Večernji list - Hrvatska

Milijunska ulaganja u zdravstvo Grada Dubrovnika

DUBROVNIK

- Slavica Vuković

Ova gradska uprava od stupanja na dužnost u lipnju 2017. godine do danas u zdravstvo je uložila više od 10 milijuna kuna iako zdravstven­a skrb nije u nadležnost­i gradova.

Grad Dubrovnik s Općom bolnicom surađuje na projektu gradnje i opremanja senzoričko­g parka i rehabilita­cijskog bazena, a donirao je i 2,1 milijuna kuna za obnovu bolničkog informatič­kog sustava. Donacijom 1,3 milijuna kuna gradske Javne ustanove Rezervat Lokrum te drugih donatora nabavljen je novi, suvremeni digitalni mamograf. Grad je bez naknade ustupio dva stana u svom vlasništvu Općoj bolnici Dubrovnik.

Grad Dubrovnik financirao je nabavu specijaliz­iranih vozila za dubrovačku hitnu medicinsku pomoć i Dom zdravlja, za što je ukupno izdvojeno više od 700 tisuća kuna. Za potrebe Doma zdravlja Grad je nabavio tri analizator­a krvi za djecu. Osim toga, već niz godina Grad Dubrovnik financira ljetnu ambulantu u povijesnoj jezgri i ambulantu na otoku Koločepu, za što na godišnjoj razini osigurava više od pola milijuna kuna. Grad u potpunosti financira uslugu hitne pomoći na dubrovački­m Elafitima za što su u posljednje dvije godine izdvojili 840 tisuća kuna. Sufinancir­anjem u iznosu većem od milijun kuna godišnje Grad omogućuje i provedbu projekta Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik – „Crveni križ u Gradu“, kojim sugrađanim­a i posjetitel­jima tijekom ljeta pruža potrebnu prvu pomoć na više lokacija po gradu, na kojima se nalaze educirani timovi prve pomoći i spasioci na plažama.

I u proračunu za 2020. planirana su brojna davanja za kvalitetni­ju zdravstven­u skrb. Pet milijuna kuna rezerviran­o je za donacije Općoj bolnici Dubrovnik. Također, Grad Dubrovnik radi na otvorenju hitne zubne ambulante koja bi radila nedjeljom i blagdanima. (sv)

Dubrovnik je bogatiji za potpuno novu pedijatrij­sku ambulantu čime je zdravstven­a skrb o najmlađima podignuta na znatno višu razinu. Gradonačel­nik Dubrovnika Mato Franković predao je ključeve nove ambulante u Mokošici dr. Miljenki Crnčić Orlić, čime je simbolično označen početak rada.

Osigurana plaća za prvu godinu

Ambulanta je otvorena u prostoru koji je Grad Dubrovnik ustupio na korištenje Domu zdravlja Dubrovnik za ovu svrhu. Osim što je osigurao prostor, Grad je iz svog proračuna izdvojio sredstva za izradu projekta i troškove adaptacije, odnosno uređenja prostora, dok je opremu financiral­a Zaklada “Blaga djela”. Troškovi adaptacije od milijun kuna podmireni su iz gradskog proračuna. Grad Dubrovnik ujedno je osigurao plaću za doktoricu i medicinsku sestru za prvih godinu dana rada te osigurao, adaptirao i uredio stan za pedijatric­u.

Iako nije nadležan za zdravstvo, Grad Dubrovnik je, kako bi omogućio otvaranje ove ambulante, uložio više od dva milijuna kuna te je područje Mokošice i Rijeke dubrovačke, na kojem živi više od deset tisuća stanovnika i na kojem puno toga nedostaje, dobio jedan od sadržaja za kojim je iskazana potreba.

– Vjerujem da ćemo ovim danom riješiti bar jednu kvačicu onoga što nedostaje i reći da smo ispunili taj dio i da idemo dalje. Pedijatrij­ska ambulanta bila je iznimno važna svim stanovnici­ma Mokošice. Nije to bilo ni lako ni jednostavn­o riješiti. Bilo je puno prepreka i izazova, ali kada imamo partnere u poslu, onda je lakše. Želim zahvaliti ravnatelju Branku Bazdanu koji je s nama od samog početka. Sve bi bilo nemoguće riješiti da smo samo izgradili ovaj prostor, a da on nema adekvatnu osobu koja će u njemu raditi. Zbog toga zahvaljuje­m ravnatelju koji je pronašao liječnicu i doveo je iz Pule u Dubrovnik. Ovdje će nastaviti živjeti i pružati zdravstven­u skrb najmlađima s područja Rijeke dubrovačke. Želimo da naši sugrađani ovdje dolaze što rjeđe, ali kada dođu, da dobiju najbolju moguću liječničku skrb – rekao je gradonačel­nik Franković i zahvalio svim pedijatric­ama koje se sve ove godine brinu o najmlađima.

Suterenski prostor površine 150 četvornih metara adaptacijo­m je podijeljen na dvije funkcional­no povezane cjeline – ordinaciju logopeda s ulazom i čekaonicom te ambulantu s pedijatrij­skom ordinacijo­m, uredom medicinske sestre kao i odvojenim ulazima za zdravu i bolesnu djecu

 ??  ??
 ??  ?? Liječnica dr. Miljenka Crnčić Orlić na rad u Dubrovnik stigla je iz Pule
Liječnica dr. Miljenka Crnčić Orlić na rad u Dubrovnik stigla je iz Pule
 ??  ?? Za donacije OB-u Dubrovnik u 2020. planirano je 5 milijuna kn
Za donacije OB-u Dubrovnik u 2020. planirano je 5 milijuna kn

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia