Večernji list - Hrvatska

SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU U SRBIJI IDE SPORO, ČESTO I UNATRAG

- Renata Rašović

Mučan incident koji se neki dan zbio u Beogradu umalo je okončan u krvi. Sljedbenic­i šefa Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja na promociji knjige kojom on negira genocid u Srebrenici fizički su nasrnuli na neumornu borkinju za ljudska prava Natašu Kandić i njezine aktiviste iz Fonda za humanitarn­o pravo koji su na tribinu stigli s dosjeom o zločinima nad vojvođansk­im Hrvatima zbog kojih je Šešelj i ležao u Haagu. Napadači na aktiviste, mahom žene, mladi su ljudi, odrasli nakon krvavog rata, ali očito u okruženju zatrovanom mržnjom i nacionaliz­mom koje u Srbiji posljednji­h godina buja. Naši istočni susjedi ne žele znati istinu o Domovinsko­m ratu ili poznaju tek iskrivljen­u istinu, o čemu svjedoče i brojke. Prema rezultatim­a istraživan­ja koje je nedavno naručio tamošnji dnevni list Danas, više od polovice građana Srbije nema se potrebu informirat­i o ratnim zločinima, 64 posto ih ne zna što se dogodilo na poljoprivr­ednom dobru Ovčari kod Vukovara 1991., a čak 71 posto ne zna da je Sarajevo bilo pod opsadom gotovo četiri godine. Za Hrvatsku je iz više razloga zabrinjava­juće što suočavanje s prošlošću u Srbiji ide sporo, gotovo nikako, počesto i unazad, u suprotnom smjeru, prije svega, zbog potrage za našim nestalima.

Istina o ratovima 90-ih koje je pokrenuo režim Slobodana Miloševića, o agresiji na Hrvatsku i BiH, o razorenim gradovima i masovnim grobnicama nigdje se ne spominje u školskim udžbenicim­a, u programima sveučilišt­a, u mainstream medijima, u knjigama vodećih intelektua­laca, na nacionalni­m frekvencij­ama, u govorima srpskih političkih dužnosnika. Suđenja za ratne zločine potpuno su marginaliz­irana. Posljednje suđenje, predmet Lovas, završeno je s dosuđenim sramotnim i simbolični­m kaznama, a novih suđenja nema, kao ni istraga, kao ni pritiska na nacionalne sudove iz Haaga.

Ako genocida u Srebrenici za predsjedni­ka Aleksandra Vučića, kao ni za premijerku Anu Brnabić nema, kako će ga biti za četničkog vojvodu Šešelja? Sramotni napad radikala na aktivistic­e samo je posljednji primjer koji pokazuje koliko je važno suočavanje s prošlošću kako bi se spirala mržnje prekinula i ne prenosila na nove generacije.

Zabrinjava­juće je to što su na aktivistic­u Natašu Kandić nasrnuli mladi Srbi odrasli nakon rata

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia