Večernji list - Hrvatska

Englezi nikad i nisu htjeli biti dio Kontinenta

- Silvije Tomašević

Ne želimo postati dio Kontinenta, prosvjedov­ali su Englezi zbog početka gradnje tunela ispod La Manchea jer ih more više nije odvajalo od Europe, već ih je ta veza, pa makar i podmorska, donekle pretvarala u poluotok. Tunel ispod mora dug 37 kilometara počeo se graditi 1987., a u promet je pušten 1994. Britanci nemaju osjećaj da ih je tunel spojio s Kontinento­m, kao ni obrnuto, jer čim iziđete iz njega vidite ne samo drukčije brojeve na cesti (nisu to više kilometri, već milje), nego morate i voziti “krivom” stranom. Doduše, lijevom se stranom vozi i u Australiji, Japanu itd., 30 posto vozača u svijetu vozi lijevom stranom, ali oni su daleko od Europe. U Velikoj Britaniji morate imati i drukčiji punjač za mobitel, morate paziti kada prelazite cestu jer vam automobili dolaze s “krive” strane. I mjere su drukčije; od spomenutih za daljinu do onih za težinu ili temperatur­u zraka – jard, stopa, palac, pinta, galon, unca, Fahrenheit­ov stupanj... Englezi su “suvereni” i u vjeri od kada je Henrik VIII. prekinuo odnose s papama. Različiti su

od Europe ne samo po ustroju njihove Anglikansk­e crkve, već i po tome koliko ih se još smatra vjernicima (Božić se slavi bez nekog povezivanj­a s religijom). Čak 50 posto britanskog pučanstva nisu vjernici. Pa i po postotku tamnoputog stanovništ­va razlikuju se od Kontinenta – u Velikoj Britaniji 17 posto pučanstva nisu bijelci, u Londonu 40 posto, što je posljedica Britanskog Imperija. Primjerice, i dandanas je Pakistancu važnije doći u London i ondje otvoriti trgovinu, nego je imati u bilo kojem drugom dijelu Europe.

Kad se glasalo za Brexit, za izlazak Velike Britanije iz Europske unije, nije se za to glasalo zbog imigranata iz bivših britanskih kolonija, već zbog europskih (Poljaka, Rumunja...). Zapravo, Velika Britanija koristila je EU samo kao zajedničko tržište, a nikad nije prihvaćala druge promjene, pa ni one koji su važne za suživot u svakodnevi­ci. U mentalitet­u Engleza Brexit je uvijek postojao, pitanje je samo koliko će ovaj stvarni utjecati na njihov ekonomski život.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia