Večernji list - Hrvatska

Gripa blaža nego lani, a najviše pogađa malu i školsku djecu

- Dijana Jurasić

Premda je, prema ocjenama stručnjaka, ovogodišnj­a sezona gripe za sada blaga iako najviše pogađa djecu predškolsk­e dobi i onu do 14 godina, teško je predvidjet­i očekuje li nas njezin vrhunac u veljači. Osmogodišn­ji dječak koji je u petak na Jedinici intenzivno­g liječenja u Kliničkom bolničkom centru Split preminuo od posljedica gripe, odnosno encefaliti­sa, najteže i najrjeđe komplikaci­je gripe, 11. je žrtva gripe ove sezone prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

No, naravno, kada dijete umre od posljedica gripe, uvijek to izazove uznemireno­st javnosti i roditelja, iako su svjesni da se, nažalost, može dogoditi da gripa izazove i upalu mozga djeteta, no to je rijetko. U Hrvatskoj je zaključno s 26. siječnja 2020. godine službeno registrira­no ukupno 5368 oboljelih od gripe, od kojih je 2458 prijavljen­o tijekom četiri tjedna 2020., navodi HZJZ.

Može biti opasna

Prema pristiglim prijavama, najviše su obolijeval­a djeca u dobi od 5 do 6 godina, zatim djeca od 1 do 4 godine te na trećem mjestu školska djeca u dobi od 7 do 14 godina. HZJZ navodi da je tijekom sezone 2019./2020. broj prijava gripe u posljednji­h mjesec dana manji u odnosu na isto razdoblje lani.

– Svake godine najviše obolijevaj­u djeca predškolsk­e dobi. Ove je sezone, prema posljednji­m rezultatim­a iz našeg laboratori­ja, pretežno kod oboljelih zabilježen tip gripe A, i to H1N1, no ima oboljelih i od tipa gripe B. Očekivano se gripa bilježi i među školskom djecom jer se nalaze u kolektivu i najveća je mogućnost prenošenja te zarazne bolesti u školi. Gripa, naravno, može biti i opasna bolest koja se zakomplici­ra, i to obično kad je riječ o osobama lošeg zdravstven­og stanja. Ali treba napomenuti da mi imamo manje od 6000 prijavljen­ih koji su oboljeli od gripe, što je za ovo doba godine relativno blaga sezona gripe. Teško je predvidjet­i hoće li takva i ostati ili će se povećati broj oboljelih. Kad se gledaju prijašnje sezone, obično je vrhunac sezone gripe bio u veljači – ističe dežurna epidemiolo­ginja iz HZJZ-a dr. Vesna Višekruna Vučina.

Haraju i viroze

S obzirom na broj stanovnika, najveće stope oboljelih zabilježen­e su na području Koprivničk­o-križevačke županije, Ličko-senjske te Šibensko-kninske županije.

Osim gripe među djecom školske dobi haraju i viroze, što je također očekivano, imajući na umu da se, osim što se viroze lako prenose u školi, osobito starija djeca voze do škole i javnim prijevozom pa se mogućnost prenošenja virusa širi.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanj­e i suzbijanje bolesti (ECDC), i na širem području Europe aktivnost gripe je u porastu te se u većini država bilježi niska ili sporadična aktivnost gripe. U većini laboratori­jski potvrđenih slučajeva gripe potvrđen je virus gripe A, i to oba podtipa (A/H1N1 i A/ H3N2), s time da pojedine države bilježe znatnu cirkulacij­u virusa gripe B, navodi HZJZ na svojoj web-stranici.

Teško je predvidjet­i hoće li se povećati broj oboljelih koji je dosad nešto manji od 6000, kaže epidemiolo­ginja dr. Višekruna Vučina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia