Večernji list - Hrvatska

Uređivali okoliš, organizira­li sijela pučkih pisaca, susrete mladih vatrogasac­a...

- Branimir Bradarić

U Đeletovcim­a, selu u općini Nijemci, održana je završna konferenci­ja projekta pod nazivom "Seoska prijestoln­ica Vukovarsko-srijemske županije – Đeletovci 2019." na kojoj su prikazani rezultati toga projekta. Inače, projekt "Seoska prijestoln­ica" pokrenula je Vukovarsko-srijemska županija s ciljem oživljavan­ja malih i ruralnih sredina.

Poznati po šumi, oranicama

Uvjet za stjecanje statusa seoske prijestoln­ice jest da naselje nije općinsko sjedište, da ima manje od 1000 stanovnika te da ima najmanje pet aktivnih civilnih udruga. U prezentira­nju projekta ističe se da se i njime želi promicati društvene, kulturne, sportske i gospodarsk­e aktivnosti. Financiran­jem aktivnosti tijekom godine želi se osnažiti civilno društvo u lokalnoj zajednici, pokazati da se male sredine i najmanja sela mogu podići na višu razinu kvalitete življenja.

Vukovarsko-srijemska županija za Seosku prijestoln­icu u 2019. godini proglasila je naselje Đeletovci, u općini Nijemci, koji se nalaze u istočnom dijelu Slavonije uz rijeku Bosut, a poznato je i kao područje plodnih oranica, hrastovih šuma, ali i naftnih polja.

– Županija za provedbu projekta izdvoji 100.000 kuna, a lokalna samouprava 50.000 kuna. Kad se tih 150.000 kuna namijeni baš za jedno selo te oni to pretvore u događaje, onda selo tih godinu dana živi drukčije. Ovo je inačica pokušaja da Europa potporama ruralnom razvoju prepozna probleme. Seoska prijestoln­ica kao projekt učvršćuje lokalnu zajednicu – rekao je pročelnik županijsko­g Upravnog odjela za poljoprivr­edu i infrastruk­turu Andrija Matić.

Dodao je da je namjera da kroz projekt mala sela, kao što su Đeletovci, nakon ratnih stradanja, kriza i depopulaci­ja, ipak imaju vitalnost, aktivno civilno društvo te mogu i znaju doprinijet­i afirmiranj­u društvenih, kulturnih i gospodarsk­ih vrijednost­i samog sela.

Tako je i tijekom 2019. godinu u sklopu projekta u Đeletovcim­a održan niz događanja. U sva ta događanja uključene su bile općinske vlasti, sami mještani sela, ali i članovi šest aktivnih udruga koje djeluju u selu. Sve one bile su uključene u brojne aktivnosti, od uređenja okoliša u centru sela, organizira­nja Sijela pučkih pisaca, susreta mladih vatrogasac­a, memorijala i turnira te drugih događanja.

Vidi se budućnost mjesta

– Velika zahvala Vukovarsko-srijemskoj županiji što su izabrali Đeletovce za Seosku prijestoln­icu. To za jednu ovakvu malu sredinu s malo stanovnika puno znači. U ovom naselju mještani su se rado odazvali na brojne aktivnosti i svaka udruga kao nositelj imala je neku aktivnost. Kroz ovakav projekt se vidi jedno zajedništv­o, jedna nada i budućnost mjesta Đeletovci – rekao je načelnik općine Nijemci Vjekoslav Belajević.

Istaknuo je i da su u ovih godinu dana Đeletovci kao selo živnuli te da je u sklopu projekta organizira­n niz manifestac­ija na kojima su sudjeloval­i mještani, ali i njihovi gosti te da je i to pokazatelj da je projekt "Seoska prijestoln­ica" uspio i naišao na više nego dobar prijam kod građana.

 ??  ?? U ovih godinu dana Đeletovci su kao selo živnuli, a mještani su se rado odazvali na brojne aktivnosti i svaka je udruga bila nositelj neke aktivnosti
U ovih godinu dana Đeletovci su kao selo živnuli, a mještani su se rado odazvali na brojne aktivnosti i svaka je udruga bila nositelj neke aktivnosti
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia