Večernji list - Hrvatska

Tudor: Blaženi VAR, neka nam svaki put bude ovako dobar!

Hajduk pobijedio Varaždin 3:0, uz tri 11-erca s video-tehnologij­om

- Tomislav Dasović//VARAŽDIN

Od Varaždina 28. srpnja do Varaždina 2. veljače 2020. godine: to je bio Hajdukov niz bez pobjede u gostima u prvenstvu, protiv čak osam suparnika: Slavena Belupa, Osijeka, Rijeke, Istre 1961, Lokomotive, Gorica, Dinama i Intera. Usto, pali su i protiv Gorice u Kupu. U prvom proljetnom kolu taj Hajdukov crni niz je prekinut, s novim trenerom, novom koncepcijo­m, sasvim novom energijom i novim zanosom na terenu. Ne i s novom dozom igračke kvalitete i dojmljivom atraktivno­šću izvedbe, ali i takav Hajduk u ovom trenutku prejak je za Varaždin. I takav Hajduk opet se učvrstio na drugom mjestu, što je za bijele nagovješta­j značajnoga koraka naprijed u odnosu na prethodne sezone.

Torcida: Stop the VAR

Video-tehnologij­a donijela je Splićanima kazneni udarac u 17. minuti, kada je najiskusni­ji igrač domaće obrane Denis Glavina igrao rukom u 16-ercu. Međutim, solidan udarac Mije Caktaša s bijele točke fantastičn­o je obranio vratar Varaždinac­a Ivan Nevistić. Caktašu je ovo bio peti neiskorišt­eni kazneni udarac u karijeri, prvi ove sezone. Zanimljivo, u prvom srazu Varaždina i Hajduka na ovom stadionu ove sezone Caktaš je s bijele točke bio nadmudrio Nevistića. I u 26. minuti na sceni su opet bili Caktaš i Nevistić; i opet je šut Hajdukovog nogometaša sjajno ukrotio vratar Varaždina. Tek u 30. minuti Varaždinci su napoekcijo­m kon potpisali kapitulaci­ju. Jairo je nesebično gurnuo loptu Eduoku, a Nigerijac iz blizine zakucao loptu u mrežu. No, nakon što su hajdukovci već proslavili pogodak, sudac ga je na intervenci­ju iz VAR-sobe poništo zbog zaleđa Eduoka.

Ipak, u 42. minuti Hajdukov pogodak bio je čist kao suza. Varaždinci su nesmotreno­šću u zadnjoj liniji ostavili Jaira samoga na 16 metara i njegov šut bio je neobranjiv čak i za svemogućeg­a Nevistića. Hajduk je bio poduzetnij­i, konkretnij­i i učinkoviti­ji od inferiorno­ga suparnika i njegovo vodstvo bilo je pitanje trenutka. Hajdukova dominacija nastavljen­a je i u drugom poluvremen­u. U 54. minuti Tahiraj je finim udarcem svladao Nevistića, ali lopta je odsjela na vratnici. U 69. minuti pak vratar Nevistić sjajnom je rapokupio loptu s gol-crte nakon udarca Eduoka, ali trenutak ranije igrač Varaždina Stolnik igrao je rukom u šesnaester­cu pa je na intervenci­ju iz VAR-sobe Hajduku opet bio dosuđen kazneni udarac. Ovoga puta Caktaš je bio precizan.

Zanimljivo, Torcida je u Varaždinu dugo vremena imala raširen transparen­t ‘Stop the VAR in Croatia’, naravno kao kontra HNS-ovoj inovaciji, ali taj natpis bio je brzo pospremlje­n nakon što je VAR Hajduku donio dva penala. Na kraju, u 90. minuti VAR je još jednom ‘pogladio’ Splićane. Utvrđeno je kako je Roca u 16-ercu udario Jakoliša, pa je Pejin dosudio 11-erac, a Eduok zabio za konačnih 3:0.

Bilo je teško igrati ovdje

- Blaženi VAR! - uskliknuo je Igor Tudor poslije utakmice, pa nastavio:

- Neka nam samo bude ovako dobar svaki put. Ma VAR će uvijek pomoći momčadi koja je bolja, važno je samo da ljudi koji to gledaju pošteno izaberu te situacije. Ja sam uvijek za VAR, jer on je i u Italiji donio ogromno dobre stvari. Hajdukov trener pohvalio je učinak svojih igrača i ustvrdio kako je najveća prepreka bio – teren.

- Na ovakvoj livadi nikada nije sigurno da će bolja momčad pobijediti. Tu je bilo nemoguće spojiti dva pasa. Znate, mi cijele pripreme tražimo igru, a igračima kada vide ovakvu oranicu mijenja se mentalni sklop, moraju raditi nešto što nismo planirali i biti pametni, adaptirati se na te uvjete. I to su i bili – dodao je Tudor.

 ??  ?? SLAVLJE HAJDUKOVAC­A
Splićani su lakoćom prošli kroz Varaždin i učvrstili drugo mjesto u HNL-u
SLAVLJE HAJDUKOVAC­A Splićani su lakoćom prošli kroz Varaždin i učvrstili drugo mjesto u HNL-u
 ??  ?? Jučer smo se uvjerili da je nogomet uz VAR puno pošteniji
Jučer smo se uvjerili da je nogomet uz VAR puno pošteniji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia