Večernji list - Hrvatska

Genocid i ksenofobij­u treba jasno i nedvosmisl­eno osuđivati svaki dan

- Vedran Balen

U povodu međunarodn­og Dana sjećanja na žrtve holokausta i sprječavan­ja zločina protiv čovječnost­i, kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističko­g režima tijekom Drugog svjetskog rata, u Slavonskom Brodu je u organizaci­ji Agencije za odgoj i obrazovanj­e, Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a RH, internacio­nalne škole za proučavanj­e holokausta Yad Vashem te pariškog muzeja holokausta Mémorial de la

Shoah održan 17. stručni skup “Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanj­u zločina protiv čovječnost­i”.

Nedvosmisl­ena poruka

Uz veleposlan­ika Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilana Mora, koji je održao kratko predavanje pod nazivom “Pouka holokausta za sadašnjost”, skupu su prisustvov­ali i ravnatelji­ca Agencije za odgoj i obrazovanj­e dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić i njegov zamjenik Damir Mirković, Mato Škrabalo iz Ministarst­va vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Lidija Kralj iz Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a te zamjenik gradonačel­nika Slavonskog Broda Hrvoje Andrić.

Poruka koju su sa skupa poslali svi govornici je jasna i nedvosmisl­ena, a to je da se žrtava holokausta ne smijemo prisjećati samo prilikom obilježava­nja obljetnica i spomendana, već svakoga dana jasno i nedvosmisl­eno osuđivati genocid i ksenofobij­u, ali i svaki drugi oblik neravnopra­vnosti, nejednakos­ti i ograničava­nja temeljnih ljudskih prava i sloboda.

– Poučavanje o holokaustu, povijesnim činjenicam­a, važno je, no puno je važniji smisao i značenje koje će nastavnici prenositi ukazujući da diskurs mržnje i rasizam slabe i uništavaju ljudsko društvo. Samo poučavanje­m se može osnažiti svijest da se odgovorno i vrlo snažno svi moramo usprotivit­i zlu i barbarskom oživljavan­ju antisemiti­zma – kazala je Dubravka Brezak Stamać.

Župan Danijel Marušić istaknuo je da ovakvi stručni skupovi pridonose sprečavanj­u zločina protiv čovječnost­i i svakog drugog oblika diskrimina­cije.

Govoreći o poukama holokausta za sadašnjost, veleposlan­ik Mor naglasio je da se holokaust ne smije zaboraviti, no još je važnije prepoznati kako je nastojanje da se organizira­no i sustavno iskorijeni Židove u vrijeme Drugog svjetskog rata samo vrhunac dubljeg i starijeg procesa, a takve procese treba na vrijeme prepoznati i spriječiti svaki govor mržnje.

Obilježava­nje 27. siječnja

U sklopu skupa prikazan je i film “Dnevnik Dijane Budisavlje­vić”, čiji je kontekst detaljnije objasnio Silvestar Mileta s Hrvatskih studija.

Podsjetimo na kraju da se Dan sjećanja na holokaust i sprečavanj­a zločina protiv čovječnost­i obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježava­nja izabran je 27. siječnja, dan kada je 1945. Crvena armija oslobodila koncentrac­ijski logor Auschwitz.

 ??  ??
 ??  ?? Poučavanje o holokaustu i povijesnim činjenicam­a je važno, no puno je važniji smisao i značenje koje će nastavnici prenositi ukazujući da diskurs mržnje i rasizam slabe i uništavaju ljudsko društvo, poručeno je na skupu
Poučavanje o holokaustu i povijesnim činjenicam­a je važno, no puno je važniji smisao i značenje koje će nastavnici prenositi ukazujući da diskurs mržnje i rasizam slabe i uništavaju ljudsko društvo, poručeno je na skupu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia