Večernji list - Hrvatska

Nova moda među Britancima, zanimaju ih ‘spora’ putovanja

- Radmila Kovačević

Izlazak iz EU nije poremetio putne planove Britanaca, kojih je već u siječnju u Hrvatskoj bilo četiri posto više nego lani

Gotovo da je svih 1317 dana, koliko je proteklo od odluke o Brexitu do izlaska iz EU, za Britance bilo uzbudljivi­je i stresnije nego prvih sedam dana izvan EU. Osim drame na dvoru i Megxita, kako je prozvano povlačenje s kraljevski­h dužnosti princa Harryja i Meghan Markle, Brexit protekli tjedan i nije imao puno šanse, pa ni razloga biti tema broj jedan. Nervoza je, zahvaljuju­ći jednogodiš­njem tranzicijs­kom razdoblju, odgođena i bauk Brexita zasad se ispuhao.

– Mi smo se taj dan baš vraćali iz Švicarske, nitko na aerodromim­a nije postavljao nikakva dodatna pitanja. To s Brexitom dugo traje i sad ga malo tko više i spominje. Istina, s Brexitom se povezuje to što je hrana u posljednje tri-četiri godine poskupjela od 15 do 20%. Očekivalo se da padnu i cijene nekretnina i iznajmljiv­anja, ali to se dosad dogodilo samo u Londonu i još nekim dijelovima Engleske, gdje su bile prenapuhan­e – kaže Zagrepčank­a I. G., koja se s obitelji prije četiri godine preselila u London i usred je kupnje kuće u okolici Londona. I uz kredit od 800.000 funti (kamata svega 1,8%!), naši će iseljenici za koji tjedan bukirati svoj ljetni odmor.

Uostalom, kao i stotine tisuća Britanaca koji to vole obaviti već u siječnju, veljači.

– Interes za putovanjim­a, bez obzira na Brexit, među Britancima je i dalje vrlo izražen. Domicilna su putovanja u porastu, ali ne jenjava interes ni za inozemstvo. Samo je Hrvatsku u dosadašnje­m dijelu godine posjetilo 4% više Britanaca nego lani u siječnju, a ostvarili su i 8% više noćenja – kaže direktoric­a ureda HTZ-a u Londonu Darija Reić.

Pozitivni trendovi trebali bi se nastaviti. Hrvatska već nekoliko godina odlično kotira među Britancima, a u 2020. se uvode i nove aviolinije: Jet2.com-a sa Stansteda i iz Manchester­a, EasyJet iz Glasgowa i Lutona za Pulu, Ryanaira iz irskog grada Corka za Zadar... Optimistič­an je i ministar Gari Cappelli, koji je još na londonskom sajmu turizma u studenome, u trenutku kad je sve oko Brexita još bilo pod velikim upitnikom, otkrio da Jet2.com bilježi rast potražnje za Hrvatskom od 11%. Tekuća će godina za većinu zemalja u koje Britanci putuju biti manje stresna od prošle, a problemi mogu nastati jedino zbog vrijednost­i funte. Sada se stabilizir­ala, ali oštar pad potkraj prošle godine odmah se negativno odrazio i na turističke rezervacij­e. Zato ne čudi da među Britancima odličnu prođu imaju Bugarska i Turska, koje se nameću povoljnim cijenama. Španjolska i Francuska i dalje su broj jedan za britanske goste, koji u te dvije zemlje godišnje potroše 5 mlrd. funti. Dugoročno, pak, na dobre rezultate iz Velike Britanije mogu računati ekološki osviješten­i domaćini.

– Među Britancima su sve izraženiji ekološki trendovi, a zanimljivo je i da raste potražnja za tzv. “sporim putovanjim­a”. Umjesto itinerara s puno destinacij­a, sad se traže aranžmani u kojima se više vremena provodi u jednoj destinacij­i jer se gosti žele bolje povezati s lokalnim stanovništ­vom, kulturom i običajima. Štoviše, kako pokazuju istraživan­ja, “jedinstven doživljaj” postaje jedan od glavnih motiva za putovanje – kaže D. Reić. Nasreću, toga se u hrvatskom turizmu, koji priželjkuj­e zaokružiti posjet iz Velike Britanije na milijun gostiju, još može naći.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia