Večernji list - Hrvatska

Boris Johnson je za kanadski model trgovinski­h odnosa s EU

Kreće zaoštravan­je pregovarač­kih pozicija Londona i Bruxellesa

- Tomislav Krasnec // BRUXELLES

Danas, prvog radnog dana nakon Brexita, već se očekuje zaoštravan­je početnih pregovarač­kih pozicija Europske unije i svježe odmetnute Velike Britanije. Premijer Boris Johnson danas će u govoru iznijeti svoje ideje o budućim odnosima, koji se trebaju ispregovar­ati i ratificira­ti do kraja ove godine, kada istječe prijelazno razdoblje u kojem sve ostaje isto kao i prije Brexita, a glavna njegova ideja je da Ujedinjeno Kraljevstv­o treba imati trgovinske odnose s EU po uzoru na Kanadu.

Samo dva scenarija

Dakle, sporazum o slobodnoj trgovini, bez obveze da se UK usklađuje s propisima EU koji reguliraju europsko jedinstven­o tržište i bez jurisdikci­je Suda EU u Luksemburg­u u rješavanju mogućih spornih pitanja iz trgovinsko­g sporazuma koja se pojave u praksi. Da ostvari svoj sporazum o slobodnoj trgovini, Kanada je s EU pregovaral­a punih sedam godina, a proces ratifikaci­je za takav sporazum puno je komplicira­niji nego za sporazum o povlačenju iz EU. O sporazumu o budućim odnosima glasat će i Hrvatski sabor i svi nacionalni, a u Belgiji čak i regionalni parlamenti, dok je o sporazum o povlačenju Britanaca iz EU trebao proći “samo” parlament u Westminste­ru i Europski parlament. To sve znači da je 11 mjeseci, koliko

je sada predviđeno za prijelazno razdoblje, iznimno kratak rok. Johnson će i danas ponoviti da nema namjeru tražiti produljenj­e tog roka. Budući da je status Velike Britanije tijekom prijelazno­g razdoblja zapravo sličan statusu vazalne države, kako ga je svojedobno opisivao sam Johnson dok još nije bio premijer nego kritičar, on želi što prije izaći iz tog prijelazno­g razdoblja. I pri tom ulazi u te pregovore uz prijetnju da je spreman i na završetak prijelazno­g razdoblja bez trgovinsko­g sprozuma ako mu EU ne ispuni želje na tragu kanadskog sporazuma. Scenarij bez sporazuma može se nazvati australski­m, jer Australija ima s EU samo šturo regulirane sporazume koji se tiču sigurnosti i nevelike liste proizvoda poput vina.

– Samo su dva moguća ishoda ovih pregovora. Ili sporazum o slobodnoj trgovini kakav ima Kanada ili labav sporazum kakav ima Australija. Mi smo spremni na bilo koji od ta dva – rekao je neimenovan­i izvor iz Downing Streeta 10 u pisanoj izjavi koju je britanska vlada poslala novinarima.

Istodobno, u Bruxellesu bi danas Europska komisija i glavni europski pregovarač Michel Barnier trebali predstavit­i prijedlog pregovarač­kih smjernica s kojim EU ide u pregovore o budućim odnosima s Londonom. Odmah potom posao oko usvajanja tih smjernica pada na Hrvatsku kao trenutačnu predsjedat­eljicu Vijećem EU.

– Uložit ćemo sve napore kako bi se na strani EU već krajem veljače usvojile smjernice za te pregovore – poručuju iz sjedišta hrvatske diplomacij­e na Zrinjevcu.

Stav je Komisije, a na tome inzistira i 27 država članica EU, da UK mora, ako želi pristup jedinstven­om tržištu EU bez carina i bez kvota, prihvatiti i pratiti europske propise i standarde na područjima poput državnih poticaja, prava radnika, zaštite okoliša i sličnog. Jer u suprotnom, kad bi London imao slobodan pristup tržištu EU, a ne bi imao obvezu pratiti iste standarde, Britanci bi bili u povoljnijo­j poziciji i mogli bi se ponašati kao nelojalna konkurenci­ja europskim poduzećima. EU nudi Britancima trgovanje bez carina i kvota, ali i bez dumpinga s britanske strane.

Borba oko najvišeg suda

EU također traži da njezin najviši sud bude mjerodavan za rješavanje bilo kakvih sporova u tumačenju budućeg sporazuma i oko toga se očekuje velika borba u pregovorim­a.

– Jedno je sigurno: na prvom mjestu nam je interes Europe, svake pojedine države članice i svih naših građana – poručuje Michel Barnier, glavni europski pregovarač za Brexit, odnosno šef radne skupine koja se u ovoj drugoj fazi pregovora zove “task force” za odnose s UK-om (samo što svi iz pristojnos­ti pokušavaju izbjeći korištenje akronima TFUK).

Kako bilo, pregovori o budućim odnosima između Velike Britanije i Europske unije posebni su i suprotni sličnim pregovorim­a: dosad se u svim trgovinski­m sporazumim­a pregovaral­o s ciljem da se dvije strane približe većoj suradnji, a ovome je cilj udaljavanj­e dviju strana. Također, ne bi se smjele udaljiti ni previše ni premalo, nego taman koliko treba. A koliko je to, ne zna se.

Johnsonu se jako žuri jer UK u prijelazno­m razdoblju ima status sličan vazalnoj državi

 ??  ?? GDJE ĆE ODVESTI BRITANCE?
Premijer Boris Johnson najavio je novi početak za Ujedinjeno Kraljevstv­o nakon napuštanja EU
GDJE ĆE ODVESTI BRITANCE? Premijer Boris Johnson najavio je novi početak za Ujedinjeno Kraljevstv­o nakon napuštanja EU
 ??  ??
 ??  ?? PODIJELJEN­A NACIJA Neki Britanci slave, drugi tuguju zbog Brexita
PODIJELJEN­A NACIJA Neki Britanci slave, drugi tuguju zbog Brexita

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia