Večernji list - Hrvatska

Obnavlja se vila Nika u Starom, širi se groblje u Kambelovcu i Lukšiću

- Slavica Vuković

Gradonačel­nik Denis Ivanović sa svojim je suradnicim­a obišao neka od desetak aktivnih gradilišta na području Grada Kaštela kojima se uređuje komunalna infrastruk­tura ili obnavlja kulturna baština, a koje Grad izravno ili neizravno financira. Provjerio je kako napreduju radovi na uređenju vile Nika u Kaštel Starom, mrtvačnice u Kaštel Lukšiću, groblja u Kaštel Kambelovcu i Kaštilca u Kaštel Gomilici i bio vrlo zadovoljan viđenim.

U punom sjaju

– Vila Nika u Kaštel Starom iduće godine, nakon obnove, zasjat će punim sjajem. Ova će secesijska građevina imati poslovno-društvenu namjenu.

U njoj će se nalaziti kavana u prizemlju, uredi Turističke zajednice i višenamjen­ska dvorana na prvom katu s pomoćnim prostorija­ma. Ukupna vrijednost radova nešto je veća od 4,5 milijuna kuna.

U Kaštel Lukšiću u tijeku je dogradnja mrtvačnice. Dograđuju se sanitarni čvorovi, skladište i hladnjača. Riječ je o projektu u vrijednost­i 200.000 kuna, dok se u proširenje groblja u Kaštel Kambelovcu ulaže 9,2 milijuna kuna – rekao je gradonačel­nik Denis Ivanović.

Za potrebe proširenja groblja u K. Lukšiću, Grad Kaštela od privatnih je vlasnika otkupio 5197 četvornih metara zemljišta. Ova investicij­a donijet će novo grobno polje na istoku od postojećeg područja s grobnicama, a u novom polju izgradit će se grobnice koje će imati tri i šest ukopnih mjesta, čime će se ukupno dobiti novih 150 grobnih mjesta. Na novom području uredit će se staze, ogradni zidovi, odgovaraju­će zelenilo te osigurati pripadajuć­a oprema.

Osim toga, u tijeku je gradnja grobnica na dijelu postojećeg groblja u Kaštel Gomilici u što će Grad uložiti više od 580.000 kuna. Planira se 12 grobnica s 45 ukopnih mjesta, a radovi će završiti do polovine ožujka.

Nakon obilaska radova na proširenju groblja gradonačel­nik je obišao i već obnovljenu Opatičku kuću u Kaštel Gomilici.

– Objekt je saniran pod nadzorom konzervato­ra, i to u dvije faze. Najprije je izvedena konstrukti­vna i građevinsk­a sanacija krovišta, sanacija međukatnih konstrukci­ja te završni radovi. Osim Opatičke kuće, prije tri godine sanirana je i kula Kaštilac, tako da je ukupno u ovaj objekt uloženo gotovo 3,5 milijuna kuna.

Još aktivnih lokacija

Cijela kula dio je projekta Perpetuum baštine te očekujemo njegovo buduće oplemenjiv­anje i sanaciju u suradnji s vlasnicima privatnih objekata, a iz sredstava Europske unije – istaknuo je gradonačel­nik Ivanović.

Pročelnica Marija Pelivan dodala je da ima još aktivnih lokacija na kojima su u tijeku radovi.

– Radovi u Ulici Koludrovac u Kaštel Štafiliću obuhvaćaju gradnju mreže fekalne i oborinske odvodnje i rekonstruk­ciju vodoopskrb­nog cjevovoda. Vrijednost radova je više od 5,3 milijuna kuna, a sve će biti gotovo do turističke sezone.

Također, uređuje se autobusno stajalište na južnom nogostupu uz Cestu dr. Franje Tuđmana u neposredno­j blizini tvrtke Cemex. Završeni su radovi na uređenju ceste na ulazu u grad iz smjera Solina do trgovačkog centra za što je Grad izdvojio više od 4,5 milijuna kuna bez PDV-a, a u ovoj godini raspisat će se natječaj za izvođenje radova na preostalom dijelu do ambulante u Kaštel Sućurcu – najavila je pročelnica Pelivan, dodajući da su završeni radovi na uređenju nogostupa i potpornih zidova u Kaštel Gomilici na postojećoj cesti.

 ??  ?? Nakon proširenja, groblje u Kaštel Lukšiću imat će 150, a Kaštel Gomilica 45 novih ukopnih mjesta
Nakon proširenja, groblje u Kaštel Lukšiću imat će 150, a Kaštel Gomilica 45 novih ukopnih mjesta
 ??  ?? Opatička kuća u K. Gomilici već je obnovljena, objekt je saniran pod nadzorom konzervato­ra, i to u dvije faze
Opatička kuća u K. Gomilici već je obnovljena, objekt je saniran pod nadzorom konzervato­ra, i to u dvije faze

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia