Večernji list - Hrvatska

Mektić nam donio 14. Grand Slam: Bilo je sjajno!

- Katarina Kušec

S prvog Grand Slam turnira sezone polako su otpadali svi hrvatski aduti, a na kraju je samo ostao Nikola Mektić u konkurenci­ji mješovitih parova i osvojio svoj prvi veliki naslov.

U paru s Čehinjom Barborom Krejčikovo­m u finalu Australian Opena svladao je Amerikanku Bethanie Mattek-Sands i Britanca Jamieja Murraya s 5:7, 6:4, 1:0 (10:1) nakon 85 minuta igre.

Svima zahvalio

Naš teniski reprezenta­tivac Mektić tako je postao četvrti hrvatski tenisač koji je postao Grand Slam pobjedniko­m u mješovitim parovima. Prije njega naslove su osvajali Dragutin Mitić (Roland Garros 1938. godine s Francuskin­jom Simonne Mathieu), Mate Pavić (US Open 2016. godine s Njemicom Laurom Siegemund i Australian Open 2018. godine s Kanađankom Gabrielom Dabrowski) te Ivan Dodig (Roland Garros 2018. i 2019. te Wimbledon 2019. godine s Tajvankom Latishom Chan).

No ovom pobjedom hrvatskom je tenisu Mektić donio ukupno 14. seniorski Grand Slam naslov.

Ovom 31-godišnjem Zagrepčani­nu ovo je prvi naslov u drugom finalu, nakon što je od istih suparnika izgubio finale US Opena 2018. godine. No tada mu je partnerica bila Poljakinja Alicja Rosolska. Sada je ovo bila neka druga priča i Nikola je konačno došao do svog prvog Grand Slam naslova. A nakon što je s Barborom uzeo nagradu, obratio se suparnicim­a u Melbourneu pa ih i malo nasmijao. – Čestitam vam na sjajnom turniru, izgleda da smo imali više sreće ovaj put, ali nadam se da ćemo međusobno igrati još puno finala. Nije zaboravio ni na zahvale svima koji su ga podržavali.

– Barbora, hvala ti, bilo je sjajno.

Moram zahvaliti i svom timu, svima koji su nas podupirali ovdje, ali i doma u Hrvatskoj. Ovo je sjajan turnir, prekrasno je dolaziti ovdje početkom godine – zaključio je svoj govor Mektić.

Njegova suigračica Krejčikova ovom je pobjedom obranila prošlogodi­šnji naslov osvojen u paru s Amerikance­m Rajeevom Ramom. Čehinja uz dva naslova u mješovitim parovima ima i dva naslova u ženskim parovima sa sunarodnja­kinjom Katerinom Siniakovom (Roland Garros i Wimbledon 2018.) i bez poraza je u finalima na Grand Slam turnirima.

Osim velikog turnira i prestiža par Mektić – Krejčikova podijelit će i 190.000 australski­h dolara (što je približno 115.595 eura).

No do toga nije bilo lako doći iako je hrvatski tenisač dobro poznavao suparničku kombinacij­u protiv koje je igrao 2018. i izgubio.

Počeo je igrati sa šest godina

Mektić i Krejčikova prvi su došli do “breaka”, i to već na početku meča. No na odlučujuće­m poenu Mektić je napravio dvostruku pogrešku za izjednačen­je na 5:5. Murray i Mattek-Sands osvojili su i sljedeća dva gema, što im je donijelo prvi set.

U drugom setu hrvatsko-češki par nanizao je četiri gema uz dva “breaka” za vodstvo 5:2. No Britanac i Amerikanka došli su do novog “breaka” na servis Krejčikove. Mektić tada nije ponovio pogrešku iz prvog seta i servirao je za 6:4 u drugom setu, čime je finale dovedeno do odluke u produženom “tie-breaku”, a u njemu su Mektić i Krejčikova odigrali bez pogreške. Dobili su ga s 10:1 i postali novi pobjednici Australian Opena.

No tko je novi hrvatski osvajač Australian Opena? Nikola je rođen u Zagrebu. Tenis je počeo igrati sa šest godina nakon što je počeo igrati i njegov brat Luka. Najbolji renking u pojedinačn­oj konkurenci­ji imao je 2013. godine kada je bio 213. igrač svijeta, a onda se od 2016. godine odlučio posvetiti parovima.

Iste je godine došao do svog prvog finala u konkurenci­ji muških parova, i to na ATP turniru u Umagu. Od tada osvojio je ukupno sedam naslova u toj konkurenci­ji, uključujuć­i i tri Masters 1000 naslova (Madrid 2018., Indian Wells 2019. i Monte Carlo 2019.).

U 2018. on je u paru s Alexandero­m Peyom došao do ATP finala u Londonu, iste je godine došao i do svog prvog Grand Slam finala, i to na US Openu s Rosolskom u mješovitim parovima, a osvojio je i Davisov kup s Hrvatskom.

Sada je stavio krunu na sve to i kući se vraća s velikim naslovom iz Australije.

190 tisuća australski­h dolara, što je otprilike 116.000 eura, podijelit će Mektić i Krejčikova

 ??  ?? S ČEHINJOM KREJČIKOVO­M u finalu Australian Opena Mektić je svladao Amerikanku Mattek-Sands i Britanca Murraya
S ČEHINJOM KREJČIKOVO­M u finalu Australian Opena Mektić je svladao Amerikanku Mattek-Sands i Britanca Murraya
 ??  ??
 ??  ?? MEKTIĆ I KREJČIKOVA slavili su nakon 85 minuta igre
MEKTIĆ I KREJČIKOVA slavili su nakon 85 minuta igre

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia