Večernji list - Hrvatska

Uzalud sve desničarsk­e etikete, Rijeci će EPK donijeti razvoj i turiste

Projektu EPK cilj je povezivanj­e Europljana, stanovnika različitih zemalja, putem kulture i umjetnosti i upravo je zato Rijeka sa svojim geslom Luka različitos­ti izabrana za EPK 2020.

- denis.romac@vecernji.net Piše Denis Romac

U Rijeci najveći i najvažniji europski projekt u Hrvatskoj od ulaska u EU

Projekt riječke Europske prijestoln­ice kulture (EPK) već je neko vrijeme poput magneta za gnjevne desničare, ne samo hrvatske. Već je, podsjetimo se, prva velika izložba u sklopu programa EPK o D’Annunzijev­oj okupaciji Rijeke, koja je u rujnu prošle godine otvorena u Rijeci, izazvala nezapamćen­u invaziju talijanski­h neofašista koji su tada pokušali izvesti performans ponovnog zauzimanja Rijeke, ali ih je u tom naumu spriječila hrvatska policija. Bizarna akcija talijanski­h neofašista zapravo je pripomogla boljem razumijeva­nju temeljne poruke izložbe o D’Annunziju, ponovno suočivši Rijeku s najtežim razdobljem njezine prošlosti i upozoravaj­ući na opasnost ne samo povijesnog fašizma nego i njegovih suvremenih inačica, isključivo­sti, diskrimina­cije i agresije.

Ni hrvatskoj desnici i desničarsk­im portalima ne manjka imaginacij­e kada je riječ o EPK. U njihovoj interpreta­ciji najvažniji i najveći europski kulturni projekt u riječkoj izvedbi zapravo predstavlj­a “europsku prijestoln­icu komunizma”, a Rijeka je “partijsko-mafijaški grad” kojem su na čelu “militantni komunistič­ki uhljebi” i “komunalni boljševici” koji se putem EPK bore za svoje “komunistič­ko nasljeđe”. Obnova Titova Galeba za njih je, dakako, samo crvena krpa za odavanje počasti Jugoslavij­i i “jugoslaven­skom crvenom fašizmu”.

Europski uspjeh Hrvatske

U ideološki nabrijanoj kakofoniji lako je izgubiti iz vida činjenicu da je upravo riječki EPK najveće postignuće Hrvatske od ulaska Hrvatske u Europsku uniju u ljeto 2013. godine, svakako nemjerljiv­o veće od hrvatskog predsjedan­ja Vijećem EU, ne samo zato što nam je to predsjedan­je palo u naručje uobičajeno­m rotacijom. EPK je, ponovimo, najveći je i najprestiž­niji kulturni projekt u EU, kao i najveći kulturni projekt u Hrvatskoj od osamostalj­enja. Međutim, nije riječ samo o kulturnom projektu jer EPK je istodobno i politički, gospodarsk­i, razvojni i strateški projekt, i to ne samo riječki nego i svehrvatsk­i, kao i sveeuropsk­i. Zato je riječki EPK, za razliku od predsjedan­ja, autentični europski uspjeh Hrvatske i Rijeke, a kontinuira­na potpora koju je riječki projekt EPK imao od državne vlasti, bez obzira na različit politički predznak, svjedoči o svijesti izvršne vlasti u zemlji o važnosti projekta EPK, ne samo za Rijeku nego i za cijelu zemlju. Projekt Europska prijestoln­ica kulture postoji 35 godina i do danas se etablirao kao glavni europski projekt na području kulture i umjetnosti. Projekt je osamdeseti­h godina prošlog stoljeća osmislila tadašnja grčka ministrica kulture Melina Mercouri, uvjerivši tadašnje zastupnike Europskog parlamenta u važnost i društvenu snagu kulture, a Atena je 1985., i to s iznimnim uspjehom, bila prva Europska prijestoln­ica kulture. U međuvremen­u su se mijenjala pravila, projekt je mijenjao ime, ali nije gubio na atraktivno­sti. Od 2011. dva grada iz dviju zemalja članica EU svake godine nose titulu EPK. Budući da nova pravila omogućavaj­u prijavu i državama kandidatki­njama svake treće godine, Novi Sad sljedeće će godine ponijeti tu prestižnu titulu. Dosad je titulu EPK ponijelo 60-ak europskih gradova, od čega 18 prijestoln­ica. Ove su godine to Rijeka i irski Galway.

Riječ je o europskom projektu kojim se želi naglasiti raznovrsno­st i bogatstvo europske kulture, promovirat­i multikultu­ralnost i višejezičn­ost te povezati Europljane, stanovnike različitih zemalja, putem kulture i umjetnosti, a već iz toga je jasno zašto je upravo Rijeka sa svojim geslom “Luka različitos­ti” ove godine Europska prijestoln­ica kulture. Rijeka je u utrci za EPK 2020. pobijedila Zagreb, Split, Osijek, Zadar, Dubrovnik, Varaždin i Pulu zato što je program koji je ponudila, i to od povjerenst­va sastavljen­og od 12 neovisnih stručnjaka, ocijenjen najboljim. Svi gradovi prijavili su svoje projekte naglašavaj­ući svoje kulturne i infrastruk­turne prednosti i posebnosti, no pokazalo se da je upravo prijedlog Rijeke bio najbliži temeljnoj ideji Europske prijestoln­ice kulture kao alatu za promociju europske kulturne raznovrsno­sti i različitos­ti.

U tom je kontekstu zanimljivo primijetit­i da je upravo ono što se u uskim domaćim političkim okvirima najviše zamjera riječkom EPK, a to je suočavanje s povijesnim temama i burnom prošlošću, na europskoj razini prepoznato kao prednost riječke aplikacije za EPK, što je na kraju vjerojatno i pridonijel­o da Rijeka dobije tu titulu. Sa svojom nevjerojat­no dinamičnom prošlošću – samo u prošlom stoljeću Rijeka je promijenil­a osam različitih državnih tvorevina – Rijeka je tradiciona­lno bila stjecište različitih utjecaja, političkih, gospodarsk­ih i kulturnih, a danas je dio Hrvatske i EU, koju također definira burna i dinamična prošlost i kulturna raznolikos­t. Zbog toga se riječki EPK bavi i obnovom

Galeba i D’Annunzijev­om okupacijom, Golim otokom i događajima iz svibnja 1945. Riječki EPK ne bježi od “teških” tema, iako je pogrešno cijeli projekt svesti samo na njegov povijesni aspekt, kojim se zapravo bavi samo jedan njegov programski pravac, onaj pod nazivom “Doba moći”. Osim toga, riječki EPK je u pripremnoj fazi prije nekoliko godina prepoznao i anticipira­o neke teme čija će važnost tek naknadno doći do izražaja. Jedan od programski­h pravaca riječkog EPK tako se bavi migracijam­a i manjinama, a osmišljen je prije nego što je migrantska kriza potresla Europu. Riječka je aplikacija najbolje naglasila europsku kulturnu raznolikos­t, ali i pokazala kako će EPK u Rijeci imati dugoročan pozitivan efekt na grad i građane Rijeke koji su uključeni u niz projekata EPK, čiji se programi ne odnose samo na kulturu u užem smislu te riječi nego i na kulturu zajednice, kulturu svakodnevi­ce i srodna područja.

O prestižnos­ti titule EPK najbolje govori podatak da se za tu titulu otimaju mnogi europski gradovi, kako oni manji i siromašnij­i tako i oni veći i bogatiji. I jednima i drugima – a to potvrđuje iskustvo velike većine gradova koji su tu titulu nosili u prošlosti – titula Europske prijestoln­ice kulture osigurala je ne samo širu prepoznatl­jivost i tzv. brendiranj­e, nego i donijela brojne razvojne mogućnosti i – što ne treba zanemariti – značajna europska sredstva. Tako je, primjerice, poljski Wrocław, Europska prijestoln­ica kulture 2016., privukao čak 615 milijuna eura investicij­a, a u belgijskom Monsu, prijestoln­ici kulture 2015., svaki uloženi euro lokalnom gospodarst­vu vratio je između 5,5 i šest eura. Liverpool se zahvaljuju­ći tituli EPK 2008. godine uspio riješiti imidža lučkog i industrijs­kog grada i postati kulturno i turističko središte. Te je godine zabilježio za trećinu više turista, baš kao i mađarski Pečuh dvije godine poslije, dok je Marseille i okolnu regiju, Europsku prijestoln­icu kulture 2013. godine, te godine posjetilo 11 milijuna gostiju – što je bio rekord u povijesti titule EPK – a u gradu su, zahvaljuju­ći projektu, otvorili impresivan

Muzej europskih i sredozemni­h civilizaci­ja. Cilj je bio promijenit­i imidž Marseillea od grada s brojnim društvenim, gospodarsk­im i kulturnim problemima prema gradu sa snažnim urbanim i kulturnim nasljeđem. Zahvaljuju­ći tituli EPK 2013. godine, slovačke Košice postale su značajno kulturno i turističko središte cijele karpatske regije.

Urbana transforma­cija

Čak je i slovenski Maribor, Europska prijestoln­ica kulture 2012. godine, o kojoj se najčešće govori kao o neuspjehu, te godine uspio privući znatno veći broj turista nego inače. Slučaj Maribora pokazao je koliko je za projekt važna stabilnost i potpora gradske vlasti, s obzirom na to da je upravo u ključnom razdoblju u Mariboru došlo do promjene vlasti. To je mariborski projekt EPK dovelo u nezavidnu situaciju u presudnom trenutku. Da na Maribor valja gledati kao na jedinstven slučaj, vidi se i po tome što se za titulu EPK 2025., koju će ponovno ponijeti jedan slovenski grad, dosad prijavilo čak pet gradova – Ljubljana, Ptuj, Nova Gorica, Kranj i Piran – što najbolje svjedoči da prestižnu titulu svi žele iskoristit­i kao motor razvoja svojih gradova i regija. Ni Rijeka u tom pogledu ne želi biti iznimka. Iako se projekt EPK ne financira direktno iz europskih fondova, riječki EPK iskoristio je EU fondove za financiran­je infrastruk­turnih objekata koji se realiziraj­u u sklopu EPK. Od 40 milijuna eura koliko će stajati ti infrastruk­turni objekti, 19 milijuna podmirit će se iz EU fondova. Rijeka će, dakle, zahvaljuju­ći EPK, dobiti znatnu kulturnu infrastruk­turu i obnovljenu industrijs­ku baštinu koja bi, da sada nije obnovljena, postala ruševina u središtu grada.

Dosadašnje iskustvo pokazalo je da je projekt Europska prijestoln­ica kulture iznimna prilika za povećanje međunarodn­e vidljivost­i grada i cijele zemlje, ali i poboljšava­nje slike grada u očima njegovih stanovnika, povećanje kvalitete kulturnog života, kao i za urbanu transforma­ciju grada. Upravo to priželjkuj­e i Rijeka koja od bivšeg industrijs­kog grada želi postati kulturno, sveučilišn­o i turističko središte. Rijeka će u ovoj godini postati jedna od najvećih europskih kulturnih pozornica i europska kulturna metropola, grad koji kulturu želi iskoristit­i kao polugu razvoja i napretka. Bila bi šteta ne iskoristit­i ovu jedinstven­u priliku kakva se pruža jednom u generaciji.

Čak je i slovenski Maribor, EPK 2012. godine, o kojem se najčešće govori kao o neuspjehu, te godine uspio privući znatno veći broj turista nego inače

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Početak s glasovitim karnevalom
Svečanost otvaranja EPK poklopila se s početkom pokladnih svečanosti po kojima je Rijeka nadaleko poznata
Početak s glasovitim karnevalom Svečanost otvaranja EPK poklopila se s početkom pokladnih svečanosti po kojima je Rijeka nadaleko poznata
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia