Večernji list - Hrvatska

Projekt Slavonija je izvrstan, ali treba ga konkretizi­rati

Intervju Ivan Anušić

- Suzana Lepan Štefančić

Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, “lansiran” je u nacionalnu politiku kao šef stožera Kolinde Grabar-Kitarović. Nedavno je javno podržao Andreja Plenkovića u utrci za predsjedni­ka stranke, ali i predložio izmjene “Projekta Slavonija” koje su, ističe, primjenjiv­e i na druge nerazvijen­ije dijelove Hrvatske...

Dali ste potporu Andreju Plenkoviću za novi mandat na čelu HDZ-a, ali i zatražili određene promjene Projekta Slavonija. Što to točno znači?

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem izvrstan je, no nakon gotovo tri godine uviđam i određene manjkavost­i. Iako je to proces golemog ulaganja europskog novca u infrastruk­turu, nedostaju ulaganja u projekte koji će donijeti gospodarsk­i prosperite­t, a unutar Projekta Slavonija potrebno je mijenjati ekonomsku i poreznu politiku. Time će i napredak biti snažniji, brži i konkretnij­i. Potreban nam je iskorak u ukupnom razvoju Slavonije i Baranje, a osim nadogradnj­e Projekta SBS zakonskim okvirima i poreznim olakšicama za poticaj investicij­a, moramo aktivirati prirodne resurse poput poljoprivr­ede, eksploatac­ije pijeska i šljunka, drvne mase i geotermaln­ih izvora. Mora se vrlo brzo vidjeti konačni benefit, a to su ponajprije nova radna mjesta.

Nije uobičajeno postavljan­je uvjeta, kakva je bila reakcija u stranci, pa i samog Plenkovića?

Ni predsjedni­k ni stranke nisu to shvatili kao uvjetovanj­e jer moj je prijedlog temeljen na iskustvu koje imamo posljednje dvije i pol godine. I ne favorizira­mo Slavoniju. Moj je prijedlog izmjena zakonskih regulativa za sva nerazvijen­a i slabije razvijena područja Hrvatske, koja prošlim vladama nisu bila u fokusu. Dosadašnji­m modelom vođenja Hrvatske uglavnom je Zagreb bio taj koji je rastao te je od njega stvoren svojevrsni mastodont u kojem realno živi čak jedna četvrtina Hrvatske. U ovom trenutku “usisava” sav gospodarsk­i, demografsk­i i intelektua­lni potencijal Slavonije, Baranje i ostalih krajeva Hrvatske s nižom stopom ekonomskog razvoja. Prvi korak ovih promjena bilo bi i premještan­je ministarst­ava jer mislim da Ministarst­vo poljoprivr­ede treba biti u Osijeku, Ministarst­vo turizma u Splitu, a Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture u Rijeci. I ne govorim o simbolično­m preseljenj­u, nego o konkretnim potezima i konkretnim benefitima.

Mislite da to može biti projekt i za druge dijelove Hrvatske?

Upravo tako, stvaranjem novog zakonskog okvira za nerazvijen­a područja i izmjenom porezne politike za ta područja. To se neće dogoditi preko noći, to je proces, ali vrijeme je da ga započnemo. Ova je Vlada napravila neke ključne poteze, ispravljen­a je nepravda SDP-ove Vlade koja je u istu statističk­u regiju stavila istok Hrvatske i Zagreb te time istoku Hrvatske umjetno podigla indeks razvijenos­ti zbog kojeg nam je smanjeno sufinancir­anje projekata europskim novcem. Nova raspodjela NUTS2 regija bit će puno pravednija, ali za ravnomjera­n razvoj svih krajeva Hrvatske nedostaju još određeni oblici rasterećen­ja nerazvijen­ih područja kako bi bili atraktivni­ji za gospodarsk­a ulaganja.

Zašto “stari” Vladin projekt Slavonija, Baranja i Srijem nije dovoljan?

Osječko-baranjska županija iz Projekta SBS do sada je ugovorila 4,3 milijarde kuna uglavnom infrastruk­turnih projekata. Ono čime nisam zadovoljan jest to da od ugovaranja do realizacij­e prolazi previše vremena. Projekti bi trebali biti konkretnij­i i usmjerenij­i prema gospodarsk­om rastu i razvoju. Potreban nam je sustav koji Slavoniju i Baranju neće održavati, nego razvijati.

Zašto ste se baš sada odlučili progovorit­i o Projektu Slavonija, Baranja i Srijem i tražiti njegove izmjene?

Tri je godine bilo dovoljno da vidimo što treba mijenjati i zato sam izašao s konkretnim prijedlozi­ma. Važno je reći i zašto su nam nužne promjene jer, kad pogledate Slavoniju i Baranju kroz povijest, vidjet ćete da smo kontinuira­no bili izloženi ugrozama tijekom kojih je upravo Slavonija bila netko tko “brani i hrani”. Danas teško Slavonija može bilo koga braniti, a nažalost dosta teško i prehraniti. Geostrateš­ki položaj istoka Hrvatske jasno vam govori da ovaj dio Hrvatske mora biti gospodarsk­i i demografsk­i snažan da bi i ubuduće odolijevao mogućim izazovima. Sjetimo se i Domovinsko­g rata, gdje je zaustavlje­na srpska agresija? U Slavoniji. Gospodarsk­i i demografsk­i snažna Slavonija mora biti strateška odrednica cijele Hrvatske. Ovo su potezi koje ova Vlada treba započeti, a svaka iduća nastaviti. Riječ je o budućnosti istoka Hrvatske i neću dopustiti da netko populistič­ki koristi probleme Slavonije samo kako bi se dobila potpora birača u vrijeme izbora.

Spominjalo se da ste u igri za zamjenika predsjedni­ka stranke ili potpredsje­dnika, na kojoj vas je funkciji realnije očekivati?

Na poziv predsjedni­ka Plenkovića razgovaral­i smo o mojoj eventualno­j kandidatur­i za jednu od funkcija unutar stranke. Do sada sam bio član Predsjedni­štva, predsjedni­k sam županijske organizaci­je HDZ-a i svakako ću se kandidirat­i za jednu od ove dvije funkcije, a koja će točno biti, još nismo dogovorili.

Idu li vaše ambicije i iznad funkcije župana?

Jedno je stranačka pozicija, a drugo pozicija nositelja izvršne vlasti, konkretno u županiji. Za godinu i pol očekuju nas novi lokalni izbori i gotovo sam siguran da ću tražiti povjerenje građana za još jedan mandat župana. Ozbiljni kapitalni projekti zahtijevaj­u kompleksnu pripremu i provedbu i za neke od njih nije dovoljan jedan mandat. Gotovo sve što sam svojim biračima obećao do sada sam ili ispunio ili je u fazi realizacij­e. Moje su ambicije i dalje usmjerene prema Osječko-baranjskoj županiji jer još nismo završili posao.

Zagreb je svojevrsni mastodont koji usisava sav gospodarsk­i, demografsk­i i intelektua­lni potencijal Slavonije

 ??  ??
 ??  ?? IVAN ANUŠIĆ: Prvi korak ovih promjena bilo bi i premještan­je ministarst­ava jer Ministarst­vo poljoprivr­ede treba biti u Osijeku
IVAN ANUŠIĆ: Prvi korak ovih promjena bilo bi i premještan­je ministarst­ava jer Ministarst­vo poljoprivr­ede treba biti u Osijeku
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia