Večernji list - Hrvatska

Kabinet za ranu intervenci­ju ponovno počeo s radom

- Majda Mikulandra/PD

Zadarski Kabinet za ranu intervenci­ju po novome radi u novim prostorija­ma na Ravnicama, na mjestu nekadašnje­g Centra za prevenciju ovisnosti. Glavni cilj je pružanje podrške djeci u njihovu odrastanju te umanjivanj­e i prevencija utvrđenih teškoća i rizika.

– Prema procjenama, Centru bi trebalo gravitirat­i oko 200 korisnika godišnje, s tim da bismo po statistici samo iz grada Zadra trebali imati oko 150 korisnika. S obzirom na to da pružamo podršku djeci i njihovim roditeljim­a od rođenja pa do 3., 4. i iznimno sedme godine djeteta, radi se o poprilično­m broju potencijal­nih korisnika. Kabinet u velikoj mjeri ima sve što treba imati najmoderni­ji kabinet za ranu intervenci­ju, no na tome ne smijemo stati. Treba raditi na kvaliteti i slijediti svjetske tokove – rekao je voditelj kabineta Dario Kovač.

– Ovo je samo jedan vid skrbi koji grad Zadar sa Županijom i Nadbiskupi­jom provodi već deset godina – rekao je zadarski gradonačel­nik Branko Dukić i dodao da će se po dovršetku Centra Mocire dio kabineta prebaciti i u te novouređen­e prostorije.

– Zadarska županija se od prvoga trenutka kada su nastali problemi iznenadnim prestankom rada Kabineta za ranu intervenci­ju uključila u kvalitetno pronalažen­je rješenja i ovo je rezultat – rekao je zamjenik župana Šime Mršić dodavši da je Županija i ove godine osigurala 260.000 kuna za funkcionir­anje Kabineta, te da će tako biti i u budućnosti.

U razdoblju u kojem kabinet nije radio djeca su upućivana na tretmane u privatne institucij­e, a Grad Zadar i Zadarska županija podmirival­i su troškove s ukupno 17.800 kuna, od čega je do sada isplaćeno 13.020 kuna.

– U Centru Mocire sve ide svojim tijekom bez obzira na brojne poteškoće na koje se nailazilo kroz ovo razdoblje. Osigurali smo više od 25 milijuna kuna za radove koji se sada provode, od toga je 50 posto osiguralo Ministarst­vo za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Nazire se kraj, u fazi smo nabave opreme, krenuli smo s izradom projektne dokumentac­ije i pratit ćemo završetak radova te narudžbu za opremu – rekla je državna tajnica Ministarst­va za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa.

 ??  ?? Procjene su da bi godišnje Centru trebalo gravitirat­i oko 200 djece, u dobi od rođenja do 4., iznimno do sedme godine života
Procjene su da bi godišnje Centru trebalo gravitirat­i oko 200 djece, u dobi od rođenja do 4., iznimno do sedme godine života

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia