Večernji list - Hrvatska

Da se nije odlučio za Leipzig, Olmo bi na ljeto otišao u Bayern!

Andy Bara Menadžer bivšeg igrača plavih otkriva da bi Dinamo na Olmu mogao na kraju zaraditi 50 milijuna €

- Tomislav Dasović

Donedavni igrač Dinama Dani Olmo debitirao je za svoj novi klub RB Leipzig, u remiju 2:2 protiv Borussije Dortmund. Olmov menadžer Andy Bara otkrio name je zanimljive detalje iz Olmova transfera u njemački klub. Primjerice, saznali smo kako je u igri za Olma dugo bio i njemački velikan Bayern. – Da, Bayern je bio u igri za Olma, jako ga je dugo pratio, ali se uključio dosta kasno. I onda ne bi bilo korektno prema Leipzigu da je taj transfer išao u drugom smjeru. Bayern je Olma imao na radaru, ali kao i u svakom velikom klubu, sve je ovisilo o odlascima i dolascima igrača. Da je Olmo ostao sada u Dinamu, da nije prodan u Leipzig, jamčim da bi na ljeto otišao u Bayern. Jer to je bio Bayernov plan. Leipzig je dobio prednost zato što je rekao da Olma hoće odmah – kazao nam je Andy Bara.

Čija je ponuda za Olma bila najizdašni­ja?

– Postojala je velika ponuda i Atletica, financijsk­i zadovoljav­ajuća i za Dinamo i za igrača, zatim ponuda Milana, koja je bila više nego korektna. Ali, na kraju je ipak odlučivao Olmo, a on je već dugo u glavi imao Bundesligu. On je jednostavn­o to vidio kao svoj razvojni put. Kao što je na tom putu još dok je bio dječak odabrao Dinamo. Kada je Dani kao kapetan mlade momčadi Barcelone odlučio doći u Dinamo, svima je to bilo čudno. Kao što je sada većini čudno što je otišao u Leipzig. Međutim, trener Nagelsmann pokazao je veliku želju da ga dovede, što je Olmu jako puno značilo. Rekao mu je da ga želi odmah. Kazao mu je: ‘Ajmo se, Dani, boriti zajedno, idemo pokušati napraviti nešto povijesno. Jer mi nikada ništa nismo osvojili. A za to nam trebaš ti.’ Tako će Olmo i u Leipzigu pokušati pisati povijest, ono što je već radio s Dinamom..

Nije želio u Barcelonu

– Daniju se ta priča, koju mu je na razgovoru u Zagrebu izložio i sportski direktor Leipziga, odmah svidjela. On je s trenerom Nagelsmann­om razmjenjiv­ao poruke i već dugo znao je svoju odluku – nastavlja Bara.

Kako se u cijeloj priči držao Dinamo?

– Dinamo je bio vrlo korektan u odabiru Danijeva kluba. Bit će to najveći transfer koji će Dinamo dogovoriti. U najgorem slučaju, zaradit će trideset milijuna eura, a dalje ovisi o njegovu sljedećem transferu, dakle da taj iznos naraste između 40 i 50 milijuna eura. Dinamu, koliko znam, pripada 20 posto od sljedećeg transfera – ističe Bara. Što je Dani Olmo vidio u Bundesligi, a ne u Primeri ili Serie A? – Kada je došla ponuda Barcelone, Dani nije bio još za to. On je došao iz Barcelone i Barcelonu smatra možda nekom zadnjom, najvišom razinom. Misli da iznad toga nema, uz Real i Manchester City. Mi ne smijemo zaboraviti da Olmo ima samo 21 godinu, a ima više trofeja nego što su ih imali Xavi i Iniesta kada su bili 21-godišnjaci. Olmo već ima naslov europskog prvaka sa Španjolsko­m, brojne naslove s Dinamom. Uvjeren je da nije pogriješio, zato što Bundesligu smatra savršenim poligonom za svoj razvoj. Puni stadioni, svaka utakmica derbi, sve savršeno organizira­no i pripremlje­no. Leipzig je prvi na ljestvici, na njega se “pale” svi, to je novi klub.

A da Dani ode u Barcelonu i, na primjer, Barcelona s njim izgubi dvije utakmice, odmah bi rekli da to nije to – kaže Bara i nastavlja:

– Ako Leipzig bude na kraju i treći, oni će reći – O.K. Nije to Bayern u kojemu stalno nešto morate. Ne uđete li u Ligu prvaka, mrtvi ste! To je ono što Daniju treba, da nema pritiska i da može dati najbolje od sebe. Samo da se tjelesno pripremi i sigurno će biti standardan u momčadi, a onda mu je otvoren put prema A reprezenta­ciji Španjolske i Europskom prvenstvu.

Moguć povratak u Dinamo

Koja je vaša uloga u Olmovoj karijeri, što ste vi; menadžer, savjetnik, prijatelj?

– Ja sam sve to, ali prije svega prijatelj obitelji, još otkad je Dani bio u Barceloni. Ja sam započeo cijelu priču o njegovu dolasku u Dinamo jer sam tada živio i radio u Barceloni i poznavao sam njegova oca. Tada sam, nakon što sam vidio Danija kako igra, u šali znao reći – ti ćeš jednog dana igrati za Dinamo. I doista, nakon što su mu u Barceloni bili ponudili novi ugovor, izrazio sam bojazan da on u Barceloni ne postane samo broj. I Dani je već tada izrazio želju da ide u Dinamo. Nije to bila odluka mame ili tate, ne, oni su samo podržali ono što je Dani odlučio. I odluka da ide u Leipzig također je bila samo njegova. Hoće li se Olmo jednog dana vratiti u Dinamo?

– Nikada ne bih odbacio mogućnost da on na kraju karijere jednu sezonu odigra u Dinamu. Pun je emocija prema Zagrebu i Dinamu – zaključio je Bara.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia