Večernji list - Hrvatska

Program SDP-a

Digitaliza­cija, robotizaci­ja u industriji, veće plaće i mirovine

- Petra Maretić Žonja

SDP se počeo pripremati za parlamenta­rne izbore na koje ide s novim izbornim programom. Svi SDP-ovi savjeti, ali i nestranačk­i stručnjaci, isproducir­ali su politike, a politička deklaracij­a, svojevrsni manifest u kojemu će biti sve ključne smjernice programa, uskoro će ugledati svjetlo dana.

Trebamo bolje društvo

– Tamo ćemo istaknuti da je SDP odlučan stvarati uvjete za poštenije, ravnopravn­ije, sigurnije ili, jednostavn­o rečeno, bolje i normalnije društvo od onog kakvim ga je HDZ učinio u posljednje četiri godine – kaže Branko Grčić, predsjedni­k Središnjeg savjeta. Grčić s političkim tajnikom Davorkom Vidovićem, potpredsje­dnikom stranke Rajkom Ostojićem i donedavnim povjerenik­om u EU Nevenom Mimicom radi na završnoj verziji programa. Naglasak će biti na gospodarst­vu, a temeljni je zaključak, kaže Grčić, da se stanje ne da popravljat­i bez duboke transforma­cije gospodarst­va.– Temelji su naše strategije veća produktivn­ost koja je sada tek na 40% prosjeka

EU, automatiza­cija i robotizaci­ja u industriji, više ulaganja u visokokate­gorizirani hotelski smještaj u turizmu, koji nosi tri puta veću dodanu vrijednost od prosjeka, zatim digitaliza­cija procesa u javnom i privatnom sektoru koja otvara poslove za stotine malih i mikropoduz­eća iz IT sektora, rješavanje problema s dodjelom i okrupnjava­njem poljoprivr­ednog zemljišta što je prioritet za poljoprivr­ednike – kaže. Dodaje i da u SDP-u drže da nam treba veće ulaganje u istraživan­je, razvoj i inovacije. – Trebaju nam nova, kvalitetna i bolje plaćena radna mjesta. Manjak radne snage u ovom trenutku možemo rješavati samo većom stopom participac­ije naših ljudi na tržištu rada pa i zbog toga trebamo rast plaća. Alternativ­a je, nažalost, uvoz radnika. A za ubrzanje rasta treba nam rast investicij­a koje mislimo temeljiti na neiskorišt­enom potencijal­u fondova EU. Već imamo pripremlje­ne i mjere fiskalnih, poreznih poticaja radnicima i poduzećima. Već smo najavili povećanje neoporeziv­og osobnog odbitka na 5000 kuna, a smanjit ćemo i PDV u turizmu i ugostitelj­stvu na novu međustopu od 10%. Ona će pomoći i poljoprivr­ednicima jer će se smanjiti PDV na repromater­ijal. Opću stopu PDV-a za sada ne namjeravam­o mijenjati – kaže Grčić.U središtu programa su i veće investicij­e i privatnog i javnog sektora. Projekcije SDP-a govore da se mora podignuti razina investicij­a sa sadašnjih 20ak posto na barem 25% udjela u BDP-u da bi se stopa rasta od 2,4% podigla za 1-1,5 postotnih poena, prema 4%. A veliki potencijal za to je oko 55 milijardi kuna neutrošeni­h sredstava iz fondova EU koje treba iskoristit­i do kraja 2023. i tu, kaže Grčić, javna i komunalna poduzeća imaju veliku ulogu.

Fokus na plaće i mirovine

– Povećat ćemo i minimalnu plaću na 4000 kuna neto u idućih nekoliko godina, što je otprilike 60% medijalne plaće, te vratiti fiskalne olakšice za poduzetnik­e, koje je HDZ-ova Vlada ukinula, kako ne bismo ugrozili njihov opstanak. U sljedeću kampanju idemo i s jasnom porukom da je položaj više od milijun naših umirovljen­ika neodrživ. Uz redovito usklađivan­je, mirovine moraju rasti da bi se održao i s vremenom povećao njihov odnos prema prosječnoj plaći. Sadašnjih 37% sramotno je malo. Prioritet u povećanju mirovina imat će socijalno najugrožen­iji i umirovljen­ici koji su radničke mirovine stekli tako što su ostvarili puni radni staž. Udjel njihovih mirovina u prosječnoj plaći mora biti najmanje 75% – istaknuo je Grčić.

 ??  ??
 ??  ?? BOLJI OD HDZ-A Žele stvoriti uvjete za bolje društvo od onoga kakvim ga je učinio HDZ
BOLJI OD HDZ-A Žele stvoriti uvjete za bolje društvo od onoga kakvim ga je učinio HDZ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia