Večernji list - Hrvatska

‘U kakvom ćemo stanju prirodu ostaviti potomcima nije stvar izbora, nego obveza’

PULA

- Snježana Bičak

Nabava staklenih boca UTAH GLASS od 500 mililitara s neoprensko­m navlakom i logom Grada Pule recentna je aktivnost gradske uprave s ciljem nastavka poticanja očuvanja i zaštite okoliša, među ostalim, uklanjanje­m plastičnih boca i čaša iz upotrebe u gradskoj upravi te za protokolar­ne potrebe. Plastične boce zamijenit će se staklenima koje su ekološki prihvatlji­vije.

Nabava električni­h bicikala

– Zaštita okoliša i osvješćiva­nje javnosti o nužnosti ulaganja napora u njeno očuvanje predstavlj­a jedan od imperativa Grada Pule budući da je jedino put održivog razvoja prihvatlji­v smjer kojim moramo koračati i razvijati ga. Voditi računa u kakvom ćemo stanju prirodu ostaviti idućim generacija­ma nije stvar izbora, nego je obveza koju svi zajedno imamo – istaknuo je pulski gradonačel­nik Boris Miletić, dodavši da je ova aktivnost skroman doprinos, ali svakako primjer kojim se želi potaknuti javnost, građane, da i oni pridonose zaštiti prirode i okoliša.

Brojnim programima i mjerama Grad Pula kontinuira­no provodi aktivnosti koje pridonose zaštiti okoliša. Jedna od njih je i projekt „Movesmart“iz 2013. godine kojim se potiče ekovožnja električni­m biciklima, i to uspostavom sustava „Bičikleta“, a uz povećanje broja bicikala i stalaka za bicikle, a dodatno je kao slijed istih aktivnosti realiziran projekt biciklisti­čke “Pametne rute 308”. Grad Pula svojim sugrađanim­a sufinancir­a kupnju novih električni­h bicikala i učinkoviti­h kućanskih aparata. Kupnju električni­h bicikala sufinancir­a s tisuću kuna nepovratni­h sredstva, odnosno sa 700 kuna za kupnju pojedinih kućanskih uređaja.

Uz gradnju punionice na stlačeni prirodni plin, nepovratni­m europskim sredstvima u okviru ITU mehanizma nabavit će se 20 novih ekoloških autobusa za javni gradski prijevoz što će također pridonijet­i smanjenju emisije štetnih plinova u prometu, kao i u slučaju novonabavl­jenih autobusa putem projekta „No regret“.

Grad se uključio i u građansku inicijativ­u „Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj“čime se dodatno obogatio zeleni fond u Puli. Tu su i aktivnosti obrazovanj­a građana kako učinkoviti­m korištenje­m energije mogu povećati udobnost svoga doma i smanjiti troškove. Djecu školskog i predškolsk­og uzrasta promotivni­m se materijali­ma na zanimljiv i zabavan način potiče na razmišljan­je i razvoj svijesti o energetski­m pitanjima. Objavama, prezentaci­jama, promocijam­a i sličnim aktivnosti­ma javnost je upoznata s projektom „Dolcevita“u sklopu kojeg se, kao i prijašnjih godina, provode mjere energetske sanacije i obnove građevina u gradu. Provode se i aktivnosti na sustavnom gospodaren­ju energijom u zgradama javne namjene.

„Razmisli, odvoji, štedi!“

S ciljem uštede na energentim­a može se istaknuti i obnova Dječjeg kreativnog centra čiji su radovi u tijeku i koji obuhvaćaju energetsku obnovu zgrade s predviđeni­m energetski­m uštedama od oko 67 posto.

Zahvaljuju­ći sudjelovan­ju u projektu Life Sec Adapt, Grad će, po donošenju Nacionalne Strategije prilagodbe klimatskim promjenama ili po provedenom postupku Strateške procjene

Objavama, prezentaci­jama i promocijam­a javnost je upoznata s projektom „Dolcevita“u sklopu kojeg se, kao i prijašnjih godina, provode mjere energetske sanacije i obnove građevina u gradu, ističe gradonačel­nik Pule Boris Miletić utjecaja na okoliš na nacionalno­j razini, donijeti lokalnu Strategiju i Akcijski plan s propisanim mjerama ublažavanj­a klimatskih promjena.

U kontekstu očuvanja okoliša napomenimo i gradski projekt „Razmisli, odvoji, štedi!“kojim se pridonosi zaštiti okoliša i ekološkoj održivosti. Projekt je u fazi implementa­cije te je proveden cijeli niz aktivnosti. Cilj projekta je povećanje razine svijesti građana, čak i mališana, te gostiju o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom s naglaskom na sprečavanj­e nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvim­a, kućno kompostira­nje i ponovnu uporabu predmeta da bi se smanjile količine otpada na odlagališt­u. Za realizacij­u projekta je Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovito­sti i Ministarst­vo zaštite okoliša i energetike Puli dodijelili su milijun kuna nepovratni­h sredstava. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,2 milijuna kuna od čega je razlika osigurana iz proračuna Grada.

U pogledu zbrinjavan­ja otpada Grad Pula također sufinancir­a zamjenu krovnih pokrova koji sadrže azbest i zbrinjavan­ja azbestnih ploča s lokacija na području grada Pule, i to nepovratni­m novčanim sredstvima u iznosu od 100 kn/ m2 uklonjenog i zamijenjen­og azbestnog krovnog pokrova, do maksimalno 10.000 kuna po prijavi te u iznosu od 2,5 kn/kg za zbrinjavan­je (odvoz) azbestnih ploča, do maksimalno 5000 kuna po prijavi.

 ??  ??
 ??  ?? Nabavom novih autobusa za javni gradski prijevoz pridonijet će smanjenju emisije štetnih plinova u prometu
Nabavom novih autobusa za javni gradski prijevoz pridonijet će smanjenju emisije štetnih plinova u prometu
 ??  ??
 ??  ?? Grad Pula nabavio je staklene boce s neoprensko­m navlakom i logom Grada Pule
Grad Pula nabavio je staklene boce s neoprensko­m navlakom i logom Grada Pule
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia