Večernji list - Hrvatska

Prvi u državi po potporama u poljoprivr­edi

Potrebno je proširiti tržište rada za učenike s teškoćama

- Hana Ivković

Zagrebačka županija vodeća je po izdvajanju sredstava za poticaje u poljoprivr­edi u 2018. godini. Podaci su to koji se mogu iščitati iz konsolidir­anih proračuna županija koje je objavila Fina. Gledajući na razini Hrvatske, nakon Zagrebačke županije slijede Sisačko-moslavačka, Koprivničk­o-križevačka, Vukovarsko-srijemska i Zadarska županija.

Osim što najviše izdvaja za poticaje u poljoprivr­edi, Zagrebačka županija ima više od 14.000 registrira­nih poljoprivr­ednih gospodarst­ava u čemu također drži vodeću poziciju u državi. Ujedno, kada su u pitanju nositelji OPGova mlađi od 40 godina, županija je na visokom drugom mjestu.

Na ove podatke osvrnuo se županijski pročelnik za poljoprivr­edu Josip Kraljičkov­ić.

– Zagrebačka županija pretežno je ruralna i velik dio stanovništ­va bavi se upravo poljoprivr­edom. Kontinuira­nim ulaganjem u ruralni prostor – gradnjom cesta, obnovom područnih škola te društvenih domova kao i znatnim potporama poljoprivr­ednicima nastojimo unaprijedi­ti kvalitetu života u ruralnim krajevima i ostanak mladih obitelji na tim područjima. U posljednji­h 15 godina putem Upravnog odjela za poljoprivr­edu, ruralni razvitak i šumarstvo za razvoj poljoprivr­ede i ruralnog prostora uloženo je više od 100 milijuna kuna – istaknuo je Kraljičkov­ić, naglasivši da je u proračunu za 2020. godinu za potpore u poljoprivr­edi osigurano 14,6 milijuna kuna.

Osim što najviše izdvaja za poticaje u poljoprivr­edi, Zagrebačka županija ima više od 14.000 registrira­nih poljoprivr­ednih gospodarst­ava u čemu također drži vodeću poziciju u državi

Ne postoji dovoljan izbor adekvatnih i tržištu rada prilagođen­ih pomoćnih zanimanja za učenike s teškoćama u razvoju, dok redoviti programi obrazovanj­a često nisu dobro rješenje – rečeno je na stručnom skupu „Pravo djece s teškoćama na srednjoško­lsko obrazovanj­e” koji se prošli tjedan održao u Zaprešiću. Predavač je bio Darko Kobetić, ravnatelj Centra znanja “Profectus,” a u ime Županije tamo je bila pročelnica za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Mirela Katalenac. Ona je pak dodala da Županija dugi niz godina ulaže u obrazovanj­e naglasivši projekt “Prsten potpore“u koji je uključeno 130 učenika u osnovnim školama.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia