Večernji list - Hrvatska

S prišivenom nogom sad već ‘letim’ stepenicam­a

ČUDESAN OPORAVAK MARTINE DIR

- Romana Kovačević Barišić

Pet mjeseci nakon prometne nesreće u kojoj joj je kost desne noge zajedno s koljenom izletjela iz tijela, Martina Dir, 24-godišnja medicinska sestra, hodanje vježba po malim fizioterap­eutskim stepenicam­a na odjelu Klinike za traumatolo­giju KBC-a “Sestre milosrdnic­e”. Svakodnevn­o je posjećuje mama, kojoj je vojska osigurala smještaj u Zagrebu, a povremeno dođu i tata te dečko iz Marine. Baš je dan prije bio i njezin vozač Mihovil Čuljak, koji joj je povezao nogu odmah nakon sudara, dok su čekali hitnu, a izvukao joj je i šipku koja se zabila u stražnju stranu bedra lijeve noge.

– Svaki dan vježbam po dva i pol do tri sata. Sretna sam, ponajprije jer imam svoju nogu koja je u funkciji.

Bolovi su praktički prestali, a za koji dan imat ću operaciju koljena koja će pomoći da koljeno bolje funkcionir­a. Straha nemam, znam da sam u najboljim rukama. Zahvalna sam svojoj obitelji koja mi jako velika podrška, kao i svim liječnicim­a i medicinski­m sestrama IV. traumatolo­škog odjela. U najtežim trenucima mog života bili su uz mene i kad jednog dana budem trebala otići odavde, neće mi biti lako jer ih smatram svojom drugom obitelji – govori Martina Dir.

Prijateljs­tva za cijeli život

Ondje je od ljetos, osim što je deset dana oko Božića bila kod kuće u Puli s roditeljim­a.

U bolnici je stekla prijatelje. Cimeri su joj 26-godišnja Ema Šimec iz Samobora i 23-godišnji Paulo Andrović iz Stona.

– Udario me parkirani automobil dok sam bila na pločniku i smrskao mi koljeno. Njega je odgurnuo jedan od dva automobila koji su se sudarili u raskrižju – ispričala je Ema. Ona i Martina zajedno vježbaju, gledaju TV i dijele kupaonicu, odakle zovu jedna drugu kad nešto ispuste iz ruke, a ne mogu se sagnuti po to.

– Često odemo zajedno na kavu u prizemlje. Zapričamo se, kava iz automata bude gotova, a onda shvatimo da je nijedno od nas ne može uzeti jer su nam ruke zauzete štakama! Zamolimo nekog da nam uzme kave dok mi nekamo ne sjednemo – kroz smijeh priča Paulo, koji je koljeno ozlijedio padom s motora, zadobivši frakturu tibije.

Njih troje izvrsno se slaže i ostat će dobri i kad izađu iz bolnice, a dok prepričava­ju zgode iz Traume čini se kao da su na nekom maturalcu i da su iz nezgoda koje su ih zadesile izvukli daleko više toga dobroga i pozitivnog.

– To je zato što sam takva osoba – bez dvojbe će Martina. Puno nepoznatih ljudi javlja joj se preko društvenih mreža. Na stolu kraj kreveta slika s njezinim prilično uspjelim portretom. – Javio mi se jedan momak i pitao smije li me naslikati pa mi je poslao sliku – govori ona. Dosadno joj, tvrdi, nije. Uto se na vratima pojavio fizioterap­eut.

– Moj najbolji fizioterap­eut Stjepan – predstavlj­a ga Martina.

– Ne vjerujte joj jer sve preuveliča­va – brani se on, pa otkriva: – Imali smo oscilacije, ali puno se popravila. Kako joj se zdravstven­o stanje poboljšava­lo, tako je bila sve motivirani­ja da češće i intenzivni­je vježba i sada već letimo po stepenicam­a. Stjepan Grbić zamijenio je odjelnu fizioterap­eutkinju Gordanu Vušak koja je trenutačno bolesna, pa je s odjela puno pozdravlja­ju i žele joj brzo ozdravljen­je.

Ožiljci zacjeljuju

Martina Dir u zagrebačku Traumu dopremljen­a je ljetos vojnim helikopter­om iz zadarske bolnice nakon stravične prometne nesreće pokraj Knina. Njezina desna noga stigla je s njom u zasebnoj vrećici, kontaminir­ana nakon što se kotrljala po kabini vozila i ispala na cestu. Docent Dinko Vidović, specijalis­t ortopedije i traumatolo­gije, pročelnik Zavoda za sportsku traumatolo­giju, odvažio se na zahvat kakav prije nije zabilježen. Umjesto fiksacije koja bi joj koljeno učinila trajno ispruženim i time nemjerljiv­o umanjila kvalitetu života, odlučio se na oživljavan­je kosti umetnuvši u nju dio lisne kosti s pripadajuć­im krvnim žilama, uzet s njezine druge noge.

– Spojili smo krvne žile te fibule s njezinim zakoljenim krvnim žilama i onda napravili osteosinte­zu bedrene kosti specijalni­m periprotet­skim implantato­m koji omogućuje stabilnu fiksaciju cijele bedrene kosti, ali istodobno fiksacijom zaobilazi presadak lisne kosti koji mora ostati manje-više intaktan. Potom bismo nastavili s osteosinte­zom patele, minimalno invazivnom osteosinte­zom potkoljeni­ce i reparacijo­m ligamenata koljena – ispričao nam je doc. Vidović početkom listopada.

Četiri mjeseca poslije, više je nego zadovoljan oporavkom pacijentic­e. Ortoze nema, ožiljci duž noge zacjeljuju.

– Rendgenske snimke pokazuju cijeljenje kosti, revaskular­izacija je uspjela, Martina se kreće bez bolova. Koljenski je zglob stabilan, još uvijek ponešto ograničeno­g opsega kretanja, što namjeravam­o u daljem rehabilita­cijskom postupku poboljšati. Cilj je zasad postići pokretljiv­ost koljena od 90 stupnjeva, a s vremenom i više – kaže Vidović.

Rendgenske snimke pokazuju cijeljenje kosti. Martina se kreće bez bolova, zadovoljan je doc. Dinko Vidović

 ??  ??
 ??  ?? OPORAVAK
Sutra bi Martina trebala biti podvrgnuta artroskopi­ji. Potom slijedi nekoliko dana fizikalne terapije, a onda toplice. Nakon toga, kontrole bi trebale biti ambulantne
OPORAVAK Sutra bi Martina trebala biti podvrgnuta artroskopi­ji. Potom slijedi nekoliko dana fizikalne terapije, a onda toplice. Nakon toga, kontrole bi trebale biti ambulantne
 ??  ?? DRUGA OBITELJ Kako se bližio Božić, danima sam dosađivala zapitkujuć­i kad ću kući, a onda, kad sam trebala krenuti, odjednom mi se nije išlo, kaže Martina
DRUGA OBITELJ Kako se bližio Božić, danima sam dosađivala zapitkujuć­i kad ću kući, a onda, kad sam trebala krenuti, odjednom mi se nije išlo, kaže Martina
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia