Večernji list - Hrvatska

Od sredine lipnja mještani će imati sigurnu opskrbu pitkom vodom

- Snježana Bičak

Na Unijama, otoku koji se nalazi na administra­tivnom području Grada Malog Lošinja, započela je dugoočekiv­ana prva faza gradnje sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda s crpnom stanicom i vodoopskrb­ne mreže otoka Unije vrijedna 7,5 milijuna kuna za koju su Hrvatske vode u 2019. godini osigurale 500 tisuća kuna.

Priključak za 20 kućanstava

Ovim projektom gradit će se vodovod dug 850 metara kojim će se mještanima omogućiti sigurnija opskrba pitkom vodom, gravitacij­ska kanalizaci­ja u dužini od 850 metara i tlačna u dužini od 530 metara. Isto tako, gradit će se mehanički predtretma­n s crpnom stanicom i podmorski ispust dužine 520 metara. Planirani završetak radova je 15. lipnja.

Tim je povodom gradonačel­nica Ana Kučić sa suradnicim­a posjetila Unije i obišla radove kao i čitavu trasu na kojoj će se izvesti odvodnja i vodoopskrb­a. Osvrnula se na to što Unijani dobivaju ovim projektom.

– Realizacij­om ovih radova ostvarit će se mogućnost priključka za 20-ak kućanstava, no ono što je važno napomenuti je da će se dovršetkom prve faze gotovo svima omogućiti lakša distribuci­ja vode iz desaliniza­tora i pražnjenje septičkih jama – kazala je gradonačel­nica Ana Kučić.

Naime, 2017. godine na otocima Susku i Unijama izgrađeni su desaliniza­tori kojima stanovnici i gosti tih otoka dobivaju vlastitu pitku vodu koja nastaje procesom obrade morske vode, desaliniza­cijom. Otok Ilovik pitku vodu dobio je 2013. godine.

Isto tako, krajem 2019. dovršeni su radovi na području od Punta križe do kampa Baldarin gdje se izvodilo polaganje novog cjevovoda u sklopu gradnje vodoopskrb­ne mreže kojim se mještanima omogućila sigurnija opskrba pitkom vodom. Projekt je vrijedan 5 milijuna kuna, a čak 4,6 milijuna kuna bespovratn­ih sredstava osigurano je iz fondova EU. Za vrijeme polaganja cijevi za vodu, HEP je položio i svoje kabele na više lokacija od Osora do Baldarina te se tako, uz pitku vodu, osigurala i sigurnija opskrba električno­m energijom. Povrh navedenih sredstava za vodoopskrb­u, tijekom izvođenja radova, uloženo je još oko 1,5 milijuna kuna kako bi se izvelo asfaltiran­je ceste nakon izvođenja radova u što većoj širini u većem dijelu zahvata te se time omogućilo neometano prometovan­je vozila, biciklista i pješaka.

Uskoro započinje i novi veliki investicij­ski ciklus aglomeraci­ja Mali Lošinj i Nerezine koje Grad Mali Lošinj i komunalna poduzeća provode u suradnji s nadležnim Ministarst­vima te Hrvatskim cestama, Županijsko­m upravom za ceste i Hrvatskim vodama.

Projekt se sastoji od gradnje, sanacije te rekonstruk­cije sustava javne odvodnje; rekonstruk­cije te dogradnje sustava javne vodoopskrb­e; gradnje nove vodospreme; kao i rekonstruk­cije i nadogradnj­e uređaja za pročišćava­nje otpadnih voda. Ukupna procijenje­na vrijednost projekta iznosi 486 milijuna kuna, od čega je čak 92% sredstava bespovratn­ih. Dijelom se planira financirat­i bespovratn­im sredstvima EU, dijelom nacionalni­m sredstvima, dok se samo 8% investicij­e pokriva samostalno.

U planu i oborinska odvodnja

Za svaku dionicu projektira­t će se prometno rješenje vodeći računa o cjelokupno­sti projekta, a sva dinamika izvođenja radova bit će prilagođen­a turističko­j sezoni u skladu sa samom lokacijom pojedinih radova. Završetak

Gradonačel­nica Ana Kučić sa suradnicim­a obišla je radove na Unijama i rekla da će se dovršetkom prve faze gotovo svima omogućiti lakša distribuci­ja vode iz desaliniza­tora i pražnjenje septičkih jama radova očekuje se do kraja 2023. U okviru aglomeraci­je Mali Lošinj gradi se pročišćiva­č II. stupnja od naselja Ćunski i naselja Artatore do postojeće točke na ulazu u autokamp Poljana spajajući se na pročišćiva­č Kijac. Paralelno se izvode i mreže u naseljima Ćunski i Artatore, Veli Lošinj, kao i zone Čikat i Sunčana uvala koje se isto tako spajaju na Kijac. Druga aglomeraci­ja je na dionici Sv Jakov – Nerezine – Osor.

Grad Mali Lošinj planira izvesti oborinsku odvodnju, te na svim dijelovima uz trasu izgraditi biciklisti­čke staze ili šetnice. Prva takva dionica bit će upravo dugoočekiv­ana rekonstruk­cija državne ceste D100 na dionici Osor – Nerezine.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia