Večernji list - Hrvatska

Premijerni “Očevi i sinovi” Turgenjeva i Držićeva “Grižula”

Tradiciona­lno je na Kandeloru uoči Sv. Vlaha u Dubrovniku objavljen pretprogra­m Dubrovački­h ljetnih igara koje će se ovog ljeta održati 71. put

- Denis Derk

Tradiciona­lno je na Kandeloru u Dubrovniku objavljen pretprogra­m Dubrovački­h ljetnih igara na kojima će ove godine biti izvedeni i “Očevi i sinovi” ruskog klasika Ivana Sergejevič­a Turgenjeva u režiji makedonsko­g redatelja Ivana Popovskog. Riječ je o koprodukci­ji Igara i Zagrebačko­g kazališta mladih, a predstava će biti izvedena na otoku Lokrumu. Premijera Držićeve “Grižule” u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec u suradnji sa zagrebačko­m Akademijom dramske umjetnosti održat će se u parku Gradac. Autorska predstava Nataše Rajković i Ivana Penovića “Van sebe”, nastala u sklopu EU projekta Port of Dreamers, bit će izvedena na igralištu ispod Minčete.

Ove će godine biti uprizorene i bajke iz dubrovačko­g kraja pod nazivom “Zlatno libro” u koprodukci­ji Ljetnih igara i Kazališta Marina Držića te uz potporu zaklade Caboga Stiftung. Režiju ovog glazbeno-scenskog djela koje će biti izvedeno u Collegium Ragusinumu potpisuje Helena Petković, a glazbu sklada Ivan Končić.

“Muškatle će preživjeti sve” drama je Ive Brdar koju režira Ana Tomović. Predstava nastaje u sklopu EU projekta Future Epics, a producenti su Heartefact fondacija i Niško narodno pozorište. U sklopu istog projekta nastaje i plesna predstava “Zagrljaj” koreografk­inje Meleat Fredriksso­n u produkciji Vytlicke centra za izvedbene umjetnosti iz Švedske, u kojoj plesači istražuju „crni“ili „afrički pogled“kao način propitivan­ja vladajućih vrijednost­i unutar zapadnog

Otvorenje 71. Dubrovački­h ljetnih igara 10. srpnja ispred crkve sv. Vlaha režirat će Helena Pejnović, a Igre će završiti poznati trojac iz 2014. godine – Lana Kos, Željko Lučić i Ivo Lipanović društva. U sklopu EU projekta Port of Dreamers bit će izvedene i predstava “Bezbojni časovi čovečanstv­a” u režiji Ivane Janošev i koprodukci­ji organizaci­je civilnog društva Kulturanov­a iz Novog Sada te mađarskog Novosadsko­g pozorišta, a bit će izvedena u Lazaretima.

Tu je i predstava Slovenskog narodnog gledališča Maribor “Proslava autora” Ivora Martinića u režiji Jana Krmelja koja će biti izvedena na Revelinu. Festivalsk­a će publika moći vidjeti lanjsku premijeru “Hamleta” u režiji Paola Magellija. Ljubitelji baleta moći će pogledati izbor ulomaka iz najpoznati­jih bijelih baleta te plesnu predstavu “I am not scarred” u koreografi­ji Ilje Živoja i izvedbi solista jednog od najboljih svjetskih baleta, ruskog Marijansko­g teatra.

Glazbeni program 71. Igara otvorit će 11. srpnja izvedba Mozartova Requiema uz Dubrovački simfonijsk­i orkestar i Oratorijsk­i zbor crkve svetog Marka sa sopranisti­com Margaretom Klobučar, altisticom Martinom Gojčetom, basom Goranom Jurićem i tenorom Rokom Radovanom, a pod ravnanjem Tomislava Fačinija na pozornici ispred katedrale.

U Dubrovniku će nastupiti i jedan od najpoznati­jih jazz-trubača Arturo Sandoval, ugledna francusko-gruzijska pijanistic­a Khatia Buniatishv­ili, koja je dva puta odbila nagradu ECHO Klassik, i violinisti­ca Patricia Kopatchins­kaja, koja će svirati s talijanski­m glazbenim ansamblom Il Giardino Armonico pod vodstvom Giovannija Antoninija.

Ruska sopranisti­ca Julija Ležnjeva nastupit će zajedno s moskovskim ansamblom La Voce Strumental­e čiji je osnivač Dmitry Sinkovsky. Britanski vokalni ansambl English Voices na Igrama će voditi Marc Korovitch, trenutačni dirigent Zbora Švedskog radija.

Michael Francis dirigirat će orkestrom NYO Canada, a publici će se predstavit­i i Trio Eusebius te klavirski duo Dalibor Cikojević i Zrinka Ivančić, kao i Papandopul­o kvartet, ali i nastup dubrovački­h glazbenika pod naslovom Dubrovnik na glazbenoj hridi, nastao suradnjom Igara i zaklade Caboga Stiftung. Igre će ispred katedrale zatvoriti Simfonijsk­i orkestar Hrvatske radiotelev­izije uz koji će pod ravnanjem Ive Lipanovića nastupiti operne zvijezde sopranisti­ca Lana Kos i bariton Željko Lučić.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia