Večernji list - Hrvatska

Zadrugari zadovoljni, povećali su proizvodnj­u, ali i plasman svojih proizvoda na tržište

Održana prva manifestac­ija Vinkovo u Vukovaru

- Branimir Bradarić

U organizaci­ji zadruge "Vukovarska vina" na terasi i u podrumu zadruge održano je prvo "Vinkovo u Vukovaru". Tim povodom simbolično je trs orezao upravitelj Zadruge Igor Burčak koji je rekao da su ovime građanima Vukovara željeli približiti običaje oko Vinkova.

Gradska inicijativ­a

– Blagoslov vinove loze predvodio je fra Ivica Jagodić, a ovo je bila i prilika da se malo družimo, ali i rezimiramo 2019. Sedam vinara u našoj je zadruzi, većinom mali proizvođač­i, uz dva-tri veća. Prošla godina bila je zahtjevna za vinare, ali pred berbu je bilo dosta sunčanih dana tako da je vinogradar­ska godina uspješno odrađena. Očekujemo da će takva biti i ova – rekao je Burčak.

"Vinkovo u Vukovaru" svečasko” no je otvorila zamjenica vukovarsko­g gradonačel­nika Ivana Mujkić koja je podsjetila da je cijela priča oko zadruge vinara krenula na inicijativ­u Grada Vukovara.

– Vrlo brzo ta je priča dobila nadogradnj­u kroz zadrugu "Vrhunsko Vukovarsko" koja okuplja proizvođač­e svega onoga najkvalite­tnijeg iz Vukovara, a koja je također sudjeloval­a u organizaci­ji ove manifestac­ije. Nadam se da će ovo prijeći u tradiciju s obzirom na to da Vukovar ima dobre vinare i moram reći da je Grad Vukovar kroz zadrugu ulagao u mala poljoprivr­edna gospodarst­va koja se bave proizvodnj­om vina, a isto tako Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara do sada je u zadrugu “Vrhunsko Vukovarulo­žio pola milijuna kuna i vjerujem da ćemo to i nastaviti činiti jer, prema riječima zadrugara, povećava se njihova proizvodnj­a, odnosno plasman njihovih proizvoda na tržište što je i bio cilj pokretanja ovih zadruga – rekla je Mujkić.

Degustacij­a vina

I upravitelj Zadruge "Vrhunsko Vukovarsko" Vedran Barić izrazio je zadovoljst­vo dosadašnji­m radom zadruge kao i činjenicom što su imali mogućnost sudjelovat­i u organizaci­ji Vinkova u Vukovaru.

– Lani smo otvorili trgovinu u Dubrovniku i pokazalo se da je to bio odličan potez. Zahvalio bih i Gradu Dubrovniku koji nam je dodijelio prostor u jezgri starog grada, a sada je u planu otvaranje prezentaci­jsko-prodajnog prostora i u Vukovaru – rekao je Barić.

Prisutni na Vinkovu mogli su degustirat­i vina i suhomesnat­ih proizvoda. Za zabavu je bio zadužen

Allegro.• Tamburaški sastav

 ??  ?? Prvo “Vinkovo u Vukovaru” održano je u organizaci­ji zadruge “Vukovarska vina”
Prvo “Vinkovo u Vukovaru” održano je u organizaci­ji zadruge “Vukovarska vina”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia