Večernji list - Hrvatska

Rudež: Bogdanović je bio najbolji u 2019., nije mi jasno zašto ga je Washington pustio

- Dražen Brajdić

S obzirom na onu da na mladima svijet ostaje, tradiciona­lnu Večernjako­vu anketu za izbor košarkaša godine, 42. po redu, započinjem­o s jednim mladim hrvatskim trenerom. Za Ivana Rudeža (40) su Jasmin Repeša i Aleksandar Petrović govorili da je vrlo perspektiv­an i da je jedan od onih kojemu će oni predati štafetu ugleda naših trenera u košarkaško­m svijetu.

Neću glumiti žrtvu

Stariji brat bivšeg reprezenta­tivca i NBA igrača Damjana Rudeža svoj trenerski put gradio je kao pomoćnik spomenutim trenerima u Cedeviti i Ciboni, a prije toga tri je godine radio u slovačkoj Prievidzi, a od 2016. do 2018. vodio je i slovačku reprezenta­ciju. Afirmirao se kao trener Geneva Lionsa, s kojima je dvaput bio prvak Švicarske, a “Lavovi” kao da su njegova sudbina pa je sada trener njemačkog drugoligaš­a Karlsluhe Lionsa.

– Na baušteli sam – našalio se Ivan i dodao:

– Ovo je malo drukčiji posao od onih dosad. Dosad sam se najčešće borio za naslov, a ovo je borba za ostanak pa je to i sasvim drukčija psihologij­a. Govorili su mi kolege treneri o tome, no dok to sami ne doživite, ne znate što to jest. Ja sam ovaj klub uzeo u 12. mjesecu 2018. sa skorom 2-9, a na koncu smo se čak domogli i doigravanj­a. Nažalost, devet najboljih igrača nam je otišlo, a devet novih potpisalo i moramo preživjeti dok nam se dvorana ne preuredi i dok nam s njom ne dođu i sponzori.

Njega je dopao rudarski put trenerske afirmacije, po stranim zemljama. Kako to da nikad nije dobio samostalan posao u Hrvatskoj ili okruženju?

– Neću glumiti neku žrtvu. To je izazov, dio trenerskog posla, i ja sam biram svoje destinacij­e. Bio sam u kontaktu s našim klubovima, no nismo se našli i ovo je za sada moj put. Nestabilno­st našeg tržišta ima reputaciju kakvu ima, a ovo što sam ja birao čista je matematika.

Obitelj je i ovaj put s njim.

– Kći ima osam, a sin devet i idu u međunarodn­u školu. Dok sam bio izbornik Slovačke, bili su u Zagrebu jer sam tada češće mogao dolaziti, a sada smo zajedno. Važno mi je da je obitelj uz mene.

Koliko je jaka druga njemačka liga ako znamo da je Bundesliga sve jača i jača i da ima dva euroligaša, Bayern i Albu?

– S obzirom na pad talijanske Serie A2, uz onu francusku, ovo je najbolja druga liga u Europi. U ovoj ligi imate klubove poput Tümilosti. bingena i Chemnitza koji imaju proračun od dva milijuna eura, a ima i klubova koji imaju igrače i do 70.000 eura godišnje. Dvorane su lijepe i često pune. Chemnitz ima po 4500, Tübingen i Trier po 3000 gledatelja, a Rostock i do 3500, a taj Rostock vodi bivši njemački izbornik Bauermann. Inače, u posljednji­h šest godina, Njemačka je u košarkaško­m smislu najbrže rastuće tržište u Europi. Bez novca u sportu nema napretka jer nema novih dvorana, dobrih stranaca, plaćenih trenera, a za sve to bitna je ekonomska stabilnost zemlje. Ovdje nema kašnjenja plaća, nema muljanja. Da biste igrali prvu Bundesligu, vi morate imati bankovno jamstvo na tri milijuna eura i tu nema

 ??  ?? Bojan je potpuno sazrio i mentalno očvrsnuo pa i podigao razinu obrane, zato me ne čudi da je dobio tako velik ugovor u Utahu
Bojan je potpuno sazrio i mentalno očvrsnuo pa i podigao razinu obrane, zato me ne čudi da je dobio tako velik ugovor u Utahu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia