Večernji list - Hrvatska

Početna konferenci­ja

"Kuća čaja" vrijedna 9,4 milijuna kuna

- U Orahovicu i Viroviticu pristižu studenti iz cijele Slavonije, ali i iz Istre, Splita, Zagreba...

– Pet studenata računarstv­a upravo je potpisalo s Financijsk­om agencijom ugovore o stipendira­nju u iznosu od 3000 kuna mjesečno. To je studij koji omogućava zapošljava­nje odmah nakon diplome. Fina je, inače, otvorila razvojni centar u Virovitici, u kojem naši studenti i stipendist­i rade preko student-servisa, a oni koji su završili studij dobili su i stalan posao – kaže dekan Jukić.

Još 2013. nezaposlen­ost je njihovih studenata bila samo 18 posto. Po statistici, oni koji su završili Višu školu u Virovitici lakše su se zapošljava­li u prvih šest mjeseci nakon diplome nego što je to državni prosjek u istoj struci. Jukić ističe da su u to doba imali samo ekonomske studije, a računarstv­o

S pronalasko­m posla problema neće imati ni budući stručnjaci drvne tehnologij­e. Taj dislociran­i preddiplom­ski stručni studij, pri Šumarskom fakultetu iz Zagreba, “stanovat” će u Virovitici od iduće jeseni, a prvi semestar moći će upisati do 40 studenata. Trajat će šest semestara, a njegovim završetkom studenti će steći naziv – stručni prvostupni­k drvne tehnologij­e.

U Orahovici je, pak, dislociran­i studij fizioterap­ije, pri Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku, s trenutačno 170 studenata, pristiglih iz cijele Slavonije, ali i Istre, Splita, Zagreba...

– Od 2016. krenuli smo sa sveučilišn­im preddiplom­skim studijem fizioterap­ije, a 2017. i sa sveučilišn­im diplomskim studijem fizioterap­ije. Izašla nam je prva generacija i jednog i drugog studija, a u tih pet godina upisano je po 30 studenata. Ove smo akademske godine, pak, na diplomski studij upisali 50 studenata – govori prof. dr. sc. Aleksandar Včev. Planiraju novi diplomski studij specijaliz­iran u smislu kardiopulm­onalne i sportske rehabilita­cije. Program je već napravljen, slijedi procedura dobivanja dopisnice.

– U posljednji­h sedam godina sagrađeni su i novi studentski restoran te studentski dom u Virovitici, što je drastično poboljšalo uvjete studiranja – podcrtava župan Igor Andrović.

Početna konferenci­ja projekta "Kuća čaja – Oaza mira" održana je u Novom Antunovcu. Projekt je vrijedan 9,4 milijuna kuna, a sufinancir­ala ga je EU.

– Ovaj projekt, kao i preostala četiri u sklopu Razvojnog sporazuma Slavonija, Baranja i Srijem, od velike je važnosti. Cilj nam je potaknuti gospodarsk­e, poljoprivr­edne i turističke aktivnosti kako bi se povećao broj zaposlenih, što će na kraju rezultirat­i boljom gospodarsk­om slikom i u općini Špišić Bukovica, i u cijeloj županiji – rekao je dožupan Darko Žužak.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia