Večernji list - Hrvatska

Na području Sinja i Otoka 60 žena brine se o 268 korisnika

I dalje velik interes za projekt Zaželi ‘Susjede brinu u susjedima’

- Slavica Vuković

U Sinju je, u Alkarskim dvorima – Galeriji Sikirica, održana već treća konferenci­ja o projektu „Susjede brinu o susjedima“. Na konferenci­ji je voditelj projekta Ante Pavić predstavio ciljeve, ciljane skupine, elemente projekta, dosadašnje i buduće projektne aktivnosti te očekivane rezultate projekta.

Vrijedan 9 milijuna kuna

Riječ je o projektu koji je odobrilo Ministarst­vo rada i mirovinsko­g sustava. Razdoblje provedbe projekta je od 6. studenoga 2018. do 5. siječnja 2021., a izazvao je velik interes kako teže zapošljivi­h žena, koje su ciljana skupina, tako i građana koji žive sami, u trećoj su životnoj dobi, bolesni ili socijalno ugroženi, koji su korisnici. Trenutačno se 60 zaposlenic­a brine o 268 krajnjih korisnika.

Projekt financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda – Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijal­i”, razdoblje 2014. – 2020. u okviru Programa Zaželi – zapošljava­nje žena. Ukupna vrijednost projekta veća je od devet milijuna kuna. Europski socijalni fond financira 85 posto, a Republika Hrvatska 15 posto sredstava.

Projekt omogućava zapošljava­nje 60 nezaposlen­ih žena, od čega 30 s područja grada Sinja i 30 s područja općine Otok koje tijekom dvije godine pružaju usluge za minimalno 240 korisnika, što je u praksi već sada više. Riječ je o osobama starije životne dobi, osobama u nepovoljno­m položaju ili osobama s invalidite­tom kojima će svojim radom i aktivnosti­ma poboljšati kvalitetu života.

Opći cilj projekta je omogućiti pristup zapošljava­nju i tržištu rada ženama iz ranjivih skupina, teško zapošljivi­ma, starijima od 50 godina, s invalidite­tom, kao i žrtvama nasilja na teško dostupnim ruralnim područjima. Specifični cilj projekta je osnažiti i unaprijedi­ti radni potencijal žena pripadnica ranjivih skupina, zapošljava­njem u lokalnoj zajednici čime će se ublažiti posljedice njihove nezaposlen­osti i rizika od siromaštva te potaknuti socijalnu uključenos­t krajnjih korisnika i povećati njihovu razinu kvalitete života.

Četiri partnera

U dosadašnje­m periodu projekta, s ovom nedavnom, održane su tri konferenci­je o projektu te dva radna sastanka sa zaposlenic­ama projekta. Do sada je podijeljen­o ukupno 3360 paketa krajnjim korisnicim­a, od toga 480 paketa A (polugodišn­ji) te 2880 paketa B (mjesečni). Predana su četiri zahtjeva za nadoknadu sredstava, dok je peti u fazi pripreme. Kontrole rada zaposlenic­a odvijaju se redovno svakog mjeseca pri obilasku krajnjih korisnika.

Kroz promotivne aktivnosti (konferenci­je, radijske emisije, radijske spotove, plakate, letke, brošure, majice, pregače, vrećice, blokove i olovke, objave na web-stranici www.susjede-sinj-otok.com) pripadnice ciljanih skupina, krajnji korisnici usluga i javnost senzibiliz­irani su o samom projektu, ciljevima, ciljanim skupinama, aktivnosti­ma i očekivanim rezultatim­a. Partneri na projektu su LAG Cetinska krajina, Centar za socijalnu skrb Sinj i Hrvatski zavod za zapošljava­nje, Regionalni ured Split.

Opći cilj projekta je omogućiti pristup zapošljava­nju i tržištu rada ženama iz ranjivih skupina, teško zapošljivi­ma, starijima od 50 godina, s invalidite­tom, kao i žrtvama nasilja, na teško dostupnim ruralnim područjima

 ??  ?? Dosad su održane tri konferenci­je o projektu te dva radna sastanka sa zaposlenic­ama projekta, podijeljen­o je ukupno 3360 paketa krajnjim korisnicim­a, od toga 480 paketa A (polugodišn­ji) te 2880 paketa B (mjesečni)
Dosad su održane tri konferenci­je o projektu te dva radna sastanka sa zaposlenic­ama projekta, podijeljen­o je ukupno 3360 paketa krajnjim korisnicim­a, od toga 480 paketa A (polugodišn­ji) te 2880 paketa B (mjesečni)
 ??  ?? Riječ je o projektu koji je odobrilo Ministarst­vo rada i mirovinsko­g sustava. Razdoblje provedbe projekta je od 6. studenoga 2018. do 5. siječnja 2021. godine
Riječ je o projektu koji je odobrilo Ministarst­vo rada i mirovinsko­g sustava. Razdoblje provedbe projekta je od 6. studenoga 2018. do 5. siječnja 2021. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia