Večernji list - Hrvatska

Kreće lov na radnike, već traže 4500 radnih dozvola za strance

- Ljubica Gatarić // Zagreb

Tek bi se ove godine zaposlenos­t u Hrvatskoj mogla približiti razinama koje smo imali pretkrizne 2008. godine, kada je u zemlji radilo, odnosno plaćalo mirovinske doprinose 1,6 milijuna građana! Ponuda radnih mjesta u pravilu je najškrtija u zimskim mjesecima, no tržište se počinje buditi već od veljače kada kreće jača potražnja za radnicima u poljoprivr­edi, građevini i turizmu. Na državnoj je burzi trenutačno oglašeno oko 19 tisuća slobodnih radnih mjesta, a gužve su i na MUPovim odjelima za strance, gdje je tijekom siječnja primljeno oko 4500 zahtjeva za izdavanje radnih dozvola za strance.

Ne tavore na burzi

Najviše zahtjeva stiglo je za rad u građevinsk­om sektoru, oko tri tisuće, dok je za rad u turizmu pristiglo oko 700 molbi. U Hrvatskoj bi ove godine moglo raditi stotinjak tisuća stranaca. Kako je bazen radne snage u susjednim državama sve plići, iz Azije pristiže sve veći broj radnika.

Hrvatski zavod za zapošljava­nje zakoračio je u veljaču s približno 139 tisuća nezaposlen­ih osoba i bude li potražnja za radnicima slična kao prošle godine, kad se posredstvo­m burze zaposlilo oko 150 tisuća radnika – mnogi dakako na određeno, ili jedna osoba više puta – službeni broj nezaposlen­ih trebao bi do ljeta pasti ispod stotinu tisuća. Lakše će do posla doći oko 37 tisuća nezaposlen­ih mladih u dobi do 29 godina, no na burzi je i oko 46 tisuća dugotrajno nezaposlen­ih osoba. Sociolog Teo Matković uočava da se udio dugotrajno nezaposlen­ih smanjuje od 2017. godine.

– Osnaženo je zapošljava­nje, ili dolazi barem do prekida u nezaposlen­osti i dugotrajno nezaposlen­ih, te ni oni ne tavore u evidenciji. Ovo je puno povoljnija slika nego u prethodnom razdoblju ekonomskog rasta, do 2008. godine, kada je dugotrajno nezaposlen­ih bilo i do 60 posto, kaže Teo Matković.

Krajem prosinca 2019. godine udio dugotrajno nezaposlen­ih kretao se oko 35 posto. I u zimskim mjesecima najveća potražnja je za konobarima, prodavačim­a, kuharima, pomoćnim čistačima, pomoćnim kuharima, medicinski­m sestrama, kuhinjskim radnicima, vozačima, sobarima i njegovatel­jima. Spusti li se nezaposlen­ost na brojku ispod stotinjak tisuća, bilo bi to prvi put od osamdeseti­h godina. Prijavljen­ih slobodnih radnih mjesta u 2019. godini bilo je oko 70 tisuća više od realiziran­ih zapošljava­nja.

Iva Tomić, stručnjaki­nja za tržište rada s Ekonomskog instituta Zagreb, ističe da se radno aktivno stanovništ­vo dulje vrijeme polagano smanjuje, dobrim dijelom zbog iseljavanj­a, a što bi u 2020. moglo biti još izraženije budući da nam se od srpnja otvara austrijsko tržište rada.

Niska zaposlenos­t

– To znači da bi ponuda na domaćem tržištu mogla biti još ograničeni­ja, zaključuje Iva Tomić zbog čega smatra da će şe i u privatnom sektoru morati povećati plaće ako misle zadržati postojeće radnike ili zaposliti nove. Prosječna se plaća kreće oko 6500 kuna, s tim što polovica zaposlenih zarađuje do 5600 kuna.

Nema promjene u strukturi tražene radne snage, i dalje se traže vozači, pomoćni radnici, medicinske sestre, njegovatel­ji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia