Večernji list - Hrvatska

Pjaca traži novi uzlet u tek 9. momčadi belgijskog prvenstva

Zimski prijelazni rok u Europi prošao bez spektakula­rnih transfera milijuna eura

- Tomislav Dasović

Trakavica o transferu Danija Olma obilježila je zimski prijelazni rok u Hrvatskoj i zasjenila nekoliko izvrsnih poslova koje su odradili hrvatski klubovi. Dakle, Dinamo je prvi put u zimskom prijelazno­m roku prodao jednoga igrača za “dvadeset 20 plus” milijuna eura, za kojega uz bonuse može i udvostruči­ti tu svotu, a usto se potvrdio kao jedan od najboljih proizvođač­a igrača u Europi.

Dani Olmo stigao je u Dinamo iz Barcelone kao talentiran­i 16-godišnjak, a iz Dinama otišao za ogroman novac kao afirmirani nogometaš visoke europske klase. jednoga od najvažniji­h igrača, Filipa Bradarića, a jedino pojačanje dobio je u stoperu Mujakiću iz belgijskog Kortrijka. Hajduku će na ruku ići činjenica da je Rijeka izgubila dvojicu standardni­h igrača, Darija Župarića i Zorana Kvržića, a dovela tek stopera Ninu Galovića.

Pomalo iznenađuju­će, najveći transfer od hrvatskih nogometaša ostvario je dojučerašn­ji stoper Red Bull Salzburga, 22-godišnji Marin Pongračić, za kojega je Wolfsburg platio deset milijuna eura. Pongračić je u dvije i pol godine skupio 56 nastupa za Red Bull Salzburg, osvojio dva naslova prvaka, a još nikada nije bio na Dalićevu popisu A reprezenta­cije. Ima tek tri nastupa za mladu vrstu, u eri izbornika Nenada Gračana.

Marko Pjaca, umjesto u Dinamu, novi uzlet karijere tražit će u tek devetoplas­iranoj momčadi belgijskog prvenstva, posrnulome Anderlecht­u. Pomalo čudan odabir zagrebačko­ga dečka, koji je najbolje utakmice odigrao upravo za Dinamo, ali nije imao afiniteta prema povratku u Hrvatsku ligu. Na žalost, ni u Schalkeu, ni u Fiorentini, ni u Juventusu nije demonstrir­ao ni djelić svoje razorne napadačke

Bruno Fernandes (iz Sportinga u Man. U.)

Dejan Kuluševski (iz Parme u Juventus)

Steven Bergwijn (iz PSV-a u Tottenham)

Krzysztof Piątek (iz Milana u Herthu)

Paco Alcacer (iz Borussije D. u Villarreal) 55 35 30 27 23

10 iznosio je rekordan transfer jednoga Hrvata ove zime, Pongračića, iz Salzburga u Wolfsburg

Napomena: Uz imena igrača i klubove navedeni su iznosi u milijunima eura. Blizu top 5 je i bivši dinamovac Dani Olmo, prodan u RB Leipzig za 20 milijuna eura moći, čemu su kumovale i dvije teške ozljede koljena.

Iz perspektiv­e izbornika Zlatka Dalića vrlo je važan transfer vratara Lovre Kalinića iz Aston Ville u francuski Toulouse. Pa iako je Lovrin novi klub davljenik i teško će zadržati prvoligašk­i status, za našega vratara najvažnije je ponovno steći kontinuite­t nastupa. I s dvadesetak utakmica u nogama doći na pripreme za Europsko prvenstvo.

Veliki europski klubovi, okupirani žestokim ritmom utakmica, nisu imali potrebe za značajniji­m ulaganjima. Rekordan iznos platio je Manchester United za ofenzivnog vezista, Portugalca Brunu Fernandesa iz Sportinga, čak 55 milijuna eura.

Klauzula 500 mil. eura

Barcelona je pak jučer potvrdila dovođenje 20-godišnjeg Portugalca Francisca Trincaoa iz Brage za 31 milijun eura. Napadač će službeno prijeći u Barcelonu tek 1. srpnja, a novi klub u ugovor mu je stavio otkupnu klauzulu od nevjerojat­nih 500 milijuna eura.

Sjajan posao obavio je milanski Inter kupivši od Tottenhama danskoga genijalca Christiana Eriksena (27) za samo dvadeset milijuna eura, što je znatno umanjena svota za takvoga igrača budući bi Eriksenu na kraju sezone istekao ugovor s Tottenhamo­m i mogao bi otići bez odštete.

Juventus je pak doveo samo jednoga igrača, i to za ljeto, Šveđanina makedonsko­g porijekla Dejana Kuluševsko­g iz Atalante za čak 35 milijuna eura. Taj će nogometaš do ljeta ostati na posudbi u Parmi. Najzvučnij­e ime koje je ove zime stiglo u Italiju ipak je 38-godišnji Zlatan Ibrahimovi­ć, s kojim je počeo preporod Milana.

 ??  ?? MARKO PJACA
Nije imao afiniteta za povratak u Hrvatsku ligu pa je izabrao Anderlecht
MARKO PJACA Nije imao afiniteta za povratak u Hrvatsku ligu pa je izabrao Anderlecht
 ??  ??
 ??  ?? LOVRE KALINIĆ Postao je prvi vratar francuskog­a Toulousea
LOVRE KALINIĆ Postao je prvi vratar francuskog­a Toulousea

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia