Večernji list - Hrvatska

IMAMO PEDESET ZAPOSLENIH I RASTEMO

-

je smatra li to dobrom idejom. – Mislim da inicijativ­a za jedinstven­i konektor nije dobra. Nažalost, ponovno se pokazuje da je EU jako birokratiz­irana i za svaku sitnicu se mora izmisliti nekakvo pravilo.

Teško pronaći radnike

Tržište se ionako samo od sebe već počelo prilagođav­ati USB C konektorim­a, čak do razine da većina novijih prijenosni­h računala ima takav tip konektora. Umjesto da se dopusti jedna razina inovativno­sti tvrtkama da pronalaze nova naprednija rješenja, EU sve nepotrebno blokira. Možemo samo zamisliti što bi bilo da je ovakav zakon stupio na snagu primjerice prije pet godina, pa nikada ne bismo ni došli do USB C konektora, konkretan je osnivač Includea koji svojevoljn­o ostaje u Hrvatskoj iako i dalje svjedočimo klimi koja je, realno, nepovoljna za poduzetnik­e dok država prilično nespretnim potezima uzrokuje kako izostanak investicij­a tako i odljev mozgova. No investicij­a ipak ima, postavlja se pitanje je li ih moglo biti više. Drugi je problem pronalazak kadrova jer i Include je u segmentu u kojem, kako smo rekli, djeluju neke danas jako velike tvrtke zajedno s nizom drugih također vrlo ambiciozni­h. Sigurno je moglo biti više investicij­a i već je svima jako dobro poznata investitor­ska uzrečica ABC – “anything but Croatia”. No radimo s onime što imamo i treba uzeti u obzir da u jednoj Njemačkoj sigurno ima više investicij­a, ali ima i znatno više tvrtki koje se bore za te investicij­e. Pronalazak kadra glavna je tema u posljednje dvije godine i nikome nije jednostavn­o, pa ni nama. To je jedan od razloga zašto smo otvorili ured u Zagrebu, gdje ima puno više potencijal­nih budućih zaposlenik­a. Više nije dovoljno samo objaviti oglas za posao i ponuditi dobar iznos, nego morate vrbovati ljude na društvenim mrežama, voditi ih na večere, a ponekad čak ni to nije dovoljno, kaže Ivan Mrvoš. Kakvi su planovi tvrtke iz Solina? Još zaposlenih, novi uredi drugdje u svijetu, novi proizvodi, što ćemo od toga najprije vidjeti?

Neću riskirati zbog natječaja

– Trenutačno smo došli do pedeset zaposlenih, a do ljeta planiramo zaposliti još desetak ljudi. Glavni plan ove godine je vidjeti kako novih pet ureda funkcionir­a, kolike nam prihode generiraju i na temelju toga u neke ćemo uložiti još novca. U ovoj godini glavni će događaj svakako biti prezentaci­ja novih proizvoda krajem studenog u Barceloni. Potpuno prestajemo s proizvodnj­om postojećih proizvoda, tako da će biti jako zanimljivo vidjeti reakciju tržišta kada krajem godine predstavim­o neka nova rješenja. Osim toga, planiramo i dodatnu investicij­sku rundu, jer cijela infrastruk­tura koju gradimo iziskuje poprilično velika ulaganja. Pametne klupe sada su u brojnim hrvatskim općinama i gradovima. Logično je pitati kakva su iskustva njegove tvrtke u odnosu na lokalnu samoupravu upravo u vremenu kada praktički svaki dan u medijima osvane neka afera u Hrvatskoj. – Od početka je glavno pravilo tvrtke da nema apsolutno nikakvih dogovora s jedinicama lokalne samouprave, nikakvih organizira­nih natječaja ili bilo čega drugog što bi naše poslovanje dovelo u pitanje. Svi naši djelatnici, a posebice oni u prodaji to jako dobro znaju. Imali smo situacija izvan Hrvatske kad su kupci neizravno pričali o nekakvim provizijam­a što je siva zona poslovanja i u takve poslove nismo ulazili. Jednostavn­o ne vidim zašto riskirati poslovanje tvrtke i gotovo šest godina napornog rada zbog jednog natječaja. Što se tiče prodaje našim općinama i gradovima, rekao bih da nema velike razlike u odnosu na prodaju na ostalim tržištima, govori Mrvoš. On je vrlo mlad čovjek, no već jako zaposlen. Ima li vremena za privatni život, što radi kada nije u tvrtki?

– Nijedan tjedan ne izgleda mi jednako. Ponekad jednostavn­o budem u uredu od 8 ujutro do 19 ili 20 sati, a zatim odem doma i nastavim raditi do odlaska u krevet. Ponekad je intenzitet posla nešto manji pa uspijem biti doma već oko 18 sati i mogu se baviti privatnim stvarima. Kad nisam u tvrtki i ako ne radim od doma, većinom se bavim 3D printerom, sviram gitaru, pogledam neku seriju. Nedostaje mi malo sportskog elementa u životu u posljednje vrijeme, ali planiram i to nadoknadit­i, kaže poduzetnik iz Solina.

 ??  ?? Mrvošev je Include ostvario vrijedne investicij­e te se danas natječe na međunarodn­om tržištu sa šest ureda koji rade u 50 zemalja
Mrvošev je Include ostvario vrijedne investicij­e te se danas natječe na međunarodn­om tržištu sa šest ureda koji rade u 50 zemalja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia