Večernji list - Hrvatska

Nastavio bih s Krejčikovo­m, vidjet ćemo hoće li ona moći

Nakon osvajanja miksa na Australian Openu Nikola Mektić za VL kaže:

- Anton Filić

Do 2015. godine svi hrvatski tenisači i tenisačice mogli su se pohvaliti samo sa sedam seniorskih Grand Slam naslova, a potom su, praktički u samo četiri godine, osvojili još toliko. Nakon što su naši tenisači “otkrili” parove kao mogućnost da pobjegnu od mučenja na pojedinačn­im Futuresima u egzotičnim dijelovima svijeta i budu dio elite svjetskog tenisa, vrlo brzo shvatili su da se na Grand Slam turnirima do uspjeha i besmrtnost­i može i nastupima u mješovitim konkurenci­jama.

Deveti Hrvat s GS naslovom

Nakon Mate Pavića i Ivana Dodiga, sada je tu čast doživio i treći naš dubl igrač Nikola Mektić (31). On i 24-godišnja Čehinja Barbora Krejčikova, podsjetimo, osvojili su Australian Open svladavši u finalu Amerikanku Mattek-Sands i Britanca J. Murraya (5:7, 6:4, 10:1). Krejčikova je zapravo obranila naslov jer je i lani bila pobjednica (s Ramom).

– Jako sam sretan, ostvario mi se dječački san! Naslov na Grand Slam turniru je nešto što ostaje zauvijek – kaže za Večernji list Mektić, inače zagrebački dečko, i objašnjava kako se “upario” s mladom Čehinjom: – S Barborom sam dogovorio nastup tjedan dana prije početka Australian Opena. Ja sam odlučio promijenit­i dosadašnju partnericu (Poljakinju Alicju Rosolsku – op. a.), a njezin partner (Rajeev Ram – op. a.) odlučio je preskočiti miks ovaj put. Krejčikova mi je poslala upit želim li igrati s njom i ja sam pristao. Znam da je vrhunska igračica u parovima i svidjela mi se ta ideja.

Tako je Nikola postao deveti Hrvat s naslovom na jednome od Grand Slam turnira. Dosad je imao jedan finale (s Rosolskom na US Openu 2018.), a sada je napravio i taj završni korak. I to protiv para od kojega je 2018. i izgubio finale. – Ovaj put sam ja bio sretniji – rekao je na proglašenj­u, zahvalivši mnogima, a posebno navijačima u Hrvatskoj. I u Češkoj, naravno! Pitali smo ga hoće li on i Krejčikova i dalje nastupati zajedno.

– Ja se nadam da hoćemo, ja sam za to. Sad je na njoj da odluči o tome jer ona nastupa i u pojedinačn­oj konkurenci­ji (128. je na WTA listi – op. a.) i pitanje je hoće li svaki put igrati u sve tri konkurenci­je. Uglavnom, ja sam za nastavak suradnje – jasan je Mektić. Vidjet ćemo što će biti, uglavnom Krejčikova je imala samo riječi hvale za Mektića. Evo kako je ta suradnja začeta iz njezina kuta: – Velika je sreća što smo se našli. 1938. Dragutin Mitić (S. Mathieu) R. Garros 1970. Nikola Pilić (Pierre Barthes) US Open 1997. Iva Majoli R. Garros 1998. Mirjana Lučić (Martina Hingis) Aus. Open 2001. Goran Ivanišević Wimbledon 2014. Marin Čilić US Open 2015. Ivan Dodig (Marcelo Melo) R. Garros 2016. Mate Pavić (Laura Siegemund) US Open 2018. Mate Pavić (Oliver Marach) Aus. Open 2018. Mate Pavić (G. Dabrowski) Aus. Open 2018. Ivan Dodig (Latisha Chan) R. Garros 2019. Ivan Dodig (Latisha Chan) R. Garros 2019. Ivan Dodig (Latisha Chan) Wimbledon 2020. Nikola Mektić (B. Krejčikova) Aus. Open

Imamo tri pojedinačn­a naslova, sedam u miksu i četiri u dublu – tri muška i jedan ženski

 ??  ??
 ??  ?? ZAPOČEO NIZ – Dragutin Mitić (desno) s izbornikom Lukinićem 1946.
ZAPOČEO NIZ – Dragutin Mitić (desno) s izbornikom Lukinićem 1946.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia