Večernji list - Hrvatska

BiH na proljeće očekuje tisuće novih ilegalnih migranata

-

Vlasti u Bosni i Hercegovin­i pripremaju se za novi migrantski val koji očekuju na proljeće, najavio je jučer ravnatelj Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz.

Ujić je naveo da je u tu zemlju tijekom 2019. i 2018. godine ušlo 57 tisuća ilegalnih migranata, a s prvim danima proljeća očekuje se pristizanj­e novih od šest do osam tisuća “ilegalaca”.

– Prema informacij­ama kojima raspolaže Služba za poslove sa strancima, u Srbiji je trenutačno između sedam i osam tisuća migranata. Može se očekivati da će znatan broj tih ljudi krenuti prema BiH. Grčka je također prevezla jedan broj migranata sa svojih otoka na kopno, i to blizu Sjeverne Makedonije, što će zasigurno stvoriti dodatni pritisak na zapadnobal­kansku rutu kretanja migranata – kazao je Ujić.

U BiH trenutačno boravi između 6500 i 7000 ilegalnih migranata od kojih je nešto više od pet tisuća smješteno u prihvatne centre na sjeverozap­adu države te u okolici Sarajeva.

Ujić je upozorio da je suradnja s državama iz kojih dolaze ilegalni migranti vrlo loša zbog čega je teško utvrditi njihov identitet. I pored toga Služba za poslove sa strancima u prošloj je godini vratila u matične zemlje 766 migranata, a prema 16 osoba izrekla je mjeru protjeriva­nja jer su predstavlj­ali prijetnju za nacionalnu sigurnost BiH.

U 99 posto slučajeva migranti u BiH stižu bez ikakvih dokumenata pa je gotovo nemoguće utvrditi njihov stvarni identitet.

Ujić je pozitivnim ocijenio suradnju sa službama u susjednim zemljama pri readmisiji migranata i potvrdio da će ministar sigurnosti Bosne i Hercegovin­e Fahrudin Radončić o tome sutra u Zagrebu razgovarat­i s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinoviće­m.

 ??  ?? SURADNJA sa zemljama iz kojih dolaze migranti vrlo je loša, kaže Slobodan Ujić
SURADNJA sa zemljama iz kojih dolaze migranti vrlo je loša, kaže Slobodan Ujić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia