Večernji list - Hrvatska

Strahovao ne bih ni od Barcelone, a kamoli od Hajduka

Luka Bonačić (64) Najstariji trener Hrvatske lige danas u 15 sati s Varaždinom dočekuje svoj bivši klub

- Tomislav Dasović

Luka Bonačić sa 64 godine najstariji je trener Hrvatske lige. Zamislite, kada je temperamen­tni Splićanin 1992. godine vodio Dubrovnik u Prvoj HNL, današnji trener Istre 1961 Ivan Prelec bio je – petogodišn­jak.

A Luka Bonačić u Prvoj HNL vodio je više klubova nego što ih sada nastupa u prvenstvu, čak 11! Osim Dubrovnika, još i Pazinku, Zadar, Neretvu, Varteks (tri puta), Osijek, Hajduk (dvaput), Slaven Belupo (dvaput), Hrvatski dragovolja­c, Šibenik i Zagreb! Gdje ste bili najsretnij­i?, pitali smo jučer stratega Varaždinac­a. – U Varaždinu, prvi put, kada sam radio s pokojnim Đelcom i Nevenkom Herjavcem. To mi je najsretnij­e razdoblje u Hrvatskoj ligi – uzvraća Luka.

Svaki je bod jako važan

Pa i sada, kada vodi posljednje­plasiranu momčad lige, često ga puca nostalgija za tim vremenima.

– Eh, da su mi sada jedan Brlenić, Gregorić, Dado Besek, Duraković ili “Dala” (Zlatko Dalić) iz tog vremena. Bili su to dečki s pobjedničk­im mentalitet­om, kakav ovim današnjima nedostaje. Ipak je iza NK Varaždina sedam sezona bez prve lige, i to je sigurno ostavilo traga – ističe Bonačić. Iza vas je sedam utakmica zaredom bez pobjede, a proljeće otvarate s najambicio­znijim suparnikom, Hajdukom. No izaziva li današnji Hajduk uopće više neko strahopošt­ovanje?

– Ma prošla su ta vremena, nije to onaj Hajduk od prije dvadeset godina. Od Hajduka je ostao samo imidž velikoga kluba i trofeji, što naravno izaziva respekt, ali ništa više od toga. Pa Hajduk je zadnji put bio prvak prije 15 godina, i to nešto govori. A strahopošt­ovanje ne bih imao ni da mi dođe Barcelona, a kamoli Hajduk – kaže Bonačić.

Osjećate li ipak pritisak uoči starta proljeća ili je ovo utakmica u kojoj nemate što izgubiti?

– Ma kako ne bih imao što izgubiti, pa svaki bod od preostalih 51 mi je važan! I naravno da imam pritisak, što je i normalno, i ja si ga sam stvaram. Pa nije mi svejedno izgubiti ili pobijediti; svaki je poraz na svoj način potres i nitko me neće tetošiti ako izgubim.

Poraz po poraz i eto me brzo na kavi u Ilici – kaže Luka.

Ali, ipak ste u drukčijoj, malo povoljnijo­j situaciji od Hajduka. Oni imaju golem pritisak.

– Je, oni imaju samo jedan rezultat na pameti, a meni igraju dva. I koliko god oni bili favoriti, jer imaju i novoga trenera Tudora, pa i najveću kvalitetu igrača u ligi nakon Dinama, to ništa ne znači. Jeste li gledali utakmicu Inter – Istra? Inter je pobijedio 2:0, a nije poštenu šansu napravio, Istra je imala 60 posto posjeda lopte i za mene pokazala više. Hajduk je protiv nas favorit, ali gdje je bila reprezenta­cija Grčke 2004. kad je došla na Euro, a gdje na kraju Eura? – vuče paralelu Luka. Pa i Dinamo je jesenas pao u Varaždinu, hrabrimo Bonačića. Tada je Varaždince vodio Borimir Perković.

– Da, ali to je bila kombiniran­a momčad Dinama, od igrača iz drugoga plana, pa im se dogodio poraz. Zato je Bjelica tada i poludio na igrače – podsjeća Luka pa se osvrće na niz od sedam utakmica bez pobjede.

– Taj niz nije realan. Da smo imali malo više sreće, mogli smo dobiti barem tri utakmice. Da, slažem se, naš bodovni saldo je loš, ali nismo mi baš takvi “tulipani” kako neki misle. Igrali smo dobro i to nas ipak ohrabruje.

Suradnja s Dalićevim sinom

NK Varaždin neizbježno se povezuje sa Zlatkom Dalićem. Za imidž izbornika ne bi bilo poželjno da “njegov” klub ispadne iz Prve lige?

– Zlatka Dalića rijetko vidim. On se ovdje pojavljuje onako “izdaleka”, rekao bih da je samo simpatizer kluba, dok ja blisko surađujem s njegovim sinom Tonijem. I vjerujte mi, kada mi se spominje to eventualno ispadanje, za mene u ovim godinama oko toga nema nikakve panike. Prošla su ta vremena davno. Ja sam tu došao uložiti neko svoje znanje i iskustvo, pomoći klubu pa, ako uspijem, odlično. Ako ne uspijem, neće biti smak svijeta, nije da će mi “Olimpijada” pobjeći – nastavlja Bonačić.

U dva navrata bili ste Hajdukov trener. Biste li i treći put na klupu bijelih?

– U Hajduku sam u prvom navratu bio prvi s pet bodova više od Dinama pa su me smijenili. Kada sam bio drugi put, fizički su me napali, a ja sam ih spasio od “lige za budale”. Ja sam hajdukovac i želim im da budu prvaci svijeta, ali moj treći profesiona­lni angažman u Hajduku neće se dogoditi – zaključio je Bonačić.

Bio sam prvak s Hajdukom, a smijenili su me. Drugi put i pretukli... Treći put se neću vratiti Imam pritisak uoči Hajduka, svaki poraz donosi potres, kaže Luka Bonačić

 ??  ??
 ??  ?? LUKA BONAČIĆ Ja sam tu u Varaždin došao uložiti neko svoje znanje i iskustvo, pomoći klubu pa, ako uspijem, odlično. Ako ne uspijem, neće biti smak svijeta, nije da će mi “Olimpijada” pobjeći
LUKA BONAČIĆ Ja sam tu u Varaždin došao uložiti neko svoje znanje i iskustvo, pomoći klubu pa, ako uspijem, odlično. Ako ne uspijem, neće biti smak svijeta, nije da će mi “Olimpijada” pobjeći
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia