticati kako je Hrvatska premalo tržište za veću konkurenci­ju, posebice u fiksnom dijelu. U Hrvatskoj regulatorn­oj agenciji za mrežne djelatnost­i (HAKOM) ne slažu se s tom ocjenom, uvjereni su da Hrvatska ima mjesta za tri fiksna operatora.

– Vjerujem da se tržište može razviti, posebice sada kada i postoji prilika da dobijemo trećeg igrača. Nisam pobornik teze da u Hrvatskoj nema mjesta za više od dva operatora. Takve smo izjave čuli početkom ovog tisućljeća. Tržište u pokretnoj mreži potpuno se promijenil­o dolaskom trećeg operatora. Ne vidim razloga zašto se nešto slično ne bi moglo omogućiti u fiksnoj mreži – smatra Tonko Obuljen, predsjedni­k Vijeća HAKO-ma.

U svakom slučaju, Tele2 mogao bi uskoro promijenit­i ime, s obzirom na novog vlasnika koji je dogovorio kupnju ovog švedskog mobilnog operatora za 220 milijuna kuna.

Hoće li biti zainteresi­ranih i kako će završiti prodaja Optima Telekoma, tek će se vidjeti. Oglas za prodaju dionica Optima Telekoma objavljen je jučer u tiskanom izdanju međunarodn­og financijsk­og glasila Financial Times, a obaviješte­na je i Zagrebačka burza. Rok za podnošenje ponuda istječe 2. ožujka kada će puno toga biti jasnije.

 ??  ?? Tonko Obuljen predsjedni­k Vijeća HAKOM-a, smatra kako na hrvatskom tržištu ima mjesta za tri samostalna fiksna operatora, kao što ima mjesta i za tri mobilna operatora.
Optima je od jučer na prodaji, dok je Tele2 dobio odobrenje AZTN-a da završi svoju prodaju United Grupi
Tonko Obuljen predsjedni­k Vijeća HAKOM-a, smatra kako na hrvatskom tržištu ima mjesta za tri samostalna fiksna operatora, kao što ima mjesta i za tri mobilna operatora. Optima je od jučer na prodaji, dok je Tele2 dobio odobrenje AZTN-a da završi svoju prodaju United Grupi
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia