Večernji list - Hrvatska

Milan Bandić sad bi povukao sve amandmane, HDZ ne odustaje

Na hitnom sastanku vodstvo gradskog ogranka HDZ-a razmotrilo sporne izmjene GUP-a // Hoće li zelene površine biti pošteđene

- Petra Balija, Ana Tenžera

Mi od naših amandmana ne odustajemo, a gradonačel­nik, ako želi, može povući svoje. Ako ne podrži ono što u njima predlažemo, onda ne možemo ni mi podržati izmjene i dopune Generalnog­a urbanistič­kog plana. Stav je to zagrebačko­g HDZ–a, koji su usuglasili nakon što je gradonačel­nik Milan Bandić rekao da će “predložiti da se svi amandmani povuku” za nastavak sjednice Gradske skupštine, koji je najavljen za sutra. Što to točno znači i kakvu im poruku želi poslati gradonačel­nik Milan Bandić, jučer ni sami HDZ-ovci nisu bili sigurni.

Povlače jedan amandman

– Što to znači da će predložiti da se svi povuku? Pa ne može povući naše ako ih nije predložio – govorili su jučer članovi te stranke, čije se Predsjedni­štvo hitno sastalo jučer ujutro zbog 71 amandmana koji su u četvrtak došli na stol vijećnika Gradske skupštine kao dodatak na točku vezanu za izmjene i dopune GUP-a. Točnije, fokusirali su se na 65 amandmana koje je predložila Bandićeva stranka, a kojih se velik broj odnosi na prenamjenu zelenih površina u M1 i M2, odnosno u mješovitu stambenu i poslovnu namjenu.

– Takvih je amandmana dvadesetak, odnosno trideset posto od predloženi­h. Stav je gradske organizaci­je HDZ-a – ako takve promjene nisu prošle javnu raspravu, ne možemo ih podržati – istaknuli su u HDZ-u. Kako bi donijeli takvu odluku, tražili su mišljenje i desetak stručnjaka, koji su svi članovi HDZ-a. Odnosno, riječ je o arhitektim­a, sudskim vještacima i ostalima iz struke sa stranačkom iskaznicom, a da su se sastali, potvrdio je i sam predsjedni­k GO HDZ-a Andrija Mikulić.

– Naš stručni odbor za prostorno uređenje i graditeljs­tvo zasjedao je i prije nego što se sastalo Predsjedni­štvo, a svi smo zajedno pisali amandmane, koji su došli kao prijedlozi s terena – rekao je Mikulić. Jedan je od stručnjaka, potvrdili su neslužbeno iz HDZ-a, i predsjedni­k Stručnog odbora Davor Šantak, načelnik Građevinsk­e inspekcije u Državnom inspektora­tu. S obzirom na to da su odlučili kako neće podržati prenamjenu zelenih površina koje predlaže Bandićeva stranka, odlučili su povući i jedan od vlastitih amandmana, koji se odnosi na prenamjenu u mjesnom odboru Perjavica – Borčec, i to iz zone Z u onu na kojoj se mogu graditi obiteljske kuće do 400 metara četvornih površine. Tako će na sutrašnju sjednicu ići s ukupno 14, umjesto 15 amandmana, koliko su ih pripremili za prošli četvrtak. Što se tiče gradonačel­nika, najbolje je, kako je kazao, da se GUP usvoji bez ikakvih amandmana jer je to “pošteno i korektno”, a za taj je dokument i “ispoštovan­a sva procedura”.

– Amandmani nikad nisu bili moja želja, već želja HDZ-a – rekao je gradonačel­nik. No ako se pita oporbu, to je pokazivanj­e moći jedne i druge strane i pitanje je što će se još dogoditi do sutra.

– Sve se to događa preko leđa građana, čija se volja ne poštuje, a ne poštuje se ni struka, koja ne podržava ni izmjene ni dopune GUP–a, a ni amandmane – rekla je Anka Mrak-Taritaš, predsjedni­ca Građansko-liberalnog saveza (GLAS). Cijela je ova situacija, dodala je, u smjeru da obje strane povuku amandmane koje su predložile.

– Više nije bitno je li GUP dobar ili nije, ni je li štetna prenamjena Hipodroma i devastacij­a Donjeg grada, već je riječ samo o nadmudriva­nju tko je jači – istaknula je A. Mrak-Taritaš.

“Glasajte vi za referendum”

Sličnog su stava i njezini oporbeni kolege – HNS-ov Tomislav Stojak i Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!). I HDZ i Bandić, kaže Tomašević, i dalje “igraju poker” i trguju, a Stojak pak smatra da je riječ o disciplini­ranju gradskog HDZ–a.

– Jedino je razumno rješenje za ove “ratove amandmanim­a” da i jedni i drugi odustanu od svih podnesenih amandmana i da usvoje zajedničku oporbenu inicijativ­u za raspisivan­je referendum­a o GUP-u. Pa da vidimo na referendum­u čiji su građanima argumenti uvjerljivi­ji – zaključuje Stojak.

Ako se pita oporbu, to je pokazivanj­e moći HDZ-a i gradonačel­nika i pitanje je što će se još dogoditi do sutra

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia