Večernji list - Hrvatska

Svakih 10 minuta dižemo rampe koje rade kao i prije 158 godina

Posjetili smo šesnaest posljednji­h čuvara pružnih prijelaza u gradu

- Hana Ivković

Prva pruga u Zagrebu sagrađena je 1862. godine, a spajala je Zidani most u Sloveniji sa Siskom. Djelatnik HŽ Infrastruk­ture Mato Matošević danas radi na Zapadnom kolodvoru pokraj kojeg prolazi ta stara pruga, a njegov je posao identičan onome koji je obavljao njegov kolega na tom istom mjestu prije 158 godina. Njegovo je radno mjesto na pružnom prijelazu kod Ulice Republike Austrije, a zadatak mu je ručno spuštati i dizati branike na prijelazu kako bi vlakovi onuda mogli sigurno proći.

A što ako se rampa pokvari?

Osim toga, u Zagrebu postoje još samo tri pružna prijelaza s mehaničkim branicima, i to u Sokolskoj i Vodovodnoj ulici te na drugom kraju grada, u Svetoj Klari. Njima u smjenama po 12 sati upravlja sve zajedno 16 djelatnika, a za to koriste mehanizam s podmazanim zupčanicim­a kojima se podiže i spušta rampa. U jednom danu pokraj njih prođe oko 400 putničkih i teretnih vlakova, a to znači da Mato Matošević i njegovi kolege tijekom svoje smjene spuštaju i dižu branike u prosjeku svakih pet do deset minuta. Posao je naporan više psihički nego fizički, kaže Matošević, jer iako zna otprilike kada će koji vlak proći pokraj njega, ipak mora biti spreman u svakom trenutku krenuti u akciju. Ne postoje pauze, a čak i ako moraju ići u zahod, djelatnici prethodno moraju nazvati šefa na kolodvoru da provjere koliko minuta imaju na raspolagan­ju.

– I moramo se požuriti jer, ako ne spustimo rampu na vrijeme, vlak je dužan zbog sigurnosti stati i pričekati dok to ne napravimo, što je gubitak vremena za sve – objašnjava Matošević. A što se tiče samog principa rada, ni on se nije mijenjao još od austrougar­skih dana. Da dolazi vlak i da je potrebno spustiti rampu, čuvari prijelaza doznaju putem zvučnog signala koji iz posebnog uređaja dobivaju direktno s kolodvora.

– Zatim jurimo vani spustiti rampu, a da smo to napravili, centrali javljamo tako da u uređaj stavljamo ključ iz mehanizma rampe. Čovjeku na kolodvoru tada se pali lampica koja mu govori da je rampa spuštena i vlak može proći – objašnjava Željko Radmanić, a isti je postupak, dodaje, i kad treba dignuti rampu. A s obzirom na to da su sami branici na prijelazu stari barem sto godina, ne prolazi uvijek sve glatko pa se ponekad dogode problemi. Rampa se zaglavi pa se ne može spustiti ili sam mehanizam ne surađuje sa svojim upravljače­m. Matoševiću i njegovim kolegama ne preostaje tada ništa drugo nego stati na sam prijelaz i svojim tijelima “glumiti” branike te se tako pobrinuti za sigurnost pješaka i vozača.

– Moram istodobno paziti da se ne bi netko slučajno oglušio na moja upozorenja i pratiti mogu li vlakovi na siguran način proći prijelaz. A to nije samo jedan vlak, ponekad ih budu dva ili tri jer Zapadni kolodvor ima nekoliko kolosijeka – objašnjava Matošević.

A osim posla čuvara prijelaza i hodajućih branika te povremenih skretničar­a, ova osmorica djelatnika HŽ Infrastruk­ture rade i kao spasioci. Tisuće pješaka i automobila svaki čeka pred ovim prijelazim­a, a mnogi od njih odbijaju slušati upozorenja pa prelaze preko pruge čak i kad

rampa spuštena. Matošević se ni ne sjeća koliko je dosad puta u posljednji trenutak odgurao pješaka s pruge da ne bi završio pod vlakom, a isto nam govori i njegov kolega Željko Radmanić koji radi na pružnom prijelazu u Sokolskoj ulici, na postaji Kustošija.

– Sjećam se kad je jednom u noćnoj smjeni na prijelaz došla žena, vidno pod utjecajem alkohola, i krenula preko pruge, uopće ne slušajući moja upozorenja da vlak dolazi. Potrčao sam i povukao je na sigurno u posljednji trenutak – prisjeća se Radmanić. No, dodaje njegov kolega, ovakvi pokušaji ne prođu uvijek sa sretnim krajem pa su ovi radnici više puta bili svjedoci teške tragedije.

– To su za nas ozbiljne traume. Nakon toga teško nam je spavati, doći na posao, normalno funkcionir­ati. Ali naviknemo se nekako i trudimo se biti još bolji u svojem poslu – kaže Matošević.

Uskoro modernizac­ija

A njihov bi posao uskoro mogao biti umirovljen, poručuju iz HŽ Infrastruk­ture, jer se radi na procesu modernizac­ije svih pružnih prijelaza na zapadu Zagreba. Onaj u Ulici Republike Austrije, prema dogovoru s Gradom, trebao bi se prenamijen­iti u pješački prijelaz za što je glavni projekt u izradi, dok je za prijelaz u Vodovodnoj u tijeku analiza mogućnosti modernizac­ije. I pružni prijelaz u Sokolskoj dobit će novu tehnologij­u ako za to budu ispunjeni uvjeti.

– Aktivnosti na ŽCP-u Sokolska trebaju se definirati s Gradom Zagrebom s obzirom na gradnju produžene Samoborske ceste – kažu nam u HŽ infrastruk­turi.

 ??  ??
 ??  ?? SVETA KLARA Na pruzi prema Sisku u Svetoj Klari stari je prijelaz
SVETA KLARA Na pruzi prema Sisku u Svetoj Klari stari je prijelaz
 ??  ?? VOZNI RED Svaki od djelatnika zna točno kad koji vlak prolazi
VOZNI RED Svaki od djelatnika zna točno kad koji vlak prolazi
 ??  ?? IZ 19. STOLJEĆA Mehanizam na rampi isti je već 158 godina
IZ 19. STOLJEĆA Mehanizam na rampi isti je već 158 godina
 ??  ?? ZVUČNI SIGNAL Zvonjava iz uređaja poručuje da stiže vlak
ZVUČNI SIGNAL Zvonjava iz uređaja poručuje da stiže vlak
 ??  ?? PROMET Unatoč tome što moraju čekati pred spuštenom rampom, vozači radije odabiru put preko prijelaza nego obilazak
PROMET Unatoč tome što moraju čekati pred spuštenom rampom, vozači radije odabiru put preko prijelaza nego obilazak
 ??  ?? NIŠTA SE NIJE PROMIJENIL­O Mato Matošević radi na Zapadnom kolodvoru na najstarije­m pružnom prijelazu u Zagrebu
NIŠTA SE NIJE PROMIJENIL­O Mato Matošević radi na Zapadnom kolodvoru na najstarije­m pružnom prijelazu u Zagrebu
 ??  ?? SPASIOCI Željko Radmanić nekoliko je puta spašavao pješake koji su neoprezno prelazili prugu, i to u trenutku kada je trebao naići vlak
SPASIOCI Željko Radmanić nekoliko je puta spašavao pješake koji su neoprezno prelazili prugu, i to u trenutku kada je trebao naići vlak
 ??  ?? PRIPRAVNOS­T U svakom trenutku čuvari moraju biti spremni
PRIPRAVNOS­T U svakom trenutku čuvari moraju biti spremni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia