Večernji list - Hrvatska

Za prve ‘bukete’ bilo je važno zvati se - Oliver

Večernjako­va ruža Povijest najstarije i najvažnije medijske nagrade svjedoči o razvoju medija, ali i društva

- Bojana Radović

Već 1997. godine Ruža je imala tri nove kategorije: za radio i tamburašku glazbu

Ruže Danijeli Martinović i Draženu Zečiću pobile su tezu da Split uvijek gubi

Bilo je to vrijeme prije operacije Oluja, prije mirne reintegrac­ije Podunavlja. Hrvatska je još u ratu, internet je u povojima... Tada je, 1994. godine, rođena Večernjako­va ruža, prva, najprestiž­nija i do danas najznačajn­ija medijska nagrada, čiji status protokom vremena ne blijedi. Nagrada je to čitatelja Večernjeg lista, koju su oni prigrlili s mnogo žara.

Ena je stigla u kostimu

Prvi laureati za tu 1994. godinu bili su Oliver Mlakar i Doris Vučković koji su dobili Ruže kao TV osobe godine, grupa E.T., Maja Blagdan i Oliver Dragojević osvojili su glazbene Ruže, a najbolji glumac bio je Filip Šovagović. Prva dodjela nagrada (zapravo prvih osam) bila je u Satiričkom kazalištu Kerempuh, bio je to i ostao show za koji se uporno tražila ulaznica više. Već sljedeće godine potvrđen je ugled nagrade, jer diva hrvatskog glumišta Ena Begović po svoju je Ružu stigla ravno sa scene svoga matičnog kazališta HNK Zagreb. U kostimu iz kojeg se nije stigla presvući “uletjela” je u auto koji ju je dovezao do obližnjeg Kerempuha, a Ružu joj je predao tadašnji glavni urednik Večernjeg lista Branko Tuđen. Uz nju su Ruže za 1995. godinu dobili Danijela Trbović i Oliver Mlakar kao TV osobe godine, Božidar Alić kao najbolji glumac, te Vanna, Oliver Dragojević i Prljavo kazalište kao najbolji glazbenici godine. Već 1996. postalo je jasno da neki slažu svoje “bukete”. Te su godine slavili Oliver Mlakar i Danijela Trbović kao TV osobe, Anja Šovagović-Despot i Žarko Potočnjak kao najbolji glumci, te Doris Dragović, Boris Novković i Prljavo kazalište kao najbolji glazbenici. Nagrada se mijenjala zajedno s razvojem medijskog prostora u našoj zemlji, pa su tako Karmela Vukov-Colić i Trpimir Vicković Vicko, koji je tih godina bio najpoznati­ji pod nadimkom Budilica jer se tako zvala njegova superpopul­arna jutarnja emisija, dobili prve Ruže za radijske voditelje.

Goran Višnjić iz Hollywooda

Te su godine Ružu dobili i Danijela Trbović i Oliver Mlakar kao TV osobe godine, Ena Begović i Goran Višnjić, koji nam se na svečanu dodjelu Ruža javio telefonski iz Hollywooda, te Nina Badrić i Petar Grašo kao najbolji glazbenici. Dodijelili smo i Ružu za najboljeg izvođača tamburaške glazbe, jer tada je bila prava ekspanzija tog dijela estradne scene, a prvom Ružom u toj kategoriji okitili su se Gazde. Upravo te godine scenografi­ju za svečanu dodjelu Ruža u Kerempuhu radila je velika scenografk­inja Latica Ivanišević, a izravni TV prijenos bio je na TV Mreži, koja je objedinjav­ala sve lokalne televizije i u tom trenutku bila ozbiljna konkurenci­ja Hrvatskoj televiziji.

I sljedeće godine Ruža je donijela velika iznenađenj­a – bila je to godina “Upitnika” i Joška Lokasa, Nensi Brlek u TV Dnevniku, a dvije su glazbene Ruže otišle u Split, Danijeli Martinović i Draženu Zečiću. Tada su napokon prestale priče da nitko iz Splita ne može dobiti Ružu jer dalmatinsk­i glasovi uvijek pokleknu pred “kontinenta­lnima” gdje Večernji list ima veću nakladu. No, Oliver Dragojević je od samih početaka pobijao tu tezu, a pridružili su mu se i brojni drugi iz jakih kreativnih snaga Dalmacije. Godina 1999. bila je po svemu posebna, uz “obične” Ruže dodijelili smo i one za 20. stoljeće, o čemu čitajte sljedeće subote.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LAUREATI: Ena Begović (lijevo) bila je 1994. prezenter, Gazde (gore) su prvi dobili tamburašku Ružu, Oliver Dragojević (dolje lijevo) skupio je “buket” Ruža, Nina Badrić je uz Latino pjevala na dodjeli Ruža za 1995., a 1996. (dolje desno) slavili su Prljavci, Boris Novković, Anja ŠovagovićD­espot, Oliver Mlakar, Doris Dragović i Danijela Trbović
LAUREATI: Ena Begović (lijevo) bila je 1994. prezenter, Gazde (gore) su prvi dobili tamburašku Ružu, Oliver Dragojević (dolje lijevo) skupio je “buket” Ruža, Nina Badrić je uz Latino pjevala na dodjeli Ruža za 1995., a 1996. (dolje desno) slavili su Prljavci, Boris Novković, Anja ŠovagovićD­espot, Oliver Mlakar, Doris Dragović i Danijela Trbović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia