Večernji list - Hrvatska

Lakše mi je trenirati nego raditi u kuhinji

Najbolji hrvatski sportaši s invalidite­tom Mikela Ristoski i Dino Sinovčić proglašeni najboljima

- Damir Mrvec

Mikela Ristoski (30) proglašena je najboljom sportašico­m s invalidite­tom za 2019. godinu. A nagradu je ponajprije zaslužila zbog brončane medalje za skok u dalj na Svjetskom prvenstvu u Dubaiju.

– Ne znam koja mi je ovo nagrada po redu za najbolju sportašicu, mislim da je treća ili četvrta. Žao mi je što u Dubaiju medalja nije jačeg sjaja. Srebro sam izgubila za samo jedan centimetar. Bio je malo jači vjetar u prsa što nam je otežavalo natjecanje, ali sve u svemu zadovoljna sam osvojenom medaljom. Inače, prošle godine imala sam niz sitnih ozljeda, ali to je sada iza mene – rekla je Mikela.

Uzor joj je Ivana Španović

Ovo je godina Paraolimpi­jskih igara?

– Neće biti lako. Bit će tu puno treninga, puno odricanja. Dat ću sve od sebe da osvojim medalju, odnosno da obranim zlato iz Rija 2016. – istaknula je Mikela.

Za zlato u Tokiju trebat će skok preko šest metara?

– Ganjam tih šest metara jako dugo. Vjerujem da je Tokio prava prilika da to i ostvarim.

Na početku svoje karijere trčala je 400 metara, a dalju se posvetila nakon Paraolimpi­jskih igara u Londonu 2012. godine.

– Prije Londona radila sam kao pomoćna kuharica u studentsko­j menzi. Šefica mi je rekla da moram izabrati jedno jer je oboje teško raditi. Buđenje u 6, u 7 si na poslu, a popodne se žuriš na trening. I tako svaki dan. Nisam više mogla. Izabrala sam atletiku jer je to ono što najviše volim. Imala sam 19 godina. U kuhinji je bilo naporno, teže od atletike. Inače, ne kuham baš često. Tu i tamo nešto skuham, uglavnom tjesteninu ili nešto jednostavn­o s povrćem i gljivama – rekla je Mikela.

Financijsk­i pomaže roditeljim­a. Mama ne radi, a tata je bolestan. Tu su još i dva starija brata od kojih je jedan bolestan. Dobiva stipendiju od Hrvatskog paraolimpi­jskog odbora, Istarske županije i Grada Medulina. Naravno, tu su još i državne nagrade za osvojene medalje.

– Dobila sam i stan u Puli za koji plaćam sitan najam. Osigurala sam sportsku mirovinu što mi je jako važno, ali ona vrijedi od 45. godine nadalje – istaknula je Ristoski.

Uzor joj je Ivana Španović, srpska daljašica, a obožava tetovaže.

– Na zapešću imam šapice psa. Imam jednog kod kuće, a općenito volim životinje. Imam tetovirano­g škorpiona jer sam to po horoskopu, a jedna je tetovaža posvećena mami – kaže Mikela, koja je ime dobila po djedu koji se zvao Michele.

Dino Sinovčić, član plivačkog kluba Cipal iz Splita, prvi je put proglašen najboljim hrvatskim sportašem s invalidite­tom. Lani je postao svjetski prvak na 100 metara leđno.

S istim trenerom 15 godina

– Eto, prvi put najbolji. Prijašnjih godina uvijek je bila prejaka konkurenci­ja. Moram posebno zahvaliti treneru Slobodanu Glavčiću s kojim surađujem već 15 godina i nikad nismo imali problema. Ove godine imamo velika očekivanja na Paraolimpi­jskim igrama u Tokiju. Prije toga imam u svibnju Europsko prvenstvo u Portugalu. Moj je cilj ove godine isplivati i osobni rekord – istaknuo je Dino.

S 12 godina počeo se baviti sportom, više zbog zdravlja. Usporedo je trenirao plivanje i stolni tenis, ali i košarku u kolicima. Treniram šest dana u tjednu po šest sati dnevno. Samo je nedjelja slobodna i tako je to godinama unazad – rekao je Dino koji je prije nekoliko dana diplomirao na Kineziološ­kom fakultetu u Splitu.

Dijagnozu ima od rođenja. Riječ je o artrogripo­zi, prilično rijetkoj bolesti. Prošao je brojne operacije, a posljednja je bila 2003.

– Stanje je nepromijen­jeno. Nabolje ne može ići, a ja se trudim da ne ide nagore. Moram reći da mi stvarno nije bilo teško u životu. Što sam zacrtao, to sam i ostvario. Doduše, izazova je bilo, a meni je osobno možda najveći bio položiti vozački što sam uspio s 18 godina. Isprve! – zaključio je Dino.

 ??  ?? 2020. JE VAŽNA GODINA Mikela Ristoski u Tokiju će braniti zlato u skoku u dalj s OI u Riju 2016. godine
2020. JE VAŽNA GODINA Mikela Ristoski u Tokiju će braniti zlato u skoku u dalj s OI u Riju 2016. godine
 ??  ??
 ??  ?? SINOVČIĆ Prvi je put najbolji hrvatski sportaš s invalidite­tom
SINOVČIĆ Prvi je put najbolji hrvatski sportaš s invalidite­tom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia