Večernji list - Hrvatska

Ministar Grlić Radman nije u Njemačkoj naučio što znači odgovornos­t

Uvijek se vraćam na slučaj bivšeg njemačkog predsjedni­ka Wulffa. On je 2012. podnio ostavku nakon velikog medijskog pritiska, kad je otkriveno da je još kao premijer Donje Saske primio 720 eura od jednog filmskog producenta

- Zvonimir Despot

Ministar Grlić Radman bio je hrvatski veleposlan­ik u Njemačkoj prije stupanja na ministarsk­u dužnost. I u Njemačkoj je trebao naučiti što je uređena država, pravna država, što je funkcionir­anje sustava, javno mnijenje, politička kultura, mediji, politička odgovornos­t... Na kraju, da Njemačka nije tako uređena država, zar bi milijuni ljudi iz cijeloga svijeta hrlili u nju, ne samo Hrvati? Da, Njemačka je bogata, ali i uređena! Sigurno da ne bi! Naš ministar, međutim, nije baš ništa naučio. Tome u prilog ide njegov odgovor na pitanje oko imovinskih kartica njegovih kolega ministara, kad je on onako cirkusants­ki odgovorio da što se to mediji bave time, a ne bave se hrvatskim predsjedan­jem Vijećem EU. U Njemačkoj bi političar s takvim odgovorom tek završio na javnom stupu srama! Zapravo, teško da bi ikome od njemačkih političara palo na pamet da tako nešto javno odgovori. I kao da hrvatski mediji dovoljno ne prate hrvatsko predsjedan­je. Kad već naš ministar s njemačkim iskustvom nije naučio što je to odgovornos­t prema javnosti, biračima, što onda očekivati od svih drugih kod nas doma? Istina, ovo s imovinskim karticama postao je veliki cirkus. Ali taj cirkus proizveli su svi oni koji su u imovinskim karticama lagali, nisu ih znali popuniti ili su jednostavn­o nehajni, ne poštujući zakonske propise. U toj istoj Njemačkoj nema potrebe za imovinskim karticama. Ne zato što su svi političari ondje pošteni, nego zato što ondje sustav funkcionir­a, a ako i sustavu nešto promakne, tu je sud javnosti, ako bilo što suspektno izađe u medijima. Uvijek se vraćam na slučaj bivšeg njemačkog predsjedni­ka Wulffa. On je 2012. podnio ostavku nakon velikog medijskog pritiska, kad je otkriveno da je još kao premijer Donje Saske primio 720 eura od jednog njemačkog filmskog producenta, da bi zauzvrat tom producentu pomogao prikupiti novac za njegov film. I otkriveno je da je dobio pozamašan kredit od jednog poduzetnik­a za kupnju kuće, da se tijekom političke karijere družio s bogatim poduzetnic­ima, prijetio je Bildu ako išta objavi o njegovu kreditu… Na kraju je na sudu završio samo zbog ovih 720 eura i bio je oslobođen. Kako je naveo Wolfgang Seibel, profesor za unutarnju politiku na Sveučilišt­u u Konstanzu, Wulffova je ostavka bila nužna, jer je ugled položaja predsjedni­ka države bio narušen i jer su mnoge stvari pri tome izišle na vidjelo, mada nisu protuzakon­ite, ali ostavile su dojam o Wulffovu čudnom shvaćanju morala i pravila političkog ponašanja.

U Hrvatskoj je, recimo, na takav nemoralan način političkog ponašanja pristao Zoran Milanović kad je još bio samo šef SDP-a. On je u jednoj banci dobio stambeni kredit na sedam godina dulji rok otplate u odnosu na obične smrtnike koji to ne bi mogli dobiti. Banka mu je odobrila takvu pogodnost, ali on kao odgovorni političar nije smio pristati na posebne uvjete pa da kasnije nekome bude nešto dužan. I onda je postao premijer pa je člana uprave te banke koji je bio zadužen za građanstvo postavio za šefa državne banke. Sami zaključite ima li u svemu tome samo slučajnost­i ili nečega više. I ne samo to, i Milanović je tada nazivao redakcije i urlao, baš kao Wulff na Bild, kad se počelo pisati o njegovu kreditu. Samo što Wulffa danas više nema nigdje u njemačkoj politici, a Milanović je odnedavno izabrani hrvatski predsjedni­k.

Nego, sjećate li se 2008., baš kad je Milanović dobio ovaj kredit, kad je trajala kampanja oko uvođenja OIB-a koji je uveden s početkom 2009. godine? Tadašnji ministar financija Ivan Šuker na sva je zvona govorio da će OIB omogućiti povezivanj­e i razmjenu podataka između službenih evidencija te bolji pregled nad imovinom građana i pravnih osoba, priljevom i tijekom novca. OIB je jedina sustavna mjera za borbu protiv korupcije i kriminala, grmio je tada Šuker. I što od svega imamo 11 godina kasnije? Tresla se brda, rodio se miš. Porezna uprava trebala je raditi svoj posao. No njezin se posao u prvom redu sveo na deranje poduzetnik­a i obrtnika, na deranje običnih građana, a ispod povećala se provuku velike ribe, politički podobni, i zato nam se danas događa cirkus s imovinskim karticama. Jer je država, jer nam je sustav nefunkcion­alan, jer je sve premreženo političkom korupcijom i klijenteli­zmom, a i sadašnji cirkus oko kartica više je plod obračuna unutar HDZ-a, ponajmanje rada institucij­a!

U Hrvatskoj se gotovo ne razlikuje prekršajna ili kaznena od političke odgovornos­ti. Dok imamo takav kaos, dok nam je sustav takav, Njemačka je i dalje zemlja obećana. Uskoro i Austrija!

U Hrvatskoj se gotovo ne razlikuje prekršajna ili kaznena od političke odgovornos­ti. Dok imamo takav kaos, Njemačka je i dalje zemlja obećana

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia