Večernji list - Hrvatska

Stockholm, turistička atrakcija i “glavni grad Skandinavi­je” MALO PRESKUP, ALI VRIJEDI SVAKE KUNE

-

Stockholm ili, kako ga neki nazivaju, glavni grad Skandinavi­je treba svakako posjetiti. I daleko od toga da u njemu nema turista, no za hrvatske prilike ipak je malo preskup. Stoga i nije čudno što je većina hrvatskih navijača koji su u glavnom gradu Švedske pratili završnicu Europskoga rukometnog prvenstva jela u McDonald’sima. U njima se ipak moglo dobro najesti već i za 80 kuna. Naši su ljudi druge restorane zaobilazil­i u velikom luku jer je u njima prosječno jelo koštalo najmanje 300-400 kuna. Stockholm ima tri aerodroma, a najpoznati­ji i najprometn­iji je Arlanda, s kojeg u centar grada dolazite zahvaljuju­ći Arlanda Expressu za otprilike 280 kruna (28 eura), a cijena je povratne karte oko 500 kruna (50 eura). Sletite li na Skavstu, zapravo slijećete u obližnji gradić Nyköping i za dvadesetak eura vozite se autobusom još 80 minuta. Sve se u Stockholmu uglavnom plaća karticama. U gradu se i žvakaće gume na kiosku plaćaju karticom, kao i tramvajska karta, koja košta oko 25 kuna i vrijedi 72 minute. Švercanje zaboravite jer na svakoj stanici barem jedan kontrolor ulazi u svaki vagon. Oni koji ne koriste javni prijevoz služe se biciklima ili električni­m romobilima. Staze za bicikle i romobile su prostrane tako da nema sudara ili padova. Najvažnija znamenitos­t je povijesni centar grada Gamla stan smješten na otoku Stadsholme­nu. Stara gradska jezgra jedna je od najbolje očuvanih srednjovje­kovnih gradskih jezgri u cijeloj Europi i mjesto oko kojeg je davne 1252. godine nastao Stockholm.

Na Djurgarden­u su smješteni svi muzeji, uz ostalo i Muzej Abba, zabavni park Tivoli pa čak i zoološki vrt. Svakako morate vidjeti Muzej Vasa. Vasa je brod koji je bio ponos švedske mornarice, a sagradio ga je tadašnji kralj Gustav II. Adolf. Potonuo je nakon što je plovio manje od nautičke milje (oko 2 km), na svojem prvom putovanju 10. kolovoza 1628. godine. U 17. stoljeću pokušano je prvo vađenje broda sa dna, ali je to uspješno izvedeno tek 24. travnja 1961.

Vasa je sve do 1987. godine bio privremeno smješten u Wasavarvet­u i tada je premješten u Muzej Vasa u Stockholmu. Brod je jedna od najpopular­nijih švedskih turistički­h atrakcija te ga je od 1961. vidjelo više od 29 milijuna posjetitel­ja.

Muzej Vasa

Muzej Abbe

Surströmmi­ng

 ??  ??
 ??  ?? Cijena za ulaz je prava sitnica – specijalit­et od ekstremno 220 kuna smrdljive haringe
Cijena za ulaz je prava sitnica – specijalit­et od ekstremno 220 kuna smrdljive haringe
 ??  ?? Brod izvađen nakon 300 godina sa dna mora
Brod izvađen nakon 300 godina sa dna mora
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia