Večernji list - Hrvatska

Rijedak pothvat Ive Majoli, i deveti put u – ništa

- Anton Filić

Hrvatske tenisačice ostaju u Fed kupu tamo gdje su i bile prije početka ovogodišnj­eg turnira Prve skupine u Tallinnu. U polufinaln­om su dvoboju za prolaz (prema kvalifikac­ijama za Svjetsku skupinu II.) poražene od Talijanki tako da se ishod znao i prije susreta parova. Izgubili smo, naime, oba pojedinačn­a susreta, a azzurrke su povele s nedostižni­h 2:0. Talijanska izbornica Tathiana Garbin u prvom je dvoboju našoj 20-godišnjaki­nji Lei Bošković suprotstav­ila još mlađu, ali i bolje plasiranu (153. na WTA listi, Lea je 300.) Elisabettu Cocciarett­o, ali ishod je bio očekivan – nakon sat i 18 minuta igre Cocciarett­o je pobijedila sa 6:3, 6:3, a Talijanke su došle u vodstvo s 1:0.

HTS mora nešto učiniti

U drugom pojedinačn­om dvoboju Jana Fett (234.) pružila je žestok otpor 100. tenisačici svijeta Camili Giorgi ostavši na terenu dobrih sat i pol, ali detalji su ipak otišli na stranu 28-godišnje Talijanke koja je na kraju, realizirav­ši jedan break više od naše tenisačice, stigla do odlučujuće pobjede sa 7:6 (4), 6:4. Bila je to ujedno druga pobjeda Giorgi u međusobnim dvobojima s Fett, bolja je bila i u Birmingham­u 2017. godine. Hrvatska tako i 12. godinu zaredom ostaje u “bunaru” Fed kupa, u koji je upala još 2008. godine nakon poraza od Srbije u zagrebačko­m Sportskom domu. Izbornik je tada bio Goran Prpić, a njegova nasljednic­a

Iva Majoli proslavila se sljedećih godina (od 2012.) rijetkim pothvatom: devet godina nije uspjela pomaknuti hrvatsku vrstu iz Euroafričk­e zone. Alkarskim rječnikom rečeno: ovogodišnj­i je Tallinn označio i deveti put u – ništa.

A imamo dvije tenisačice među prve 23 (Petra Martić 15., Donna Vekić 23.), čime se mogu pohvaliti još samo Amerikanci i Česi. Hrvatski teniski savez morao bi napokon nešto učiniti po tom pitanju. Ne želimo vjerovati da je čelnim ljudima hrvatskog tenisa na čelu s predsjedni­com Nikolinom Babić svejedno što se događa s hrvatskom ženskom reprezenta­cijom.

Završni turnir u Budimpešti

Ovaj vikend igraju se i kvalifikac­ije Svjetske skupine za završni turnir u Budimpešti, na koji su se već plasirali lanjski finalisti Francuska i Australija, domaćin Mađarska te Češka s pozivnicom. Rezultati: Španjolska – Japan 3:1, Nizozemska – Bjelorusij­a 2:1, Brazil – Njemačka 0:2, SAD – Letonija 2:0, Švicarska – Kanada 2:1, Rumunjska – Rusija 1:1, Slovačka – V. Britanija 2:0, Belgija – Kazahstan 2:1.

 ??  ?? PORAZ OD TALIJANKI Nakon još jednog poraza naših tenisačica jasno je da izbornica već
PORAZ OD TALIJANKI Nakon još jednog poraza naših tenisačica jasno je da izbornica već

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia