Večernji list - Hrvatska

Bolje je biti bitan košarkaš u Europi nego nebitan u NBA ligi

Košarkaša godine bira Željko Jerkov, predsjedni­k Kluba olimpijaca i bivši košarkaški as

- Dražen Brajdić

Osmi član Večernjako­va ocjenjivač­kog suda za izbor košarkaša godine jest Željko Jerkov (66), zvijezda iz zlatnih 70-ih godina. Ako se tada niste ni rodili, podsjetit ćemo vas da je riječ o vrhunskom centru koji je imao peh da živi u vrijeme genijalnog Kreše Ćosića, ali je i kao takav s reprezenta­cijom bivše SFRJ osvojio čak devet velikih medalja. Dvije olimpijske (zlato, srebro), tri svjetske (zlato, srebro, bronca) i četiri europske (tri zlata i bronca).

Željko je danas poslovni čovjek koji je u vezi sa sportom preko Kluba olimpijaca, čiji je predsjedni­k, kao i preko Nacionalno­g vijeća za sport, čiji je član.

Više ne proizvodim­o igrače

– Kao Klub olimpijaca pokušavali smo SDUŠ-u biti partner u izradi nacionalno­g programa sporta, a sada je najvažnije kakav će se Zakon o sportu iz toga napisati i koliko će se ulagati. Mi u konačnici očekujemo ulaganje od jedan posto državnog proračuna, i to bi bilo oko 1,4 milijarde kuna, a sada je ono 400 milijuna. Vaterpolis­ti su izradili studiju koja kaže da njima, da bi funkcionir­ali kao pravi savez, treba 82 milijuna kuna godišnje, a oni dobiju od 12 do 14 milijuna.

Bi li novi Zakon o sportu trebao sadržavati i porezne olakšice za ulagače u sport.

– U svijetu su svi koji ulažu u sport oslobođeni poreza barem u jednom dijelu i kroz to se vidi uloga države. I dok Mađarska ulaže u sport 1,12 posto svog proračuna, Švedska 0,8, a Francuska 0,7 posto, mi smo po izdvajanju za sport posljednji u Europskoj uniji, čak iza Malte. Osim toga, posljednji smo i po količini eura za sport po stanovniku pa se može reći da mi sa sportom nismo ušli u Europsku uniju. Najviše su nastradali kolektivni sportovi koji puno stoje, a u tim su sportovima tri četvrtine svih naših sportaša. Od njih 280 registrira­nih, čak 120 tisuća su nogometaši, a 80 posto su djeca do 18 godina.

Da bi se bavila sportom, hrvatska djeca moraju plaćati nerijetko i skupe klupske članarine.

– Moja je teorija da je u hrvatskom sportu najveća diskrimina­cija ta što djeca moraju plaćati članarinu jer to znači da se, ako nemaš novca, ne možeš baviti sportom. A to bi, kao i osnovno obrazovanj­e, za djecu trebalo biti besplatno. Taj dio treba preuzeti država. Nije onih 1,4 milijarde godišnje nama potrebno da neki klub kupi Ronalda, nego za sportsku bazu. Škole nogometa, košarke, rukometa, vaterpola i odbojke treba preuzeti država. Ako nam nestanu klubovi, nestat će i sport.

Ugrožava li ovakvo stanje klubova budućnost hrvatske košarkaške reprezenta­cije?

– Naši su klubovi u očajnoj situaciji i mi više ne proizvodim­o igrače. Nama se cijeli kolektivni sport urušio i još se nekako krpamo s reprezenta­cijama, no nama rukometnu reprezenta­ciju drže Mostar i okolica, košarkašku također Hercegovci, a tenisku Međugorje. To su sportaši koji nisu došli iz našeg sustava sporta, selekcioni­rani su i proizveden­i negdje drugdje, ali su se brzo uključili, poput košarkaša Bogdanović­a i Zupca.

A baš su ta dvojica našla svoje mjesto među trojicom najboljih u Jerkovljev­u izboru za najboljeg košarkaša u 2019.

– Bogdanović je jedini naš NBA igrač koji je nositelj igre svoje momčadi i zato je moj broj jedan. Drugoplasi­rani Simon također je bitan igrač, i to u vodećoj euroligašk­oj momčadi. Zubac mi je treći jer je jako talentiran i jako dobro stoji na terenu, inteligent­no poput Ćosića. Ivica ima sve začine da napravi veliku karijeru.

Ima ih i Šarić, no njemu ne ide najbolje otkako je morao otići iz Sixersa.

– Nažalost, Šarić je izgubio korak, a super je momak. On stvarno daje sve od sebe, no to nije bilo dovoljno da se izbori za status u momčadi. Možda bih mu preporučio povratak u Europu ili da si u NBA nađe momčad u kojoj će se nametnuti. On je nama jako važan igrač za reprezenta­ciju i vrlo je bitno u kakvom će raspoložen­ju doći na olimpijske kvalifikac­ije.

A čemu se možemo nadati potkraj lipnja u Splitu, u konkurenci­ji Brazila, Tunisa, Rusije, Njemačke i Meksika.

Centara imamo “k’o pljeve”

– To će biti veliki ispit ne samo za tih 12 igrača nego i za cijeli Savez. Jako je bitno iz kakvih će uloga doći naši glavni igrači. Po mom mišljenju, bolje je biti bitan u Europi nego nebitan u NBA ligi. No, to je toliko veliki ulog da se mi na prednost domaćeg terena moramo plasirati na Olimpijske igre. Moramo napraviti ozračje i sve što može prevagnuti u našu koristi. Mi ne moramo napraviti lijepo događanje, nego ono na kojem će Hrvatska proći. Dakako, važna će biti i kemija unutar momčadi, a ona se može dogoditi unutar jedne utakmice. Pa na nogometnom SP-u mi smo postali momčad kada je Rebić onako prepotentn­o zabio Argentini! To je bio najvažniji trenutak za koheziju te družine.

Koliko za hrvatsku košarku u cjelini uistinu znači to što imamo sedam NBA igrača?

– Mi u NBA imamo sjajne pojedince s visokim ugovorima koji nama u dresu reprezenta­cije još nisu donijeli medalju. U NBA ligi oni igraju za sebe i svoj klub, a u reprezenta­ciji su svi na istom zadatku.

Centara imamo “k’o pljeve”, a dobrih bekova sve manje. Zašto je tome tako?

– Problem je opet u oskudici naših klubova koji nemaju snage više ulagati, a ni strpljenja dulje čekati. Čim imaš visinu i malo fizikalija uz ponešto tehničkih detalja, ti možeš igrati. Eto ja govorim protiv centara, a sam sam bio centar, no razlika između običnog centra i razigravač­a jest kao između radnika i inženjera. Bekovi moraju imati više znanja i tehnike, a moraju i moći procijenit­i znanja suigrača. Dakako, Krešo Ćosić nije centar iz ove priče jer on je bio doktor znanosti.

 ??  ?? Vaš prvi suradnik u Klubu olimpijaca Damir Škaro optužen je za silovanje. Što ćete poduzeti? – On ima svojih problema, no Klub olimpijaca nije sud i po presumpcij­i nevinosti on će obnašati dužnost. Nemamo pravo prerano donositi zaključke niti išta mijenjati do pravomoćne presude. Naš Klub ionako ne funkcionir­a na dnevnoj bazi, imamo i administra­tivnu tajnicu, pa nas njegov status ne ometa.
Vaš prvi suradnik u Klubu olimpijaca Damir Škaro optužen je za silovanje. Što ćete poduzeti? – On ima svojih problema, no Klub olimpijaca nije sud i po presumpcij­i nevinosti on će obnašati dužnost. Nemamo pravo prerano donositi zaključke niti išta mijenjati do pravomoćne presude. Naš Klub ionako ne funkcionir­a na dnevnoj bazi, imamo i administra­tivnu tajnicu, pa nas njegov status ne ometa.
 ??  ?? DARIO ŠARIĆ četvrti je izbor Jerkova, koji mu poručuje: “Možda bi mu godio povratak u Europu ili da si u NBA nađe momčad u kojoj će se nametnuti. On je nama jako važan igrač za reprezenta­ciju”
DARIO ŠARIĆ četvrti je izbor Jerkova, koji mu poručuje: “Možda bi mu godio povratak u Europu ili da si u NBA nađe momčad u kojoj će se nametnuti. On je nama jako važan igrač za reprezenta­ciju”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia