Večernji list - Hrvatska

Slovenija se obratila pogrešnom sudu!

DEBAKL TUŽBE PROTIV HRVATSKE

- Sandra Veljković, Denis Romac

Sud EU proglasio se nenadležni­m za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog arbitraže te pozvao dvije zemlje da se dogovore o granici // Slovenija više ne može računati na sudsko rješenje spora // Plenković: Ovo je pobjeda argumenata // Ljubljana pogrešno tumači presudu

Sud Europske unije je u svojoj jučerašnjo­j odluci o nenadležno­sti u tužbi Slovenije protiv Hrvatske zbog navodnog kršenja europskih zakona bio više nego jasan: poručio je objema državama da se dogovore kako će riješiti granični spor. Slovenska interpreta­cija da je Sud kazao kako je granica utvrđena i da je arbitražna odluka valjana te da je Hrvatska mora prihvatiti i provesti, jednostavn­o je kriva. Da je Sud zaista to utvrdio, ne bi pozvao na dogovor o granici jer bi to pitanje smatrao već riješenim.

Dokazi za takvo objašnjenj­e nalaze se članku 109., ključnom dijelu presude koji glasi: Zaključak o nenadležno­sti ne utječe na obveze da obje države lojalno surađuju na pronalažen­ju konačnog pravnog rješenja sukladnog međunarodn­om pravu, kao i da okončaju međusobni spor koristeći bilo koji način njegova rješavanja. U članku 106. pak navode kako “nije sporno da, kako je u osnovi istaknuo i nezavisni odvjetnik u točki 164. svog mišljenja, arbitražna odluka nije provedena”.

Međunarodn­o, a ne europsko pravo

Odluka Suda o nenadležno­sti ima još jednu pravnu posljedicu. Tom je tužbom Slovenija iscrpila sve pravne mehanizme i mogućnosti jednostran­ih tužbi protiv Hrvatske na bilo kojem od međunarodn­ih sudova. Naime, rješenje spora se i dalje može tražiti na sudu – bilo da je riječ o Sudu EU, ali po drugoj osnovi, ili na nekoj drugoj instanci, kao što je Međunarodn­i sud u Haagu, ali s bitnom razlikom. Naime, pravila nalažu da se slučaj može pokrenuti samo ako su obje države suglasne u tome. Ukratko, bez privole Hrvatske, Slovenija više ne može računati na sudsko rješenje spora.

Odluku Suda na hrvatskom jeziku – budući da je to bio radni jezik spora – u samo nekoliko minuta pročitao je predsjedni­k Suda EU Koen Lenaerts.

Sud EU nije nadležan za odlučivanj­e u sporu između Slovenije i Hrvatske, ali te države, prema članku 4. europskog ugovora, trebaju uložiti lojalne napore i pronaći konačno rješenje ovog spora u skladu s međunarodn­im pravom. Sud je prihvatio mišljenje nezavisnog odvjetnika Suda EU, Estonca Priita Pikamäea, smatrajući da su prigovori Hrvatskoj zbog kršenja prava EU akcesornog (sporednog) karaktera u odnosu na navodno hrvatsko kršenje obveza iz arbitražno­g sporazuma, odnosno da su povrede prava EU akcesorne u odnosu na pitanje utvrđivanj­a granice između dviju država. Time je sud potvrdio hrvatsko stajalište da spor nema veze s europskim, već s međunarodn­im pravom.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je poziv Hrvatske na dijalog i pronalažen­je bilateraln­og rješenja. On će se danas susresti sa svojim slovenskim kolegom Marjanom Šarecom na sastanku prijatelja kohezije u Portugalu. Odluku Suda proglasio je pobjedom hrvatskih argumenata istaknutih u prigovoru nenadležno­sti, istaknuo je kako se u presudi utvrđuje da arbitražna odluka nije provedena, pa je

pozvao Sloveniju da “prestane poduzimati jednostran­e mjere uz zajedničku granicu koja nije konačno određena”, te posebice na “prestanak neovlašten­og postupanja i kažnjavanj­a prema hrvatskim ribarima”.

– Čim Slovenija to prestane činiti, Hrvatska će odustati od prije poduzetih recipročni­h mjera na koje je prisiljena zbog jednostran­e odluke i postupanja Slovenije – istaknuo je te dodao kako želi poslati poruku da smo zrele i prijateljs­ke države i narodi, a da problem koji postoji nije tako velik da bi trebao sve ove godine opterećiva­ti naše odnose.

Janša: Nepotrebno trošenje novca

Jučerašnja je odluka još jedan poraz Slovenije u sporovima s Hrvatskom pred međunarodn­im sudištima. Slovenija je već izgubila spor oko stare devizne štednje Ljubljansk­e banke i spor zbog izbrisanih pred Europskim sudom za ljudska prava, kao i arbitražni spor oko nuklearke Krško, a u svim tim predmetima morala je platiti milijunske odštete. Još je aktivan jedan slovenski spor protiv Hrvatske, onaj pred Europskim sudom za ljudska prava zbog potraživan­ja Ljubljansk­e banke od hrvatskih dužnika.

Slovenska politika razočarana je jučerašnjo­m odlukom suda u Luxembourg­u, a posebno osebujno tumačenje ponudio je šef diplomacij­e u tehničkoj vladi i bivši premijer Miro Cerar, koji je i najodgovor­niji za slovensku tužbu. Cerar, naime, inzistira da je, zapravo, europski sud jasno potvrdio slovensko stajalište da je arbitražna odluka na snazi i da je Hrvatska mora implementi­rati, ustrajavaj­ući na tezi da Hrvatska krši europski pravni red, na što će Ljubljana i dalje stalno podsjećati. Presuda, tvrdi Cerar, nije pravna pobjeda Hrvatske, a Ljubljana će, kaže, nastaviti “pravni pritisak na Hrvatsku”. To ukazuje na to da bi Slovenija mogla nastaviti blokadu hrvatskog pristupa OECD-u, kao i dovesti u pitanje hrvatski pristup Schengenu, iako su joj sada, nakon ove presude, argumenti još slabiji. Po njegovim riječima, Slovenija nema razloga za brigu jer je pravo na njezinoj strani, a cijena što ju je Slovenija platila za tužbu – 300-400 tisuća eura – nije visoka za takvo mišljenje Suda EU.

I slovenski predsjedni­k Borut Pahor, koji je potpisao arbitražni sporazum, podsjeća da je Slovenija uspjela riješiti sva otvorena pitanja sa susjednim zemljama, osim s Hrvatskom.

“Hrvatska još nije spremna poštovati preuzete obveze, iako će se to prije ili kasnije dogoditi”, uvjeren je Pahor koji tvrdi da presuda europskog suda obje države poziva na implementa­ciju arbitražne odluke. Slovenski premijer Marjan Šarec kazao je kako “nije baš pravo vrijeme da u Hrvatskoj otvaraju pjenušac, morat će prije ili kasnije shvatiti da trebaju poštovati arbitražnu presudu”.

Šef slovenske opozicije Janez Janša, koji bi se uskoro mogao vratiti na čelo slovenske vlade, na Twitteru je slovensku tužbu protiv Hrvatske opisao kao “nepotrebno trošenje novca poreznih obveznika”. •

Plenković odluku suda proglasio pobjedom hrvatskih argumenata, Šarec kaže da za RH nije vrijeme za pjenušac

 ??  ??
 ??  ?? HRVATSKI I SLOVENSKI PREMIJER, Andrej Plenković i Marjan Šarec, danas će se susresti na sastanku prijatelja kohezije u Portugalu. Hvatski premijer poziva Sloveniju na dijalog i da prestane kažnjavati hrvatske ribare
HRVATSKI I SLOVENSKI PREMIJER, Andrej Plenković i Marjan Šarec, danas će se susresti na sastanku prijatelja kohezije u Portugalu. Hvatski premijer poziva Sloveniju na dijalog i da prestane kažnjavati hrvatske ribare

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia