Večernji list - Hrvatska

Čuvari nacionalne kulture i kulturnog identiteta Baranje

- Suzana Lepan Štefančić Ogranak Matice hrvatske, kojem je na čelu Petar Tokić (desno), izdaje knjige zavičajne tematike, organizira koncerte, književne večeri… a već 15 godina izlazi i časopis Godišnjak

Ogranak Matice hrvatske u Belom Manastiru utemeljen je 2003. godine s ciljem razvoja i očuvanja nacionalne kulture i kulturnog identiteta u Baranji. Osnovan je nakon dva neuspjela pokušaja – 1971. i 1991., a za prvu predsjedni­cu izabrana je Julijana Vladetić. Naslijedio ju je Edo Jurić 2013., a 2015. predsjedni­k postaje Petar Tokić, koji je od 2018. i član Glavnog odbora Matice hrvatske. Na početku 2020. Ogranak broji 112 članova.

Djelovanje Ogranka ogleda se u izdavanju knjiga zavičajne tematike, organizaci­ji koncerata, književnih večeri, obilježava­nja obljetnica... Pod vodstvom prof. Zdenke Baković, aktivno djeluje i klub čitatelja koji se redovito sastaje i raspravlja o pročitanim književnim naslovima, a sve u cilju populariza­cije kulture čitanja.

Već 15 godina Ogranak izdaje časopis Godišnjak. Tematski i autorski usmjeren na Baranju, časopis donosi članke povijesne, folklorne, kulturne i prirodoslo­vne tematike, uz kraće prozne tekstove i poeziju. Godišnjak otvara prostor za mlade i neafirmira­ne autore, tekstove od lokalnog interesa te za buduće generacije Baranjaca od zaborava čuva zanimljive, poučne i relevantne činjenice o životu u Belom Manastiru i Baranji. Svi izdani časopisi javno su dostupni i u digitalnom obliku na mrežnim stranicama Ogranka. Od izdanih knjiga ističu se "Rođenje, brak i smrt – stanovništ­vo Baranje u 18. stoljeću" dr. sc. Dubravke Božić Bogović, iz 2013. godine, te "Usmene priče Hrvate iz južne Baranje" dr. sc. Željka Predojević­a, iz 2018., za koje je Ogranak nagrađen Srebrnim poveljama Matice hrvatske. Obje objavljene u suradnji s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira. Ogranak blisko surađuje s drugim udrugama u kulturi na lokalnom području, kao i s drugim ograncima te sa središnjic­om Matice hrvatske.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia