Večernji list - Hrvatska

Ni sami ne znaju što i koliko imaju

Velika analiza imovine saborskih zastupnika

- Mateja Šobak, Juraj Filipović

Tih 300 tisuća eura je oko dva milijuna kuna, a stoji da je kuća 200 tisuća. Možda je jedna nula ispala, kaže Opačić

Tko kuću nije gradio i kćer udavao, taj ne zna što je trošak – kaže stara narodna, u slučaju saborskih zastupnika ipak ne posve točna jer redom su oni te kuće zidali, a onda na troškove – zaboravili. Barem u imovinskim karticama koje su prijavili, a u kojima se, kako smo jučer objavili, nalazi popriličan broj nelogičnos­ti. Tu listu definitivn­o predvodi Milanka Opačić, parlamenta­rka Stranke rada i solidarnos­ti i, među ostalim, vlasnica kuće s okućnicom od 134 kvadrata u zagrebačko­j Dubravi, vrijedne tek 200 tisuća kuna, odnosno oko 27 tisuća eura.

Preračuni i greške

Kako je to moguće, pitali smo upravo bivšu SDP-ovku.

– Iskreno, ja uopće ne znam kako se to dogodilo. Morala sam sad sve provjeriti i zaista ne znam u čemu je stvar. Kuća vrijedi 300 tisuća eura i taj je iznos u kartici stajao od 2011. do 2016. godine. U karticama od 2016. naovamo piše tih 200 tisuća kuna. Ali ne znam zašto, dogodila se greška – govori nam Milanka Opačić pa odmah objašnjava fs je 2015. počela digitaliza­cija kartica pa je moguće da se u tom procesu dogodio “feler”. A možda je, kaže, i u pitanju nula.

– Tih 300 tisuća eura je oko dva milijuna kuna, a stoji da je kuća 200 tisuća. Može biti i da je jedna nula ispala – nagađa Opačić, dok je preračunom jasno da je 300 tisuća eura u kunama 2,250.000, odnosno otprilike 250 tisuća više od iznosa za koji se mogla dogoditi ta greška s jednom nulom viška. Što se tiče prijave vrijednost­i kuće u prethodnim karticama, koje je spominjala Opačić, nismo ni mi bili lijeni pa smo ih

Martin Baričević, načelnik Jasenica, prijavio je i kuću vrijednu 1,3 mil. kuna

Sto posto sam uvjeren da Milošević i ja nismo najbogatij­i u Saboru, smatra Kosor

provjerili i sami. U najstarijo­j njenoj dostupnoj kartici iz 2011. prijavljen­a je ista kuća s okućnicom od 134 četvorna metra, ali bez cijene. U 2012. zaista stoji da joj je tržišna vrijednost 300 tisuća eura, dok je 2013. godine rubrika “nekretnine” kod Milanke Opačić potpuno prazna.

Sljedeće godine, odnosno 2014., opet je u kartici kuća od 134 kvadrata vrijedna 300 tisuća eura, dok od 2016. uredno stoji da je cijena nekretnine 200 tisuća kuna. Tek pet tisuća kuna manje, prema imovinskoj kartici HDZ-ovca Dražena Milinković­a, vrijedna je garaža koju on ima u suvlasništ­vu sa suprugom. Objekt je to od 18 kvadrata u Zagrebu, a zašto je prijavljen­o da košta kao i cijela kuća Milanke Opačić, pitali smo ovog predsjedni­ka Skupštine Vukovarsko-srijemske županije.

– O čemu vi pričate? Kako je moguće da moja garaža od 26 četvornih metara vrijedi 195.000 kuna? – o garaži od 18 četvornih metara upitao nas je očito slabo upućeni Dražen Milinković, kad smo pokušali saznati po kojoj logici ima najvrednij­u garažu među svim zastupnici­ma. Kako je rekao, vjerojatno je došlo do pogreške.

– Vjerujte mi da nije bilo namjerno, ispunjavao sam karticu u brzini. Svi ti papiri, podaci i činjenice komplicira­ni su za ispuniti. U što kraćem roku potrudit ću se ispraviti pogrešku – kazao nam je Milinković, a cijenu kuće od 79 kvadrata u Povljima na Braču pojasnio nam je i SDP-ovac Ranko Ostojić. Iako u kartici stoji da je kuću kupio od plaće, a suvlasnik je supruga, jučer nam je objasnio da se podatak koji je naveo “odnosi na 5/24 dio”.

– Kada se provedu rješenja o nasljeđiva­nju, nakon višegodišn­jih čekanja na našem sudu, onda i upisujem bitnu izmjenu u kartici – rekao je Ranko Ostojić. Nazvali smo i HDZ-ovca Martina Baričevića, koji je u zadarskoj općini Jasenice, čiji je i načelnik, prijavio kuću s okućnicom od 2106 kvadrata vrijednost­i 30 tisuća kuna te jednu od 549 četvornih metara od 1,3 milijuna kuna.

Štednja kroz generacije

– Kod ispunjavan­ja kartica imate mogućnost samo upisa ukupne kvadrature, zato ova kuća s okućnicom od dvije tisuće kvadrata. Ja sam vam se rodio u pola Velebita, a ta je kuća izgorjela u Domovinsko­m ratu. Sad je to ruina za koju su mi rekli da ne mogu dobiti ni 30 tisuća kuna. Zato takva procjena – pojasnio nam je Martin Baričević, koji nekretnina ima, ali dionica i štednje ne. Rekorderka je, zato, sa 7,6 milijuna kuna po ušteđevini Vesna Pusić iz GLAS-a, koja nam je kazala da je taj iznos većinski nasljedstv­o pokojnog oca, odnosno da se štedjelo kroz dvije generacije.

Otprilike sedam puta manji iznos na štednoj knjižici ima HSLS-ov Darinko Kosor, koji je na drugo mjesto najbogatij­ih u Saboru dospio zahvaljuju­ći svojim nekretnina­ma. Podsjetimo, ispred njega po milijunima samo je HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević, koji nam se jučer nije javljao na telefon.

– Sto posto sam uvjeren da on i ja nismo najbogatij­i, zapravo uvjeren sam da sam ja daleko od najbogatij­eg, samo nisu svi prijavili sve što imaju. Dugo sam bio privatni poduzetnik, uredno sam plaćao porez i ponosan sam na to što sam stvorio. Treba vidjeti tko što radi, kako su uspjeli steći nekretnine i je li u karticama njihova stvarna vrijednost, ako su uopće sve upisane – rekao je Kosor.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia